Tații din România vor avea concediu paternal o perioadă mai lungă de timp începând cu 26 septembrie 2022. De asemenea, s-au extins și categoriile de lucrători care vor beneficia de acesta. Noua Ordonanță de Urgență votată de Guvern vrea să sprijine crearea unei legături mai puternice între tată și nou-născut.
Tații vor avea dreptul la 15 zile de concediu paternal plătit la nașterea fiecăruia dintre copii, nu doar pentru primul cum era până acum. 10 zile sunt date de Codul Muncii, iar alte 5 dacă tatăl urmează un curs de puericultură. În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare. Zilele de concediu paternal vor fi plătite în cuantum de 100% de către angajator.
„S-a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum, dar şi prin această ordonanţă s-au extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept”
Marius Budăi, Ministrul Muncii
Obligațiile angajatorilor cu privire la concediul paternal
Angajatorii care refuză să acorde acest drept angajaților riscă amenzi cuprinse între 4 și 8.000 de lei. Iată ce alte obligații mai au angajatorii:
- angajatorii trebuie, de asemenea, să informeze angajații cu privire la acest drept, riscând, altfel, aceeași amendă;
- este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal; singurele excepții sunt concedierile care se fac în contextul falimentului sau reorganizării judiciare; în caz contrar, riscă amenzi între 3.000-10.000 de lei;
- angajatorii sunt obligați să acorde angajaților în concediu paternal toate drepturile de care aceștia beneficiau și înainte de acest concediu, riscând altfel aceeași amendă între 4.000-8.000 de lei; inclusiv după acest concediu, drepturile dobândite anterior trebuiesc menținute („Drepturile dobândite de lucrător anterior momentului acordării concediului paternal sau care sunt în curs de a fi dobândite de lucrător la data la care începe concediul paternal, se mențin pe toată durata concediului, și se aplică și după încetarea acestuia”); în caz contrar, riscă amenzi între 3.000-10.000 de lei;
- la încetarea concediului paternal, lucrătorul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiții de muncă echivalente, și, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenței; în caz contrar, angajatorii riscă amenzi între 3.000-10.000 de lei;
- este interzisă aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau efectuat concediul paternal, mai prevede ordonanța.
Mai multe categorii de lucrători vor beneficia de concediu paternal
Actul normativ prevede acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii. A fost eliminată vechea prevedere care cerea ca tatăl să aibă calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
Vor avea dreptul la concediu paternal și persoanele cu contracte din activitatea sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperații), cei cu contract de mandat, cu contract de management încheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și persoanele cu contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
„Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementări privind obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicția de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării concediului paternal, dar și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale. Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și pentru a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie”
Ministerul Muncii
Pentru a beneficia de concediu paternal angajații trebuie să facă o cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului. Este necesar să atașeze și certificatul de naștere al acestuia. Contractul de muncă se suspendă pe perioada concediul paternal.
Directiva Europeană cere două luni de concediu paternal
Concediul paternal va crește până la două luni potrivit unei Directive Europene. Aceasta prevede ca taţii să stea obligatoriu cel puţin două luni în concediu parental pentru „crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii” va fi aplicată și în România.
Măsura a fost luată „pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire între femei şi bărbaţi şi pentru a permite crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”, se arată în directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor.
Unde se fac cursuri de puericultură
Cursurile de puericultură pot fi făcute atât fizic, cât și online, gratuit sau cu bani. Ele durează de obicei o zi. Poți să le faci în ultimele săptămâni de sarcină sau în prima lună după nașterea bebelușului. Mama poate să îl însoțească pe tată sau nu, în funcție de starea acesteia de sănătate.
La cursurile de puericultură tații învață cum să îngrijească bebelușul, cum să îl îmbăieze, ce să facă dacă cel mic plânge. De obicei, sunt prezentate cronologic toate etapele de dezvoltare ale copilului în primul an de viață astfel încât tatăl să se poată implica activ, dar să se și bucure de noul său statut.