Ana Baltag, o tânără de 20 de ani, primul angajat cu sindrom Down al unui magazin de cosmetice din România: „Sunt bucuroasă că pot fi utilă!“

Șase tineri cu sindrom Down au fost angajați de companii care au adaptat cerințele posturilor la capacitatea de muncă a tinerilor.

Laura Udrea, redactor
scris pe
Ana Baltag, angajată a magazinului Yves Rocher din AFI Palace Cotroceni, București

În urma unui proiect național – „Angajați, NU asistați!“ – al Fundației Special Olympics România (SOR) șase tineri cu sindrom Down (SD) și-au găsit loc de muncă. Ana Baltag a devenit este unul dintre acești tinerie: ea a devenit primul angajat cu sindrom Down al unui magazin de produse cosmetice. Alți cinci tineri ca ea au fost primiți în companii din România care le-au oferit un loc de muncă adaptat lor.

Ana Baltag este o tânără curajoasă și plină de viață. Părinții ei au aflat că fata are sindromul Down la 4 zile după ce s-a născut. Medicul care s-a ocupat de naștere, același care a monitorizat și sarcina mamei, nu le-a spus nimic părinților decât când a venit momentul ca Ana să fie înregistrată la Starea Civilă.

Neonatologul ne-a sfătuit să o abandonăm pe Ana în spital. Copiii care sunt abandonați în maternitate intră automat în grija statului, iar părinții, chiar dacă sunt cunoscuți, nu sunt trași la răspundere. Ne-a spus că ne va distruge familia. Ca să ne facă decizia mai ușoară, au refuzat să aducă fata în salon, la mama sa. N-am primit nicio încurajare sau nicio îndrumare în sensul îngrijirii copilului și efectuării investigațiilor necesare depistării posibilelor probleme de sănătate asociate, deseori, cu Sindromul Down. Am fost speriați de viitor, mai ales ca acum 20 de ani societatea era mai intolerantă cu persoanele cu dizabilități intelectuale. Ușor-ușor societatea a început să schimbe optica.“

Adrian Baltag, tatăl Anei

Ana are astăzi 20 de ani. Este elevă în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic „Regina Elisabeta”. Face înot, atletism, bocce și karate. Este medaliată cu aur la proba de 25 m spate la Jocurile Mondiale de Vară SOR (2015) din Los Angeles. Iar la proba 50 m craul din aceeași competiție a primit medalia de bronz. De aproape un an, Ana este lucrător comercial la magazinul Yves Rocher din AFI Palace Cotroceni. A participat la proiectul „Angajați, NU asistați!“ al Fundanției SOR, iar acest lucru i-a adus primul ei job la începutul lunii noiembrie 2021. Da, lumea se schimbă. Dar și alegerile părinților lor în ceea ce o privește au făcut ca Ana să fie astăzi ceea ce este.

TOTUL DESPRE MAME: Cum ați făcut voi, părinții Anei, ca ea să capete din ce în ce mai multă încredere în ea, să devină cât mai independentă?

ADRIAN BALTAG, tatăl Anei: Ne-am străduit să fie acceptată într-o grădiniță și școală normale, nu speciale. Prezența permanentă a copiilor tipici în jurul ei a ajutat-o în ceea ce privește vorbirea și comportamentul social. Totuși, pe măsură ce copiii au crescut și au trecut la preocupări adolescentine, a început să devină evident că Ana nu mai ține pasul cu ei. Dintr-un membru activ al grupului a devenit, treptat, un spectator. Însă chiar și așa mergea cu multă plăcere la scoală.

TOTUL DESPRE MAME: Care a fost rolul SOR în viața Anei?

ADRIAN BALTAG, tatăl Anei: La SOR a întâlnit mulți copii ca ea. Aici a găsit bucuria concursurilor sportive și a urcării pe podium, care îi dau multă mândrie, încredere în forțele proprii și motivație pentru a continua antrenamentele.

Pe Ana o știm din 2005, de când avea 3 ani și a participat prima oară la competiții SOR. Evoluția Anei și dorința de a fi angajată s-au datorat în primul rând deschiderii părinților ei care au încurajat-o și nu i-au făcut pensie de invaliditate sau nu au instituit pentru ea tutela.

Gabi Comănescu, coordonator program angajare, Fundația Special Olympics România
Ana Baltag de-a lungul timpului alături de Special Olympics

TOTUL DESPRE MAME: Cum ați aflat de proiectul „Angajați, NU asistați!“ și cum a decurs pentru voi?

ADRIAN BALTAG, tatăl Anei: Am aflat de la Anda Mândru (n.red.: coordonator activități Special Olympics în școli). Ana a participat la două interviuri de angajare, la magazinul Hervis și la Yves Rocher, apoi la mai multe ședințe de practică în magazine. În urma orelor de practică la Yves Rocher i s-a oferit un contract de muncă în regim part-time, care să nu interfereze cu programul ei școlar.

TOTUL DESPRE MAME: Cum ai simțit implicarea societății, răspunsul angajatorilor la acest proiect? Ai putea spune că e un prim pas, că se schimbă mentalități și la noi, în România?

ADRIAN BALTAG, tatăl Anei: Șefa de magazin și colegele o îndrăgesc foarte tare pe Ana, o ocrotesc, îi găsesc treburi simple de făcut în magazin, care să fie pe puterile ei. Ana e foarte bucuroasă și mândră de ea, simțindu-se utilă acolo. Merge cu multă bucurie la serviciu! Da, încep să se schimbe mentalități, oamenii realizează că și persoanele cu dizabilități psihice sunt oameni ca și ei, că nu e nimic de speriat în apropierea lor, că nu e cazul să se ferească sau să fugă. Și sunt recompensați cu multă căldură, bucurie, afecțiune.

TOTUL DESPRE MAME: Cum o ajutați voi, părinții, încă pe Ana?

ADRIAN BALTAG, tatăl Anei: Ana este e persoană naivă și crede că toți oamenii sunt buni. Nu concepe că cineva ar putea să-i facă rău. Ana își dorește și ea să arate că este independentă și că poate face lucrurile singură. Noi, părinții, suntem responsabili cu deplasările. Ana își cunoaște foarte bine programul și dacă noi uităm ceva, ea ne aduce aminte. Programul este în felul următor: dimineața merge la școală până la 14:00. Luni plecăm la Yves Rocher, unde lucrează de la 15:30 la 17:30 (din Vatra luminoasă, unde învață Ana, până la AFI Cotroceni), de acolo plecăm la Karate (hotel Caro) și apoi spre casă, în jur de 20:30 – o zi plină. În celelalte zile, după școală venim acasă, apoi plecăm spre karate (miercuri) sau la înot (marți și joi).

TOTUL DESPRE MAME: Ce vă doriți în viitor pentru Ana?

ADRIAN BALTAG, tatăl Anei: Să fie cât mai independentă. Să aibă un serviciu care să îi ocupe timpul în mod plăcut și să îi dea și independență financiară. Suntem conștienți că Ana nu va putea fi niciodată complet independentă, dar pentru noi, ca părinți, ar fi liniștitor să vedem că Ana se descurcă singură. Cea mai mare grijă a părinților ca noi este ce se va întâmpla cu tânărul, adultul cu dizabilitate atunci când ei nu vor mai fi în viață ca să îl ajute.

TOTUL DESPRE MAME: Ana, ce faci tu, de fapt, la serviciul tău?

ANA BALTAG, primul angajat cu SD al Yves Rocher România: Merg la Yves Rocher în fiecare luni de la ora 15:30 până la ora 17:30. Scanez produse, pun produse în raft. La plicuri, îndoi foaia, pun foaia cea veche în gunoi, pun card, lipesc card. La final, pun card pe foaie, și pun nu știu ce înseamnă, și gata! Ajut la pregătirea și împachetarea cadourilor și a pachetelor promoționale. Fac curățenie. Mă ajută colegii din serviciul meu.

Proiectul celor de la SOR ar putea fi doar începutul

Aceasta este povestea de succes a unei tinere cu sindrom Down care locuiește și lucrează în România. Alături de ea, alți 5 tineri cu acest sindrom au fost angajați în urma unui proiect național, „Angajați, NU asistați!“, al Fundației SOR.

Proiectul s-a încheiat pe 31 octombrie 2021, după doi ani. „Este un număr bun de angajări. La momentul inițierii proiectului, numărul persoanelor cu sindrom Down angajate era estimat la sub 10 în toată țara, dintr-un total de câteva mii“, spune Gabi Comănescu, cea care a coordonat programul de angajare. „Aceasta categorie de persoane este una dintre cele mai vulnerabile la integrarea pe piața muncii. Multe din locurile de muncă disponibile sunt complexe și dificil de adaptat la abilitățile lor“, completează Gabi Comănescu.

Proiectul celor de la SOR a vizat pregătirea persoanelor cu sindrom Down pentru piața muncii, dar și companiile din România pentru asimilarea lor ca angajați. Astfel, persoanele cu sindrom Down au fost învățate cum să își caute un loc de muncă, cum să comunice cu angajatorii, cum să se prezinte la interviu, cum să se integreze și să socializeze la noul loc de muncă. La acest proiect au participat reprezentanți din 46 de companii din mai multe domenii.

Nu a fost simplă mobilizarea acestor companii, fiindcă proiectul s-a desfășurat în condiții de pandemie. Cele mai multe conversații cu angajatorii s-au desfășurat online sau telefonic. Ei au fost informați care sunt avantajele angajării persoanelor cu sindrom Down și pregătiți pentru a-i include în rândurile lor. Ca rezultat, companii din 8 orașe au primit tinerii cu acest sindrom în vizite și stagii de practică, unde aceștia au experimentat și au învățat sarcini de lucru. Unii angajatori au oferit ulterior locuri de muncă.

Gabi Comănescu, coordonator program angajare, Fundația Special Olympics România

Nu orice persoană cu Sindrom Down poate fi angajată

Nu orice persoană cu sindrom Down poate fi angajată. Persoanele care dețin o pensie de invaliditate de gradul I sau II nu pot, conform legii, să cumuleze pensia cu salariul. Adică nu se pot angaja. În schimb, cei care au pensie de invaliditate de gradul III pot munci cu jumătate de normă.

Din estimările SOR, majoritatea persoanelor adulte cu sindrom Down au pensie de invaliditate de gradul I sau II, ceea ce face imposibilă angajarea lor. Pe de altă parte, multe persoane cu SD sunt puse sub interdicție, adică pentru ele s-a instituit tutela sau curatela. Cei care au tutelă nu pot semna niciun document, deci nici contractul individual de muncă.

Recomandarea noastră, pentru părinții tinerilor cărora dizabilitatea le permite să muncească, a fost să solicite medicului pentru expertiza capacității de muncă gradul III la pensia de invaliditate. Le-ar permite să se angajeze cu jumătate de normă. La fel, atunci când tutela nu este necesară, ar fi bine să nu se instituie, pentru a permite persoanelor cu SD să lucreze dacă își găsesc un loc de muncă potrivit.

Gabi Comănescu, coordonator program angajare, Fundația Special Olympics România

Locurile de muncă de pe piață sunt complexe. Chiar și cele care nu necesită calificare, implică mai multe tipuri de sarcini. „Pentru ca aceste persoane să-și găsească de lucru este nevoie ca un angajator să vadă potențialul candidatului cu sindrom Down și să identifice sau să creeze jobul potrivit. Practic, să «decupeze» din multitudinea de responsabilități a unui post standard o gamă îngustă de operațiuni, pe care persoana cu sindrom Down să le învețe și să se specializeze“, spune Gabi Comănescu.

Deși încheiat, proiectul dispune încă de susținerea SOR

Punctul de plecare al proiectului „Angajați, NU asistați!“ a fost crearea unui platforme pentru angajarea persoanelor cu sindrom Down, prima de acest gen din România. Platforma conține informații despre ce presupune angajarea, atât pentru persoanele cu sindrom Down și aparținătorii lor, cât și pentru angajatori.  

Specificul platformei este dat de adaptarea informației la puterea de înțelegere a persoanelor cu sindrom Down; secțiunea lor este redactată într-un limbaj pe înțelesul lor (Easy Reading). De asemenea, site-ul conține profiluri profesionale ale persoanelor cu sindrom Down interesate de angajare din diverse orașe, pe care angajatorii le pot consulta. Orice persoană cu Sindrom Down aptă de muncă își poate înregistra profilul pe această platformă, devenind astfel vizibil pentru companiile dispuse să îl angajeze.

Tot pe această platformă, angajatorilor li se prezintă avantajele financiare de a avea angajați persoane cu SD, posturile pe care aceste persoane pot lucra, recomandări pentru integrarea persoanelor cu sindrom Down în câmpul muncii și vocabularul pe care ar trebui să-l folosească în preajma acestor angajați.

Poți accesa această platformă on-line aici, sau obține variantă ei printabilă:

Proiectul s-a încheiat, dar speranța noastră este ca el să fie și de acum încolo sursă de răspunsuri, idei și inspirație pentru cât mai mulți oameni. Echipa SOR continuă să își ofere expertiza în domeniu, la cerere, persoanelor cu sindrom Down interesate de angajare sau companiilor deschise la această idee. Modelul de colaborare cu angajatorii poate fi dus mai departe de organizațiile locale colaboratoare, în funcție de nevoile și resursele proprii. Organizațiile pot propune angajatorilor locali să primească tineri în vizite, care se pot transforma în stagii de practică și apoi în angajare.

Gabi Comănescu, coordonator program angajare, Fundația Special Olympics România

Mentalități schimbate, vieți transformate

Special Olympics a fost înființată în 1968, în SUA, de sora președintelui John F. Kennedy. Fundația Special Olympics din România există din 2003. Misiunea ei este să ajungă la fiecare dintre cei 130.000 de persoane cu dizabilități care trăiesc în România. Să creeze o lume mai bună prin favorizarea acceptării și incluziunii tuturor oamenilor. Să lupte împotriva pasivității, nedreptății și a intoleranței.

Proiectul „Angajați, NU Asistați!“ a fost doar unul dintre sutele de programe dezvoltate de Fundația Special Olympics. În urma lui, nu doar 6 tineri cu SD s-au angajat. Cei doi ani cât a durat proiectul au reușit să deschidă mințile multor companii private. Au spart gheața. Unii au dovedit că sunt angajați valoroși, alții au aflat că merită să acorde atenție și acestei categorii particulare de angajați.

Cunoaște-i și pe ceilalți 5 tineri cu Sindrom Down care s-au angajat!

Raluca Avram (33 de ani) a fost mereu o fetiță sfioasă, dar care oferea multă dragoste. Părinții au sprijinit-o să spună „DA“ la toate provocările venite din partea noilor ei prieteni de la SOR. „Am inițiat la Cluj un festival care să pună în valoare talentul acestor oameni minunați. În a patra ediție a primit titlul Miss Down! SOR a făcut din ea un lider. Activitățile socio-cultural-educative au făcut-o să se simtă importantă și apreciată de oameni!“, spune Adriana Avram, mama Ralucăi. Din februarie 2020, Raluca este angajată ca lucrător comercial la magazinul Kaufland „Între Lacuri“ din Cluj-Napoca. Citește aici povestea ei.

Raluca Avram, din Cluj-Napoca, angajată a magazinului Kaufland „Între Lacuri“

Campion, reprezentant SOR la întruniri pe teme de leadership la nivel național și internațional, Mihai Arsenie (31 de ani) vorbește fluent engleza și este reporter la TVR Cluj, la o emisiune dedicată persoanelor cu dizabilități – „Fără prejudecăți“. Cea mai mare pasiune a lui este să fie barista, fiindcă știe totul despre savoarea cafelei. Mihai a fost angajat de Fundația SOR în octombrie 2020 ca reprezentant al Sportivilor Lideri. În completare, și-a găsit un post la Cafeneaua Cofeels, dar continuă și colaborarea cu TVR Cluj pentru emisiunea „Fără prejudecăți”. Mai multe despre Mihai, aici.

Mihai Arsenie, angajat al Special Olympics România, aici la Cofeels, unde învață să prepare cafea

Oana Rotar (30 de ani) este din București. Din aprilie 2021, lucrează ca referent la cabinetul Secretarului de Stat Makkai Peter Janos în Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Încurajată, sprijinită, apreciată și lăudată, Oana s-a adaptat repede noului job, unde lucrează de la 08.00 la 12.00. A căpătat curaj să se gândească la o casă și la o viață pe cont propriu. Povestea ei, aici.

Oana Rotar a fost angajată în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale

În urma proiectului „Angajați, NU asistați!“, Andrei Marcu (21 de ani) a început lucrul la magazinul Hervis din Ploiești ca lucrător comercial începând din august 2021. Într-una din zile, una dintre cliente l-a abordat și au purtat o discuție mai lungă. Colegii au crezut că este ceva cu care nu se descurcă și i-au sărit în ajutor. Însă doamna era mamă de copil cu SD și dorea să afle nivelul la care poate ajunge un astfel de tânăr. A dorit să-l cunoască pe Andrei și a fost recunoscătoare că ajutorul a venit de la un tânăr cu SD. Dacă vrei să afli mai multe despre Andrei, îl găsești aici.

Andrei Marcu lucrează în magazinul Hervis din Ploiești

Anca Miron (37 de ani) poate spune că a avut multe experiențe de viață, deși nu a fost niciodată angajată. Chiar dacă are sindrom Down, Anca este semi-independentă și a fost protagonista unui reality-show (2019). Participantă în proiectul Fundației SOR, Anca a fost angajata la magazinul Hervis din Sun Plaza, în august 2021. Povestea ei, aici.

Anca Miron este angajata magazinului Hervis din Sun Plaza București

Aici este filmul proiectului, un bun testimonial pentru faptul că tinerii cu Sindrom Down pot fi angajați, NU asistați.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa