O nouă provocare de pe TikTok produce victime. „Superman” – un „challenge” la modă pe celebra aplicație a făcut ca 20 de copii să ajungă într-o singură zi la Spitalul Grigore Alexandrescu din București cu mâini și picioare rupte și cu traumatisme grave. Nu e prima dată când adolescenții cad victimă unor provocări de acest tip, iar specialiștii atrag atenția că astfel de trenduri pot distruge vieți. Ce pot face părinții? Să discute riscurile cu copiii lor chiar din perioada preadolescenței și să îi ajute să înțeleagă că efectele unor gesturi necugetate le pot pune sănătatea în pericol și pot avea consecințe pe viață.
„De vineri au început să apară pacienți cu fracturi în urma unui așa-zis challenge pe TikTok, se cheamă Superman Challenge. Dacă inițial fenomenul părea anodin, numărul de pacienți a crescut progresiv, astfel încât numai ieri în gardă am avut 20 de pacienți cu fracturi și traumatisme importante”, a declarat managerul pentru News.ro. Totodată, acesta atrage atenția părinților asupra acestei provocări care „pare a fi un fenomen periculos pentru copii. Își pot provoca accidente severe și își pot rata cursurile, cât și vacanța”. Doi dintre tinerii internați au nevoie de operații pentru fractură de humerus și fractură de antebraț.
„La început erau pacienți doar din București, dar ulterior au apărut și din ale județe. Fenomenul se extinde așa că facem apel, atragem atenția asupra pericolului acestei încercări, copiii să nu participe, să se protejeze, deoarece consecințele sunt grave. Copiii au povestit, au filmulețele pe telefon. Nu ne-a venit să credem când le-am văzut. E frustrant când lucruri despre care crezi că e de bun simț să nu se întâmple se întâmplă totuși”, a declarat medicul la Antena 3 CNN.
Ce presupune Superman Challenge, noua provocare de pe TikTok?
Managerul a explicat și în ce constă provocarea de pe TikTok: „Se aruncă cu mâna în față, spunând că sunt Superman, iar ceilalți îi lasă să cadă lovindu-se de alte obiecte, de podea”. Fracturile care pot rezulta se vindecă, de obicei, într-o lună sau două.
TikTok Challenges sunt provocări virale din aplicație care pot fi create de aproape oricine. Dacă ideea este captivantă, tot mai mulți aderă la ea și apare și un hashtag (#) pentru ca toți să o poată urmări. În teorie, regulile aplicației vorbesc despre a „nu le permite utilizatorilor că partajeze conținut care descrie, promovează, normalizează sau glorifică acte periculoase ce pot duce la răniri grave sau la moarte”. Realitatea a dovedit că TikTok nu este în stare să țină pasul cu tot ceea ce se întâmplă în aplicație. O astfel de provocare, cum este cea despre care vorbim azi – Superman Challange, poate strânge în doar câteva ore milioane de vizualizări și pot fi distribuite pe platforme media.
Care au fost cele mai periculoase provocări de pe TikTok
Oricine poate încărca pe TikTok orice fel de informație audio sau video și oricine, inclusiv copiii, pot avea acces la aceste materiale. Unele provocări (challenges) s-au dovedit în timp extrem de periculoase, chiar fatale. Iată câteva dintre cele mai riscante provocări:
- Provocarea „Blackout” (Scarf Game) – participanții își blochează respirația pentru a-și provoca leșin. Aceasta a dus la multiple decese, în special în rândul adolescenților, din cauza asfixiei.
- „Benadryl Challenge” – Consumul excesiv de medicament Benadryl pentru a induce halucinații. Aceasta a provocat supradoze periculoase, incluzând convulsii, stop cardiac și chiar decese.
- „Skull Breaker Challenge” – Două persoane lovesc picioarele unei a treia persoane în timp ce aceasta sare, cauzând căderi periculoase. A rezultat în fracturi, traume craniene și alte leziuni grave.
- Provocarea „Milk Crate” – Escaladarea unei piramide instabile de lăzi de lapte. Mulți participanți au suferit fracturi sau leziuni ale măduvei spinării.
- „Fire Challenge” – Participanții își dau foc folosind lichide inflamabile. Această provocare a cauzat arsuri severe și desfigurări.
- Provocarea „Cha Cha Slide” – Viraje periculoase cu mașina în timp ce urmează comenzile dintr-o melodie. Aceasta a dus la accidente și răniri în trafic.
- CITEȘTE ȘI: Provocări pe TikTok la care părinții trebui să fie atenți: copiii sunt încurajați să fure și să fie violenți
Psiholog Radu Leca: „Trendurile lansate pe TikTok distrug vieți”
Ceea ce începe ca o provocare jucăușă poate escalada rapid în ceva periculos atunci când utilizatorii încearcă să recreeze cascadorii fără a lua în considerare consecințele, scrie listverse.com, într-un articol-listă al celor mai periculoase zece trenduri TikTok.
Trendurile, adică exact aceste provocări pe care aplicația le promovează activ, sunt cele mai periculoase, dincolo de dependența pe care aplicația o dă copiilor și adolescenților. „Pe TikTok, userul își poate seta anumite videoclipuri care să-i ruleze în feed în funcție de anumite categorii. Imaginați-vă ce impact psihic și emoțional pot avea asupra unui copil imagini în care apar scene de sex, înmormântări, accidente, crime sau chiar execuții. Adolescentul este expus la imagini teribile, care afectează un adult în toată firea, dar un copil… amputații de membre, intervenții chirurgicale, diferite incizii, drenare de răni, plăgi infectate etc.”, a explicat psihologul într-un articol adevărul.ro.
În articol se precizează de ce au nevoie copiii și tinerii de ajutorul părinților în a le limita accesul la TikTok. Psihologul Mihai Copăceanu spune astfel: „cortexul prefrontal (n.red.: partea anterioară a lobului frontal al creierului, situată în spatele frunții. Este o regiune esențială pentru funcțiile cognitive complexe, emoționale și sociale, dar și pentru controlul impulsurilor) atinge maturitatea deplină doar în jurul vârstei de 25 de ani. Și de aceea ei au nevoie de cortexul prefrontal al părinților, de monitorizarea lor și de regulile lor”.
TikTok este interzis deja în unele țări, iar alte țări au restricții de vârstă
TikTok a fost interzis complet sau parțial în mai multe țări, din motive legate de securitate națională, confidențialitate a datelor sau conținut dăunător. Iată câteva exemple:
- India – TikTok a fost interzis complet în 2020, alături de alte aplicații chinezești, din motive de securitate și confidențialitate a datelor;
- Afganistan – aplicația este interzisă din 2022, fiind acuzată că promovează conținut imoral și contrar valorilor locale;
- Nepal – a interzis TikTok în 2023 pentru că ar „destramă armonia socială”;
- Pakistan – a impus interdicții temporare de mai multe ori începând cu 2020, din cauza conținutului considerat imoral;
- SUA și Canada – nu au o interdicție totală, dar aplicația este restricționată pe dispozitivele oficiale ale guvernelor, din motive de securitate cibernetică;
- Uniunea Europeană – în mai multe țări membre (ex. Belgia, Danemarca, Franța), TikTok este interzis pe dispozitivele de serviciu ale funcționarilor publici.
Astfel, majoritatea interdicțiilor sunt fie regionale (pe dispozitive guvernamentale), fie complete în țările cu preocupări majore legate de influența externă sau securitate. TikTok continuă însă să fie una dintre cele mai populare aplicații la nivel global. Țările cu cei mai mulți useri TikTok în lume (date statista.com, ianuarie 2024) sunt: SUA 148 milioane; Indonezia 126 milioane; Brazilia 98 milioane; Mexic 74 milioane; Vietnam 67 milioane. În Europa, Franța și Germania ocupă primele două locuri, cu 25 de milioane, respectiv 23 de milioane de useri. Australia este cea mai recentă țară care a luat hotărârea de a interzice accesul copiilor sub 16 ani la TikTok a anunțat că în următoarele 12 luni vor încerca să implementeze tehnologii de verificare a vârstei utilizatorilor.
5 lucruri pe care părinții trebuie să le discute cu adolescenții lor
Influențați de grupul din care fac parte sau pur și simplu pentru a nu pierde apartenența la gașca de prieteni, tinerii ajung să dea curs unor provocări extreme din mediul online. Părinții nu le pot fi alături la tot pasul pentru a-i feri de probleme, dar pot discuta deschis cu ei următoarele 5 lucruri legate de provocările de pe Tik Tok (și nu numai):
- Comportamentele riscante pun viața sau sănătatea în pericol: Multe provocări implică activități care pot fi periculoase, cum ar fi sărituri de la înălțimi, consumul de substanțe nocive sau executarea unor acțiuni care pot duce la accidente.
- Influența grupului și puterea de a spune Nu : Adolescenții și tinerii sunt adesea influențați de grup și pot simți presiunea de a participa la provocări pentru a fi acceptați sau populari, chiar dacă acestea sunt riscante. Copiii trebuie să știe, încă de mici, că au dreptul și puterea de a spune Nu atunci când li se propun lucruri cu care nu sunt de acord sau periculoase.
- Conștientizarea efectelor: Tinerii pot subestima riscurile implicate în anumite provocări și pot să nu fie conștienți de consecințele pe termen lung ale acțiunilor lor. Părinții îi pot învăța să nu acționeze din impuls și să cântărească lucrurile sau să ceară sfatul adulților atunci când consideră că prietenii lor se pun în pericol și le cer și lor același lucru.
- Impactul emoțional asupra celor din jur: Unele provocări pot avea un impact negativ asupra sănătății mintale, precum provocările care includ hărțuirea sau umilirea altora. Bullyingul, chiar și cel care se ascunde în spatele unor provocări, poate distruge vieți.
- Consecințe legale: Participarea la provocări care implică vandalism, furt sau alte activități ilegale poate duce la probleme legale.