Bună dimineața, melc! Bună dimineața, Univers! Eu sunt mămica aceea căreia îi spui tu ”disperată”, care are mereu ceva de scris pe grupul clasei: și pe cel de părinți, și pe cel cu învățătoarea/diriginta. Sunt și ”aia” pe care o rogi să te ajute când ai nevoie de o informație și o și face, dar asta este altă discuție.
Nici nu a început bine școala și eu am început cu mesajele pe unul dintre grupurile de părinți. Nu avem și unul cu diriginta, că am trecut a 5-a și nu știm încă diriginta. Ce le-am scris părinților? Să se ducă să își facă măsurătorile pentru uniformă. De ce nu îi las în pace să își bată capul? Ei bine, pentru că apoi tot mie îmi cer numere de telefon de la firma care face tricourile și nu vreau să am zece mesaje private cu aceeași întrebare.
Dar s-au obișnuit cu mine și eu cu ei. Uneori, scriu mai des, alteori mai rar. De exemplu, anul trecut când am făcut banchetul de final de clasa a 4-a, au fost momente când mi se părea mie că sunt stresantă. Dar ce petrecere frumoasă au avut copiii fără ca părinții să plătească o avere! Cred că mă consideră un rău necesar.
Nevoia te face să te implici în grupul de WhatsApp al părinților
Eu așa sunt. Îmi place să mă bag în tot felul de chestii, să fiu eu miezul, cum zic copiii. La început, când era copilul cel mare în clase primare, am încercat să stau deoparte. Îl aveam și pe copilul mic bebeluș și nu prea aveam timp de grupurile de WhatsApp. Cu timpul, am observat că erau prea puțini cei care se implicau când avea doamna învățătoare nevoie de ceva. Apogeul a fost când a trebuit să facem banchetul. Atunci, am decis că nu pot să stau deoparte, mai ales că mai mult se discuta fără să se ia nicio decizie. Am preluat frâiele, pentru că eram și președinta comitetului de părinți, și am început să îi organizez. Așa am ajuns să nu facem banchetul ca o nuntă, ci ca o petrecere pentru copii, la un preț rezonabil.
Apoi, a urmat gimnaziul la copilul cel mare. Aici deja e altă mâncare de pește! Nu mai discutăm despre ”da-ți-mi și mie tema la CLR” sau despre ”ce au de adus copiii la AVAP”. Au fost probleme serioase, de adolescenți, cu certuri între copii, între părinți, între profesori și părinți. Unele discuții ajungeau la profesori. Unii părinți și-au făcut grup separat de cei care nu erau de aceeași părere cu ei. Dizidență în toată regula. Alții îmi scriau în privat să bârfim ce ziceau alți părinți. Stilul meu mai milităresc m-a făcut să ignor aceste invitații. Mi-am văzut în continuare de mesajele administrative de pe grup și, acolo unde am considerat că este o situație dificilă, am intervenit.
- CITEȘTE ȘI: „Părinții ar putea schimba mult școala românească. Dacă nu i-ar împiedica ceilalți părinți”
Grupul de WhatsApp și utilitatea lui reală
Grupul de WhatsApp nu trebuie să fie locul unde ne vărsăm frustrările. Am câte două grupuri la fiecare copil, pentru că nu știu cum fac dar ajung de fiecare dată președintele comitetului de părinți. Au trecut 15 ani în care administrez astfel de comunități și cred cu tărie că nu e necesar să scriem 50 de mesaje pe zi pe aceeași temă. Rolul lor este să ne informăm, nu să trimitem poze cu ”bună dimineața la cafeluță”, linkuri de pe TikTok sau reels sau să ne lamentăm că i-a pus doamna 2 lui Viorel că n-a avut tema la el. Pentru glume avem grupul de prieteni, pentru reclamații există diriginta.
Apogeul, din punctul meu de vedere, îl reprezintă familiile în care pe toate grupurile sunt și mama și tata, ei fiind împreună. Atunci când unul dintre ei spune ceva și este contrazis, apare celălalt, foarte înverșunat, și se ceartă cu toată lumea. La o ședință cu părinții m-a rugat o doamnă să îl adaug în grupul de părinți și pe soțul ei. Am întrebat-o dacă vrea să îl pedepsească pentru că nu a dat cu aspiratorul. A zâmbit complice.
Înțeleg să verificăm cu ceilalți părinți dacă copiii chiar au fost învoiți de la vreo oră sau s-a chiulit în grup, dacă s-a întâmplat o anumită situație în clasă sau să ne ajutăm atunci când realmente există o problemă. Răfuielile personale se rezolvă față în față. Problemele cu cadrele didactice cel mai bine este să fie discutate în incinta școlii.
Vă las! Trebuie să vine uniformele noi în clasă. Am de răspuns la zeci de mesaje legate de plata diferenței de bani, de termenul de livrare, telefonul firmei care le produce, ziua de măsurători pentru cei care nu au ajuns la măsurat în vacanță. Toate datele acestea sunt într-un mesaj, dar cine mai stă să caute pe grup când este acolo cineva care răspunde la toate mesajele? Ei bine, de-aia scriu mereu pe grup!