Studiu: Efectele pe care vaccinarea împotriva COVID-19 le are asupra ciclului menstrual

Roxana Ioana Ancuța
scris pe
Conform unui studiu american, ciclurile menstruale ale unor femei au suferit mici modificări după ce s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea afecta menstruația. Conform unui studiu recent, la unele femei vaccinate împotriva Covid-19 pot apărea mici dereglări ale ciclului menstrual.

Potrivit publicației ”The New York Times”, autorii studiului au arătat că femeile vaccinate au avut cicluri menstruale puțin mai lungi decât femeile nevaccinate. Cu toate acestea, menstruația lor a venit, în medie, cu o zi mai târziu și nu s-a prelungit. De asemenea, efectele au fost temporare, iar perioada ciclului s-a reglat în decursul unei luni sau două.

Întârzierea a fost mai pronunțată la femeile care au primit două doze de vaccin în același ciclu menstrual. Cercetătorii au descoperit că acestor femei le venise ciclul menstrual cu două zile mai târziu decât de obicei.

Modificările sunt nesemnificative

Studiul a fost publicat în revista ”Obstetrică și Ginecologie” de către Dr. Hugh Taylor. Acesta este preşedintele departamentului de obstetrică, ginecologie şi ştiinţe reproductive de la Şcoala de Medicină Yale. Dr. Taylor a declarat că studiul este unul dintre primele care sprijină rapoartele anecdotice ale femeilor care afirmă că ciclurile lor menstruale sunt întârziate după vaccinare. Schimbările consemnate în studiu nu sunt semnificative, ele apărând pe o perioadă scurtă de timp.

„Vreau să mă asigur că descurajăm oamenii de la acele mituri neadevărate despre fertilitate”, a spus dr. Taylor. ”Un ciclu sau două cicluri în care perioadele sunt date peste cap poate fi supărător. Dar nu va fi dăunător din punct de vedere medical”. De asemenea, ”toate modificările care durează mai puţin de opt zile sunt clasificate drept normale de Federaţia Internaţională de Ginecologie şi Obstetrică”, a spus Alison Edelman, autoare principală a studiului şi profesoară de obstetrică şi ginecologie în cadrul Oregon Health & Science University din Statele Unite.

”Este important de reținut că studiul a descoperit o ușoară creștere a duratei ciclului în rândul participanților, dar nu o perioadă mai lungă de sângerare. Dacă ciclul tău este de obicei de 30 de zile, studiul sugerează că s-ar putea prelungi până la 31 de zile. Dar dacă sângerezi de obicei timp de patru zile, vei sângera în continuare, aceeași

perioadă de timp”.

Dr. Alison Edelman

Studiu efectuat pe 4000 de femei

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii în urma analizelor și studiilor făcute pe aproximativ 4000 de femei. (Femeile, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, sunt rezidente SUA). De precizat că acestea s-au numărat printre femeile care și-au urmărit menstruația într-un mod precis. Pe o perioadă de cel puțin șase luni. Din cele 4000 de femei, aproximativ 2.400 erau vaccinate împotriva COVID-19.

În cazul femeilor vaccinate, cercetătorii au examinat cele trei cicluri înainte şi după vaccin. Scopul a fost acela de a remarca schimbări pe care să le compare cu o durată similară de şase luni la femeile care nu au fost vaccinate.

Totuși, nu este clar de ce menstruația ar putea suferi schimbări cauzate de vaccin. Însă, cele mai multe femei care au ciclu regulat se confruntă, ocazional, cu dereglări ale ciclului. Inclusiv cu lipsa acestuia.  Ciclul menstrual este controlat de către doi hormoni secretați de ovar: estrogen si progesteron. La rândul lor, hormonii ovarieni sunt sub un control mai central, prin intermediul hipofizei. Hormonii secretaţi de hipotalamus, glanda pituitară şi ovare reglează ciclul lunar şi pot fi afectaţi de mai mulți factori. Printre aceștia, principalii factori declanșatori sunt stresul, mediul și schimbările majore care pot avea loc în viața unei femei.

Datele neidentificate de la utilizatorii care au fost de acord ca informațiile lor să fie incluse în acest studiu au pus la dispoziție numeroase dovezi legate de modul în care ciclurile femeilor s-au schimbat în timpul pandemiei.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Oregon Health & Science University şi de la Warren Alpert Medical School of Brown University, în colaborare cu cercetători de la Natural Cycles.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa