Bebeluș de 10 luni, salvat de un transplant de inimă gratuit la Brașov

Cristina Călin, redactor
scris pe
transplant de inimă
Transplantul de inimă a fost făcut în cadrul unei acțiuni umanitare.

O fetiță de doar 10 luni a fost salvată de un transplant de inimă realizat de o echipă de medici coordonată de medicul Victor Costache de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov. Intervenția a avut loc în cadrul primei misiuni umanitare internaționale de chirurgie cardiovasculară pediatrică și a fost gratuită datorită sprijinului oferit de două fundații private, din România și din Germania.

Oana Alexandra, bebelușa de doar 10 luni a fost adusă la operație de mama ei, Ana Maria Ștefan, de la Timișoara și provine dintr-o familie modestă.

„Iisus a făcut sacrificiul suprem pe cruce, pentru noi, iar acum, tocmai în «Săptămâna Luminată», copila mea are parte de o minune divină. Eu mai am un băiețel de 7 ani, dar fără echipa doctorului Victor Costache, al meu copil nu ar mai fi trăit. Am emoții uriașe și nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce trec eu acum. Speranța și credința îmi dau putere”

Ana Maria Ștefan, mama micuței

Malformație cardiacă operată în regim de urgență

Dacă nu avea loc intervenția chirurgicală copila nu ar fi avut șanse de supraviețuire.

„Este vorba despre o fetiță de 10 luni, 6 kilograme, cu defect septal ventricular tip membranos mare, o comunicare anormală la nivelul cavităților mari ale inimii; cel mai mic copilaș operat în cadrul acestei misiuni umanitare și cu starea cea mai gravă, care necesită corecția chirurgicală a malformației cardiace în regim de urgență. Amânarea intervenției ar fi făcut inoperabilă patologia cardiacă a micuței paciente.

Din cauza acestui defect mare, s-a format un șunt semnificativ de la nivelul cavității stângi cu presiune mare la nivelul celor drepte cu presiune mică, ducând la supraîncărcarea importantă de volum și presiune a cavităților drepte ale inimii și circulației pulmonare și insuficiența cardiacă; fetița prezintă dificultăți de respirație la eforturi foarte mici, retard în dezvoltare. Pacienta a urmat un tratament special cu vasodilatatoare pulmonare în zilele anterioare intervenției, pentru a se putea realiza corecția chirurgicală. Operația a fost un succes, defectul a fost reparat cu un petec special de pericard modificat genetic, fără complicații intraprocedurale, starea micuței paciente fiind în prezent foarte bună”, au precizat medicii de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov.

15 copii operați pe inimă în mod gratuit

Misiunea umanitară de chirurgie cardiovasculară pediatrică organizată cu sprijinul „Fundației Inimii” din Germania și a „Fundației Polisano”, găzduită de Spitalul „Sf. Constantin” a început pe 4 mai. A fost cea mai importantă misiune umanitară de acest tip, organizată în România cu un număr de 20 de medici și asistente medicale de renume din München, Stuttgart și Hanovra – Germania.

Pe parcursul acestei săptămâni au fost operați 15 copii cu boli cardiovasculare și luați în evidență încă aproximativ 40. Pe lângă aceste intervenții chirurgicale au mai fost organizate sesiuni de formare profesională în următoarele domeni cu medici de la „Sf. Constantin” din Brașov: anestezie, cardiologie, nursing, terapie intensivă, circulație extracorporeală, imagistică în chirurgia cardiovasculară pediatrică.

„Inimi Sănătoase pentru Copii”, un program care salvează vieți

În anul 2019, la Sibiu, 11 copii diagnosticați cu malformații cardiace grave au fost tratați de către echipe medicale din România, Germania și Anglia. Acțiunea a făcut parte din programul „Inimi Sănătoase pentru Copii”, al cărui obiectiv principal este de a da o șansă la viață copiilor cu malformații cardiace grave și care provin din medii defavorizate. Coordonatorul medical al programului „Inimi Sănătoase pentru Copii” este tot conf. dr. Victor Costache, autor a numeroase premiere naționale și internaționale.

Tragic este că datele oficiale de acum 2 ani arătau că România ocupa locul 1 în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, față de Uniunea Europeană (UE) cu 43.8 la 100.000 locuitori. Conform Institutului Național de Statistică (INS), anual se nasc circa 1.500 de copii cu malformații cardiace și numărul acestora este în creștere.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa