Poprirea pe indemnizații și stimulent se aplică din iunie 2021. Câți bani se pot opri

Începând din luna iunie 2021 sumele provenite din indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului pot fi poprite.

Cristina Călin, redactor
scris pe
poprire indemnizație
Din 27 mai se poate pune poprire pe indemnizația de creștere și îngrijire a copilului.

Începând din luna iunie 2021 sumele provenite din indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului pot fi poprite.

Curtea Constituțională a României a decis în ședința din 7 aprilie 2021, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, că este neconstituțională o prevedere din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor care se referă la urmărirea silită în vederea recuperării.

Măsura a intrat în vigoare din 27 mai 2021 și părinții care au primit indemnizația la începutul lunii iunie deja au văzut că le-au fost reținute sume de bani.

Noua reglementare se aplică și stimulentului de inserție. Singurii bani pentru care nu se poate institui poprire sunt cei pentru alocația de stat pentru copil, potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Ce a decis Curtea Constituțională?

Dacă înainte de a intra în concediul de creștere și îngrijire copil ai avut amenzi neplătite, restanțe la credite bancare sau altfel de datorii la instituții sau societăți comerciale pentru care s-a instituit poprire prin executor judecătoresc banii vor putea fi recuperați și din sumele aferente indemnizației pentru creștere și îngrijire copil. Până acum aceste venituri erau exceptate de la poprire însă Curtea Constituțională a decis că măsura nu era corectă.

Curtea constata ca masura instituita de legiuitor prin textul de lege criticat, si anume interdictia absoluta a urmaririi silite a indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor prevazuta la art.2 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010, nu este justificata in mod obiectiv si rezonabil, de vreme ce, asa cum s-a demonstrat, acesta nu este un drept al copilului, ci al parintelui.Prin urmare, indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor trebuie sa poata fi urmarita si supusa executarii silite, in limitele prevazute de cadrul legal in materie, respectiv Codul civil si Codul de procedura civila, pentru recuperarea oricarei creante, deoarece, in lumina principiului legalitatii si a principiului bunei-credinte, subiectii de drept trebuie sa aiba o conduita conforma cu cele stabilite printr-o hotarare judecatoreasca sau printr-un alt titlu executoriu si sa execute de bunavoie obligatiile care le revin.

Decize Curtea Constituțională

Cu privire la indemnizația de concediu pentru creșterea copilului, CCR a stabilit că:

• acest drept nu este unul constituțional, ci stabilit la nivel legal;
• nu este al copilului, ci al părintelui, suplinindu-se veniturile pe care nu le mai are;
• venitul astfel obținut poate fi urmărit silit pentru alte datorii ale beneficiarului, inclusiv pentru plata pensiei de întreținere datorată unui alt copil.

Ce sumă poate fi oprită din indemnizația pentru creștere copil?

La poprire nu e necesară somația, conform actului normativ, adică nu i se trimite debitorului un document prin care i se atrage atenția că are de achitat o datorie, că mai are un răgaz de timp să facă asta și că, în caz contrar, va fi executat silit.

Codul de procedură civilă scrie că limitele până la care pot fi urmărite aceste venituri sunt următoarele:

  • până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
  • până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

„Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel”, scrie în Codul de procedură civilă.

În mod practic, dacă ai o decizie de executare silită, indiferent dacă primești banii într-un cont bancar sau prin mandat poștal, ți se va reține un procent din aceștia până la stingerea datoriei. Banca este obligată să îți blocheze contul și ulterior se va face o analiză a provenienței banilor astfel încât să se rețină în mod corect sumele.

Ce poți face ca să scoți banii?

Dacă primești indemnizația printr-un cont bancar trebuie să mergi în fiecare lună la bancă și să soliciți deblocarea contului. Banca va opri între 30 și 50% din sumă, în funcție de câte instituiri de poprire ai, iar tu vei putea retrage suma rămasă. Vei face acest lucru până când va fi achitată toată datoria. Mai ai varianta de a merge să plătești integral toată suma cu care ești datoare și în felul acesta scapi mai repede de poprire.

În cazul în care primești și alocație și indemnizație pentru creșterea copilului este mai simplu să ai două conturi separate. Având în vedere că alocația de stat pentru copil nu se supune noii reglementări o poți muta într-un cont separat față de indemnizație sau stimulent.

Ce spune legea legat de popriri?

Articolul 729, Codul de Procedura Civila

În acest articol legislativ se vorbește despre limitările urmăririi veniturilor bănești și restricțiile ce se impun atunci când este vorba de impunerea popririi. Astfel, se prevăd următoarele lucruri:

  • Atunci când popririle sunt impuse pe venituri periodice, menite să asigure existența debitorului, suma reținută poate ajunge la o treime din valoarea acestora. Singura excepție de la această regulă o reprezintă obligațiile de întreținere sau alocație pentru copii, caz în care se va dispune reținerea de până la jumătate din venituri;
  • În cazul în care veniturile unei persoane sunt sub nivelul salariului minim pe economie, pot fi poprite doar sumele care depășesc o jumătate din salariul minim;
  • Indiferent de natura creanțelor și de numărul de obligații ale debitorului, suma care va fi supusă popririi nu poate depăși jumătate din venituri;
  • Sumele provenite din ajutoarele de șomaj sau cele primite drept compensații în cazul desfacerii contractului de muncă pot fi supuse popririi în cazul executărilor cu titlu de obligație de întreținere sau daune provocate pentru moarte sau vătămare corporală.

Articolul 780, Codul de Procedura Civila

In acest articol, legea popririi defineste obiectul impunerii si specifica urmatoarele aspecte:

  • Se poate pune poprire pe conturile datornicului, dar și pe ale încasărilor ulterioare ale acestuia, cu respectarea normelor legale anterior menționate;
  • Pot fi supuse popririi sumele de bani, titlurile de valoare, bunurile deținute de către datornic, dar și alte bunuri deținute de terțe persoane în numele acestuia;
  • Sumele asupra cărora debitorul nu are drept de dispoziție, cele care provin din finanțări sau din salarii ulterioare instituirii popririi cu trei luni de la înștiințarea privind aceasta, nu pot fi supuse executării silite.

Ce se întâmplă după achitarea sumelor restante?

După ce ai achitat toate sumele restante, instituția care a instituit poprirea are datoria de a trimite către toate instituțiile unde tu ai conturi o adresă de sistare a popririi. Majoritatea băncilor îți vor cere o sumă de bani drept comision pentru prelucrarea acestei solicitări. Din momentul în care vei achita și acești bani, conturile îți vor fi deblocate.

În cazul în care primești banii prin mandat poștal este nevoie să mergi la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială și să duci adresa de sistare a popririi pentru a nu ți se mai reține banii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa