La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara se află internați opt copii cu suspiciune de botulism. Doi dintre ei au nevoie de monitorizare permanentă. Boala este produsă de o toxină care atacă sistemul nervos și poate fi fatală pentru pacient.
UPDATE: Sursa îmbolnăvirii o reprezintă, cel mai probabil, cârnații de casă, primiți la colindat, au anunțat reprezentanții Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DSASPC) Timiş, citați de Agerpres. Copiii internați provin din două familii de asistenţi maternali din localitatea Fădimac.
În timpul anchetei medicale făcută de Direcția de Sănătate Publică Timiş la Fădimac, la care a fost prezent și medicul veterinar din localitate, s-au recoltat probe din alimente – miere, cârnaţi de casă, compot, dulceaţă, zacuscă, carne de la păsări, peşte, porc aflată în congelator. Toate borcanele erau fără probleme.
Doi dintre copiii internați au în continuare nevoie de atenție medicală deosebită.
„Copiii internaţi au fost simptomatici. Şase dintre ei au dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alţi doi au în plus stări de somnolenţă şi fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băieţel, a fost internat iniţial la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu, în Secţia de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi. Acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu ştim care a fost cauza infecţiei. Direcţia de Sănătate Publică efectuează o anchetă în acest sens”, a declarat dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, citată de News.ro.
Tratamentul precoce este esențial
La rândul său, prof.dr, Cristian Oancea, managerul instituției sanitare, a declarat că probele prelevate de la copii au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, pentru a fi analizate.
Acesta a adăugat că tratamentul precoce într-o astfel de situație este esențial și că el a fost deja instituit: „Vreau să le mulţumesc colegilor de la DSP şi de la unităţile care ne-au ajutat şi ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puţin de 6 luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timişoara. Am şi început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Naţional de Control pentru Boli Transmisibile, am obţinut alte doze. De la Drobeta Turnu Severin şi Sibiu. Şi mai avem în aşteptare câteva doze pregătite să fie transferate de la Târgu Mureş.”
Ce este botulismul și care sunt semnele intoxicației
Botulismul este o intoxicație severă produsă de bacteriile Clostridium botulinum care se dezvoltă mai ales în conservele de legume și fructe preparate aceasă, dar nu numai. Bacteriile produc o toxină – numită toxina botulinică. Toxina este un pericol pentru sistemul nervos. În lipsa tratamentului, boala duce la paralizie musculară și, în cazuri extreme, la deces.
Conservele în interiorul cărora se dezvoltă această bacterie sunt umflate, au un miros neobișnuit atunci când sunt desfăcute, iar conținutul are spumă sau lichid.
Semnele intoxicației sunt slăbiciunea musculară, vederea dublă sau încețășată, dificultățile de respirație, de înghițire, vărsăturile, durerile de burtă, diareea. Boala, deși gravă, este destul de rară.
Botulismul infantil
Un tip de botulism este cel infantil. Dacă bebelușii până la 6 luni înghit spori botulinici – din pământ, praf sau miere – , aceștia se pot transforma în bacterii care eliberează toxina. Cu cât copilul este mai mare, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mic. Copiii intoxicați cu toxina botulinică sunt letargici, musculatura capului și a gâtului este flască, nu au poftă de mâncare, salivează mult și scâncesc.
Mierea este unul dintre alimentele care nu ar trebui date copiilor sub 1 an, pentru că aceasta poate conține spori ai bacteriei Clostridium botulinum. Aceștia pot germina în sistemul digestiv insuficient dezvoltat al copiilor și pot duce la botulism infantil. Copiii de peste 1 an au un sistem digestiv mai dezvoltat, capabil să oprească înmulțirea bacteriilor periculoase. Simptomele botulismului apar de obicei între 18 și 36 de ore de la ingerarea bacteriei.