Un studiu recent a concluzionat că femeile infectate cu COVID înainte de instalarea sarcinii sau în timpul acesteia sunt de două până la trei ori mai predispuse să sufere un avort spontan înainte de săptămâna 20 de sarcină. În timp ce medicii vorbesc de importanța vaccinării pentru a preveni complicațiile și avortul spontan, administrația Trump a decis ca CDC să nu mai recomande gravidelor și copiilor sănătoși vaccinarea.
Așa cum declară pentru parents.com dr. Amanda P. Williams, consilier pentru inovație clinică în cadrul California Maternal Quality Care Collaborative, de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, infecția cu COVID-19 poate pune un stres semnificativ pe organism, mai ales în primele săptămâni de sarcină, când bebelușul se dezvoltă. „Sarcina face persoana mai vulnerabilă la virusuri precum COVID-19 deoarece sistemul imunitar se modifică pentru a susține dezvoltarea fătului,” spune ea.
Infecția cu COVID-19 poate afecta funcția placentară
Când viitoarea mămică se infectează în timpul sarcinii, sistemul imunitar declanșează un răspuns inflamator puternic, care poate afecta negativ placenta și fătul în dezvoltare. „COVID-19 poate provoca și febră mare, care este un factor de risc cunoscut pentru pierderea sarcinii”, a adăugat dr. Williams. „În cazuri mai severe, infecția poate afecta funcția placentară sau poate limita oxigenul livrat fătului. Deși cercetările sunt încă în curs, studii ca acesta contribuie la formarea unui număr tot mai mare de dovezi care arată că infecția cu COVID-19 afectează negativ sarcina atât pentru mamă, cât și pentru copil”.
Riscul de avort spontan, de 2,45 de ori mai mare la femeile care au avut infecție cu COVID în primele săptămâni de sarcină
Studiul „Un istoric de infecție cu COVID-19 ca factor de risc pentru pierderea timpurie a sarcinii”, publicat în această lună, care a implicat aproape 27.000 de sarcini, a folosit dosare medicale electronice pentru a determina relația dintre COVID și avortul spontan în perioada 2019–2023. De asemenea, a fost analizată incidența sarcinilor ectopice și nașterilor premature.
Dr. Micaela Sandoval, doctor în științe și sănătate publică, una dintre autoarele studiului și epidemiolog la UTHealth Houston, mărturisește, tot pentru parents.com, că studiul arată că proporția totală a sarcinilor care s-au încheiat cu avort spontan a fost de 6%. „Riscul ca o sarcină să se termine cu avort spontan a fost de 2,81 ori mai mari în rândul femeilor care au avut COVID-19 moderat sau sever înainte de a rămâne însărcinate, comparativ cu femeile care nu au avut COVID înainte de sarcină”. Aceasta a menționat și că femeile însărcinate care au avut COVID-19 moderat sau sever în primele săptămâni de sarcină au avut de 2,45 ori mai multe riscuri să facă avort spontan, comparativ cu cele care nu au avut COVID în timpul sarcinii.
Infecția cu COVID poate influența factorii care cresc riscul de avort spontan
Nu doar acest studiu recent, ci și altele realizate înaintea lui, arată că riscul de avort spontan este influențat de diverși factori, mulți dintre aceștia existând înainte ca infecția cu COVID să devină atât de răspândită. Probabilitatea de pierdere a sarcinii este mai mare chiar și fără COVID-19, în cazul femeilor cu vârstă înaintată (peste 35 de ani), a celor care suferă de boli cronice (diabet, hipertensiune), care prezintă anomalii cromozomiale fetale, care sunt fumătoare, care consumă alcool sau sunt supuse stresului socio-economic, a subliniat dr. Amanda P. Williams, pentru Parents. Însă, ceea ce face COVID este să amplifice acești factori de riscdeja existenți.
Rezultatele studiilor realizate de-a lungul timpului, după apariția COVID, în decembrie 2019, au demonstrat, în opinia specialiștilor, importanța vaccinării și a managementului post-COVID pentru femeile însărcinate sau cele care planifică o sarcină. „Femeile însărcinate sau cele care planifică o sarcină ar trebui să discute cu medicul despre vaccinul COVID-19 și opțiunile de management”, a declarat dr. Micaela Sandoval.
- CITEȘTE ȘI: Semne ale avortului spontan
În SUA, politicul anulează științificul
Potrivit Time, de curând, pe 27 mai, secretarul american pentru Sănătate și Servicii Umane (HHS), Robert F. Kennedy Jr., a anunțat că Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA nu mai recomandă vaccinul COVID-19 pentru femeile însărcinate și copiii sănătoși. Decizia este una mai degrabă una politică decât una bazată pe evidențe științifice, medicale, dacă ținem cont de faptul că administrația Trump a decis, în luna februarie, ca Statele Unite ale Americii să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății.
„Suntem acum cu un pas mai aproape de realizarea promisiunii președintelui Trump de a face America din nou sănătoasă”, a declarat Kennedy, avându-i alături pe comisarul Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) și pe șeful Institutelor Naționale de Sănătate.
Anunțul secretarului american pentru Sănătate și Servicii Umane practic anulează recomandările anterioare ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care în acel moment încă aveau publicată pe site informația cu privire la importanța vaccinării pentru femeile însărcinate, cele care alăptează, care intenționează să rămână însărcinate și pentru copiii cu vârste peste șase luni.
Medicina rămâne, fermă, pe poziții
Experții în sănătate publică au respins imediat anunțul lui Robert F. Kennedy Jr, susținând că în ciuda modificării recomandărilor Departamentului pentru Servicii Umane și Sănătate, știința nu s-a schimbat. „Este foarte clar că infecția cu COVID în timpul sarcinii poate fi catastrofală, poate duce la dizabilități majore și poate avea consecințe devastatoare pentru familii. Vaccinul COVID este sigur în timpul sarcinii, iar vaccinarea poate proteja pacienții noștri și sugarii lor”, a declarat dr. Steven Fleischman, președintele Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie, într-un comunicat de presă.
Dr. Tina Tan, președinta Societății Americane de Boli Infecțioase (IDSA), a adăugat într-un comunicat că infecția COVID-19 „poate crește riscul de travaliu și naștere prematură, preeclampsie, leziuni cardiace, cheaguri de sânge, hipertensiune arterială și leziuni renale pentru femeile însărcinate”.