Durata de alăptare influențează performanța școlară a copiilor. Potrivit unui nou studiu, rezultatele de la evaluările școlare din gimnaziu și chiar liceu ar putea fi influențate de faptul că un copil a fost alăptat în prima parte a vieții, dar și de durata alăptării. Diferențele dintre rezultatele copiilor alăptați timp de 1 an și cei care nu au primit deloc sân sunt considerabile. Haideți să vedem cum s-a desfășurat cercetarea.
Raportul, publicat luni, 6 iunie 2023 în revista Archives of Disease in Childhood, „a urmărit aproximativ 5.000 de copii britanici de la începutul anilor 2000 până la ultimul an de liceu”, potrivit autorului principal al studiului, dr. Reneé Pereyra-Elías, doctorand și cercetător în Unitatea Națională de Epidemiologie Perinatală de la Universitatea din Oxford.
Cum s-a desfășurat studiul
Copiii au fost împărțiți în grupuri în funcție de cât timp au fost alăptați: deloc, câteva luni, timp de un an sau mai mult. Cercetătorii au comparat apoi rezultatele copiilor la testul „General Certificate of Secondary Education” din Marea Britanie în ultimii ani de școală secundară.
„Ceea ce a descoperit echipa de studiu a fost că a existat o îmbunătățire a scorurilor la teste la copiii care au fost alăptăți mai mult timp”, a spus Pereyra-Elías.
Durata de alăptare influențează performanța școlară a copiilor
În comparație cu cei care nu au primit niciodată lapte matern, copiii care au fost alăptați timp de cel puțin 12 luni au avut rezultate cu 39% mai bune evaluările de la matematică și cu 25% la cele de limba engleză.
Pe de altă parte este știut faptul că nu este posibil ca fiecare femeie să alăpteze, iar cele care nu alăptează nu ar trebui să fie rușinate sau să se simtă vinovate că ar putea să-și pună copiii într-un dezavantaj.
Pereyra-Elías
Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la Open University din Anglia, care nu a fost implicat în această cercetare atrage atenția asupra faptului că rezultatele studiului nu pot fi generalizate la întreaga populație, din cauza eșantionului redus pe care a fost realizat. „Deși rezultatele sunt cu siguranță interesante, trebuie să țineți cont de limitările care apar inevitabil în cercetare folosind date observaționale din studiile cu un număr mic de subiecți”, a adăugat McConway.
Legătura dintre alăptare și performanța școlară
„Faptul că studiul a fost observațional înseamnă că a urmărit comportamentul oamenilor, mai degrabă decât să atribuie aleatoriu comportamentul în cauză. Nu este posibil să spunem că lipsa alăptării este o cauză sigură a scăderii performanței școlare.”, a remarcat McConway. În consecință, rezultatele arată doar o corelație între alăptare și scorurile testelor – nu cauzalitate.
„În Regatul Unit, mamele care au o poziție socio-economică mai înaltă au șanse mai mari să-și alăpteze copiii, iar copiii lor au șanse mai mari să se descurce bine la școală”, a spus McConway.
„Asta nu înseamnă că alăptarea este singura care îi face pe copii să se descurce bine la școală. Un alt aspect este și familia din care provin, implicatea acesteia în educația copilului,” adăugat el.
S-ar putea ca alăptarea să determine copiii să aibă mai multe șanse să se descurce bine la examene, dar s-ar putea și ca un alt factor independent să influențeze atât șansele ca bebelușul să fie alăptat, cât și șansele ca elevul să se descurce bine la evaluări, a spus McConway.
Alăptarea poate stimula inteligența copiilor
Studiul a propus ca rezultatele obținute să fie luate în seamă ca unul dintre numeroasele beneficii ale alăptării, a spus dr. Andrew Whitelaw, profesor emerit de medicină neonatală la Universitatea Bristol. Whitelaw nu a fost implicat în cercetare.
„Diferența în ceea ce privește rezultatele testelor copiilor alăptați timp de 12 luni și nealăptați – pe care a arătat-o acest studiu – nu a fost atât de mare încât să să provoace îngrijorare părinților”, a spus Pereyra-Elías.
Concluzia este că familiile, în general, ar trebui încurajate să alăpteze datorită multiplelor beneficii posibile, dar nu trebuie blamate mamele care, din motive medicale nu reșesc să alăpteze.
Pereyra-Elías
„Și mai multe studii trebuie făcute pentru a confirma concluziile – în special cele care țin cont de diferențele dintre familii. Chiar dacă aceste întrebări există de aproape un secol, încă nu avem un răspuns definitiv”, a spus Pereyra-Elías.
România- codașa Europei la alăptare
România e la sfârșitul clasamentului european în ce priveşte alăptarea. Doar 12% dintre copii sunt hrăniţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNICEF şi clinicile de pediatrie din lume.
Deşi la nivel global şi european, rata de alăptare este în creștere, în România, trendul este negativ. Spre comparație, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53%, în Irlanda. În țările nordice rata alăptării exclusive se cifrează în jurul valorilor de 89-94%.
În anul 2011, un studiu efectuat în cadrul unui parteneriat între Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, Ministerul Sănătății şi UNICEF, a concluzionat că rata alăptării exclusive la vârsta de 6 luni a fost doar 12,6%, printre cele mai mici din Europa, în scădere față de ultimii 7-8 ani dinainte.
Beneficiile alăptării
Alăptarea presupune multă răbdare şi perseverenţă. Iată beneficiile alăptării:
Pentru sugar
• oferă imunitate (copiii alăptaţi sunt mai rezistenţi la boli şi au un sistem imunitar mult mai bun)
• este uşor de asimilat (favorizează dezvoltarea unei mucoase intestinale sănătoase şi a unei flore intestinale normale)
• previne alergiile şi intoleranţele alimentare
• reduce riscul obezităţii şi hipertensiunii arteriale (studii de specialitate arată că adulţii proveniţi din copii care au fost alăptaţi au o mai mică incidenţă a obezităţii, precum şi a bolilor cardio-vasculare)
Alăptarea ajută şi la crearea unei legături unice între mamă şi copil. Când bebeluşul observă că îi sunt satisfăcute cererile imediat, când mama îşi face simţită prezenţa atunci când el are nevoie de ea, micuţul devine foarte încrezător în el şi în lumea din jur.
Pentru mamă
• diminuează pierderile de sânge (punerea copilului cât mai repede la sân diminuează pierderile de sânge şi scade astfel mortalitatea post-natală din cauza hemoragiilor; uterul îşi revine mai repede la forma avută înainte de sarcină)
• ajută la recăpătarea siluetei (pentru fabricarea de lapte organismul „atacă” depozitele de grăsimi; este singura modalitate naturală de slăbire în zona coapselor şi a şoldurilor)
• reduce riscurile apariţiei cancerului ovarian şi de sân (prin echilibrul hormonal pe care-l realizează corpul prin alăptare se reduce riscul apariţiei cancerului sân şi de ovare în perioada de pre-menopauză)
• ajută la depăşirea mai uşoară a depresiilor postnatale, legătura cu bebeluşul fiind foarte puternică.
Pentru familie („beneficii economice”)
• laptele matern este gratis, întotdeauna gata preparat, la cea mai potrivită temperatură, poate fi oferit oriunde – ceea ce este foarte practic în cazul călătoriilor sau al ieşirilor în oraş.