Deseori auzim că meseria de mamă este ca un loc de muncă cu normă întreagă, dar rezultatele unui studiu contrazic acest lucru. Mai exact, ea este echivalentă cu 2.5 locuri de muncă.
O nouă cercetare realizată în Statele Unite ale Americii a arătat că o mamă muncește în medie 98 de ore pe săptămână, de două ori mai mult decât media în ceea ce privește programul de muncă săptămânal. În cadrul studiului, specialiștii au analizat programul zilnic în cazul a 2.000 de mame care s-au întors la locul de muncă și care aveau copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani, arată www.mummypages.co.uk. Rezultatele obținute au arătat că ziua de lucru începe pentru cele mai multe dintre mame la 6.23 și se termină după 20.30. Mai mult, chiar și în timpul lor liber mamele obișnuiesc să facă lucruri pentru copii sau sarcini ce țin de locuință, iar zilele de weekend sunt de cele mai multe ori similare cu cele din timpul săptămânii.
Concluziile studiului au mai arătat că o mare parte dintre mamele participante spun că au în medie o oră și șapte minute pe zi doar pentru ele, acest interval fiind considerat timp liber. Iar acest timp îl petrec fie făcând un duș, fie unele treburi casnice mai ușoare.
Meseria de mamă: bunicii, vinul și cafeaua, de un real ajutor
Aproape 40% dintre mamele care au participat la cercetare au spus că viața lor de zi cu zi este un șir lung de sarcini ce trebuie îndeplinite, în timp ce 70% dintre ele au precizat că resimt presiunea de a asigura o alimentație sănătoasă copiilor lor. „Rezultatele obținute în urma studiului arată cât de solicitantă poate să fie meseria de mamă, dar și câte sarcini și obstacolele trebuie să depășească femeia de-a lungul zilei”, spune Casey Lewis, directorul Departamentului de Sănătate și Nutriție într-o companie din domeniul alimentar.
Pe parcursul studiului specialiștii au încercat să descopere și ce lucruri/persoane sunt de ajutor mamelor în zilele încărcate. Iar printre acestea se numără vinul, sprijinul bunicilor, dădaca la care apelează din când în când, serialele, șervețelele umede, sucurile și gustările sănătoase, jucăriile, tabletele, dar și accesul la mâncare de tip drive-in. Lista este completată și de cafeaua aburindă, micile reprize de somn (când sunt posibile), dar și de vocea „supărată” la care mai apelează mamele din când în când.
Seamănă toate acestea cu o zi din viața voastră mamelor?