Ziua și schimbarea. S-a modificat iar modul în care se face testarea elevilor

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
testarea elevilor

O altă zi, o altă schimbare pentru părinți, cadre didactice și copii. Ieri, 4 octombrie, știam că pentru a duce copiii la școală în ziua a 8-a, în cazul în care au fost în online din cauza unui caz de COVID în clasă, trebuie să plătim testele. Astăzi, ministrul Sorin Cîmpeanu a revenit cu clarificări.

Testarea elevilor este ca un joc de ping-pong între autorități, părinți și instituțiile de învățământ. La începutul anului școlar de la Ministerul Educației au fost trimise către școli și grădinițe niște formulare prin care părinților li se cerea acordul pentru testare. Urma ca procedura să se facă în cabinetele medicale cu ajutorul medicilor și asistenților școlari. Directorii comandaseră teste la DSP-urile din localitate, iar mii de copii din țară erau programați pentru prelevarea testului.

În primele două săptămâni testarea elevilor se făcea în școli

Pe 1 octombrie 2021 a apărut un nou ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care anula toată munca făcută și cerea ca elevii să vină cu testele făcute pe cont propriu. După ce opinia publică s-a sesizat, Sorin Cîmpeanu a revenit și a spus că toată lumea a înțeles greșit.

„Nu îl fac pe cont propriu (testul antigen – n.r.), fie și tocmai pentru faptul că am transmis o instrucțiune și am solicitat cu autoritatea ministrului, acolo unde există cabinete medicale să testeze la cerere acei elevi care vor să revină la școală. Acolo unde nu există cabinete, am solicitat să se adreseze către direcțiile de sănătate publică. Asta nu înseamnă că interziceam unui părinte dorința de a testa copilul”.

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaței

Mai mult, ministrul a spus că vreme de 3 săptămâni nu a primit nicio solicitare de testare de la școli.

Teste aprobate în regim de urgență

Saga testării elevilor în școli continuă, deși suntem de mai bine de un an și jumătate în pandemie de coronavirus. Copiii urmează să fie testați de două ori pe săptămână, potrivit lui Sorin Cîmpeanu. Testele nu vor fi omologate, ci autorizate în regim de urgență. Aproximativ 70 de milioane de teste trebuind să fie puse la dispoziţia unităţilor de învăţământ până la sfârșitul primului semestru.

„Lucrăm pentru a estima numărul testelor non-invazive care să fie administrate elevilor şi personalului didactic. (…) E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare pentru că au rămas 11 săptămâni din semestrul I, având în vedere că procesul de screening înseamnă 6,4 milioane de teste necesare săptămânal, deci 70 de milioane de teste până la finalul semestrului”

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaței

Ministrul Educaţiei a explicat că testele non-invazive pe bază de salivă pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 nu vor putea fi folosite pentru raportarea în Corona Forms a cazurilor pozitive, acestea trebuind, în continuare, să fie confirmate prin teste PCR sau antigen rapide.

„Nici în România şi nici în alt stat, indiferent care va fi tipul testelor non-invazive pe bază de salivă, acestea nu vor putea fi folosite pentru raportare în Corona Forms a cazurilor de persoane infectate. Ele vor trebui în continuare să fie confirmate.

Sorin Cîmpeanu

Noua instrucțiune care reglementează testarea elevilor

„INSTRUCȚIUNE pentru punerea în aplicare a Ordinului  nr. 5338/1082/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. 

Văzând Referatul de aprobare nr. 242/SI/04.10.2021 al Ministerului Educaţiei,

Având în vedere prevederile:    

– art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ şi pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2011, cu modificările ulterioare;

– art. 6 din Ordinului  nr. 5338/1082/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;

în temeiul prevederilor art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei,

Ministrul Educaţiei emite prezenta instrucțiune:

ART.1 (1) Pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 6 din Ordinul nr. 5338/1082/2021,  în cazul în care în unitatea de învățământ există cabinet medical școlar, în vederea reluării cursurilor cu prezență fizică, elevii care vor să se testeze începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, solicită acest lucru personalului medical din cabinetul școlar.

(2) În cazul în care în unitatea de învățământ nu există cabinet medical școlar, elevii se vor adresa direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București.

ART.3 Inspectoratele Școlare Județene/al municipiului București, precum și unitățile de învățământ/conexe vor duce la îndeplinire prevederile prezentei instrucțiuni”, se arată în ordinul de ministru.

Scenariile după care funcționează școlile:

Scenariul 1 – Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie  – indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate în grupă/clasă/unitate de învățământ/conexă                             

Scenariul 2 – Participarea zilnică, în sistem online a  elevilor  -Cu aplicarea dispozițiilor art. 6, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2  într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ/conexe”

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa