Dr. Laura Markham este una dintre cele mai cunoscute psihoterapeute de familie și autoare de cărți pentru părinți din lume. Metoda ei de a traduce cercetările științifice despre dezvoltarea copilului în soluții practice, ușor de aplicat de către părinți, este unică – și se numește AHA! parenting. Editura ZYX Books lansează acum un nou titlu al celebrei autoare, cu o întrebare incitantă: Cum ar fi s-o ai pe Dr. Laura Markham lângă tine, pe canapea? Cărțile Laurei Markham au influențat mii de părinți din comunitatea Totul Despre Mame și rămân extrem de apreciate pentru informația științifică, stilul empatic, orientarea spre soluții.
Copiii nu au nevoie de părinți perfecți, spune Dr. Laura Markham, ci de părinți care să-i iubească și să se bucure de ei. Deși mereu vedem pe rețelele sociale părinți care par să facă mult mai mult decât noi, eventual cu coafuri perfecte și dând impresia că le vine foarte ușor, știm deja că ei surprind doar momentele frumoase ale vieții de familie. De fapt, fiecare zi de parenting vine cu provocări, nevoi și emoții care trebuie armonizate. Ce este un părinte suficient de bun, în viziunea autoarei? Este un părinte care îi arată copilului cum să îndrepte o relație atunci când lucrurile devin dificile. Un părinte care își apreciază copilul pentru unicitatea sa, îl ghidează cu generozitate emoțională și îl îndrumă cu răbdare și calm.
Cele „Trei idei colosale”
Ușor de zis, greu de făcut – dacă nu ai un ghid care să-ți arate calea. ,,Nimeni nu este mereu calm. Conflictul face parte din fiecare relație umană și toți părinții se supără uneori pe copiii lor. Dar, atunci când permitem furiei și fricii să pună stăpânire pe creierul rațional, intrăm în starea de «luptă, fugi sau îngheață», iar copilul nostru pare, dintr‑odată, un dușman. În acele momente, nu reușim să luăm în considerare și perspectiva lui. De fapt, agenda noastră se schimbă: în loc să‑i învățăm pe copii și să contribuim la dezvoltarea lor sănătoasă, ne dorim să câștigăm bătălia”, scrie cunoscuta psiholoagă americană, faimoasă pentru soluțiile ei practice și ușor de implementat.
Iată cele ,,Trei idei colosale” pe care le găsești în Caiet de lucru cu tine, gândite de Dr. Laura Markham pentru a schimba rapid modul de a relaționa în familie:
Prima responsabilitate, ca părinți: reglarea propriilor emoții
Da, ați citit bine. Prima noastră responsabilitate nu este cea de a disciplina copilul, de a-l face fericit sau de a-l învăța alfabetul înainte să meargă la școală. Cel mai important lucru pe care îl putem dărui copilului (și nouă înșine) este să ne înțelegem și să ne reglăm singuri emoțiile în timp real, în mod constant. Asta înseamnă că observăm, acceptăm și ne îngăduim să simțim furie, dar nu reacționăm la ea. Cu alte cuvinte, nu ne vărsăm supărarea asupra copilului. Mai înseamnă că stabilim limite sănătoase, rămânând conectați cu copilul nostru, oferindu-i înțelegere și ajutor în ceea ce privește emoțiile și nevoile care îi influențează comportamentul.
Cea mai mare nevoie a copiilor este aceea de a se conecta cu părinții lor
Iată ideea fundamentală pe care Dr. Laura Markham a explorat-o în toate cărțile ei: parentingul nu reprezintă un set de strategii, ci este o relație. Când îți iubești copilul și te bucuri de el, cel mic se simte apreciat doar pentru că există, pentru că este ea însăși sau el însuși. O astfel de conectare îți permite să cunoști și perspectiva copilului și să devii un părinte receptiv, iar acesta este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la sănătatea emoțională a celui mic.
Când copiii nu se simt în siguranță, recurg la anumite strategii, crezând că asta îi va face să se simtă mai bine. Uneori e vorba despre lucruri pozitive, cum ar fi să vină la noi pentru o îmbrățișare. Dar, adesea, aleg să își necăjească fratele sau sora ori izbucnesc într‑o criză de furie, ceea ce îi face să se simtă mai puternici. Se roagă să primească dulciuri sau să li se dea voie să stea cu ochii în ecran, sperând că asta le va amorți durerea. Bineînțeles, atenția negativă pe care le‑o acordăm în aceste momente dificile sfârșește, de obicei, prin a‑i face pe copii să se simtă și mai deconectați. În schimb, când cei mici se simt înțeleși și au încredere în părinte, există șanse mai mari ca ei să coopereze.
Îndrumarea emoțiilor: cea mai eficientă strategie de disciplinare
De ce fel de disciplină e nevoie pentru a crește copii grozavi? Când auzim cuvântul „disciplină”, ne gândim, de obicei, la o pedeapsă, dar sensul de bază al cuvântului „disciplină” era cândva „a învăța” sau „a fi îndrumat”. Așa că haideți să reformulăm această întrebare, propune Dr. Laura Markham: De ce fel de îndrumare e nevoie pentru a crește copii grozavi? Studiile arată că îndrumarea cea mai eficientă îi ajută pe copii să‑și dezvolte inteligența emoțională, ca astfel să‑și poată controla emoțiile și, prin urmare, comportamentul. O îndrumare eficientă stabilește limite clare în ceea ce privește comportamentul, dar oferă, totodată, și înțelegere.
În timp, copilul internalizează limitele și astfel își dezvoltă autodisciplina. Această îndrumare atinge maximul de eficiență atunci când persoana care o inițiază este una pe care copilul o iubește și în care are încredere, o persoană despre care copilul știe că acționează în interesul său, o persoană pe care copilul vrea „să o urmeze”. În mod evident, acest tip de îndrumare nu poate include pedepse, altfel copilul s‑ar simți trădat, iar încrederea s‑ar diminua. (Dacă această idee este nouă pentru voi, Dr. Laura Markham recomandă cartea Iubire necondiționată pentru copilul tău, de Alfie Kohn, autorul care a pus bazele parentingului fără pedepse și recompense.)

Vrei să scrii o carte împreună cu Dr. Laura Markham?
Nu doar că e posibil, e și foarte simplu. Trebuie doar să deschizi Părinți liniștiți, copii fericiți. Caiet de lucru cu tine și să iei un creion. În această carte interactivă, Dr. Laura Markham expune simplu și eficient ideile ei, care au ajutat zeci de mii de familii să regăsească bucuria de a fi împreună, dar îți lasă loc și ție să completezi cu experiența ta. Părțile interactive ale Caietului de lucru cu tine așteaptă să participi cu experiența ta, să personalizezi întregul proces – să nu fii doar cititoarea (cititorul), ci și autoarea (autorul) cărții. ,,E o carte interactivă, care te solicită, dar te și eliberează. Scapi de emoțiile apăsătoare, și asta într-un mod ghidat. Este ca și cum ai avea-o pe Dr. Laura Markham lângă tine, pe canapea”, povestește o mamă cititoare.
În acest proces, Laura Markham știe să-ți pună întrebările potrivite, care să te facă să te cunoști mai bine ca părinte. Pe de-o parte, scrisul e o terapie în sine – te vei simți ușurată și înțeleasă doar pentru că te exprimi în mod structurat. Apoi, aceste întrebări, care te invită să reflectezi la provocările tale unice, sunt și niște jaloane de inițiere – cu fiecare nou capitol al specialistului și nou set de întrebări, evoluezi în înțelegerea ideilor lui Markham. Câteva dintre aceste secțiuni interactive au scopul clar de a sedimenta noțiunile despre care tocmai ai citit și a te face să-ți conturezi în scris planul de bătaie. Când vei termina de citit și de scris, vei fi mult mai sigură pe tine – și până la acțiune blândă și hotărâtă va mai rămâne doar un pas, pe care îl vei face natural.
Citește aici un fragment în avanpremieră.
Iată câteva întrebări pe care le vei găsi în caiet:
- Momentul în care m-am simțit cel mai mândru părinte…….S-a întâmplat când eu…….Cum am procedat și cum aș putea, în viitor, să repet mai des această experiență: ……
- Când sunt trist(ă), ar fi de ajutor dacă aș putea să …
- Când sunt furio(a)s(ă), senzațiile pe care le simt în corp sunt: …
- Identificarea declanșatoarelor emoționale: Gândește‑te la ultima săptămână, lună sau la ultimul an. Când te‑ai enervat sau te‑ai supărat atât de tare, încât ai reacționat într‑un mod pe care mai târziu l‑ai regretat? Enumeră 5 astfel de situații. Apoi întoarce‑te la fiecare și analizeaz‑o. Scrie câteva idei despre ce ai fi putut face pentru a evita să aluneci pe acea pantă.
- Există unele emoții ale copilului tău cu care îți este mai ușor să empatizezi?
- Atunci când ești supărat(ă) pe copilul tău, ce ai putea face fără să recurgi la pedepse? Enumeră mai jos cât mai multe alternative la care te gândești.
Dacă îți surâde provocarea, poți să începi să completezi. Găsești aici Părinți liniștiți, copii fericiți. Caietul de lucru cu tine al Dr. Laurei Markham. Precomandă acum, ca să beneficiezi de reducere -20% și transport gratuit! ,,Caietul de lucru cu tine” poate fi citit independent de celelalte cărți ale autoarei, întrucât conține, într-o formă prescurtată, ideile sale esențiale. Pentru a înțelege însă temele în profunzime, vă mai recomandăm: Părinți liniștiți, copii fericiți și Părinți liniștiți, frați fericiți, apărute la Editura ZYX Books.