Un copil pe care mama lui îl susține necondiționat va fi mai inteligent decât unul fără sprijin emoțional, iar efectele se pot vedea pe parcursul întregii copilării, spune un nou studiu apărut într-o publicație de specialitate.
Sprijinul pe care copiii îl primesc de la mama lor încă de la vârste foarte fragede este unul benefic. Studiul publicat în revista Intelligence nu este primul care scoate la iveală asocierea dintre sprijinul acordat de mame și abilitățile cognitive ale copiilor. Acesta aprofundează această relație, încercând să elimine confuziile cu privire la modul în care este acordat sprijinul, dar și pentru a elimina posibilitatea ca factori genetici sau alte variabile să influențeze studiul.
Cercetătorii și-au propus, de asemenea, să exploreze dacă efectul suportului matern asupra inteligenței generale a fost specific anumitor abilități sau dacă a avut un impact mai larg asupra inteligenței generale.
Moștenirea genetică nu este importantă în primii ani de viață
„Efectul Wilson, creșterea eredității odată cu vârsta, indică faptul că la începutul vieții diferențele legate de inteligența generală se datorează în mare măsură mediului. La vârsta adultă, diferențele apar în mare parte datorită geneticii. Pare rezonabil să prezicem că una dintre aceste influențe timpurii este susținerea maternă”, a explicat autorul studiului Curtis Dunkel, cercetător și consultant independent.
Cercetătorii au examinat datele de la familiile care au participat la Early Head Start Research and Evaluation Study (EHSRE) între 1996 și 2010. Eșantionul final pentru analiză a constat din 1.075 de copii (529 de fete și 546 de băieți). Dintre aceștia, 409 copii au fost cauzazieni, 347 copii de culoare, 241 copii hispanici și 54 clasificați ca „alții”.
Susținerea maternă a fost măsurată folosind o procedură de joc semi-structurată. A purtat numele de ”sarcina cu 3 saci”. Au fost implicați copii de 14 luni, 24 de luni și 36 de luni. Sarcina a presupus ca părinții și copiii să folosească jucării din trei pungi. Interacțiunile lor au fost înregistrate video. Cercetătorii au evaluat interacțiunile pe baza a trei aspecte ale comportamentului matern: sensibilitatea parentală, stimularea cognitivă și respectul pozitiv.
Singurul lucru care contează: sprijin din partea mamei
Abilitatea cognitivă a fost evaluată la diferite vârste (de la 14 luni la 10 ani). Au fost folosiți diverși parametri, cum ar fi diversitatea vocabularului, înțelegerea cuvintelor, tipurile de gesturi pe care le-au făcut în primele luni de viață. De asemenea, au fost supuși la teste de dezvoltare mentală.
Studiul a luat în considerare și alți factori care ar putea influența rezultatele. A fost stabilit și gradul de inteligență al mamei. Femeilor li s-a aplicat un test de vocabular. De asemenea, temperamentul copiilor a fost evaluat cu ajutorul unei scale speciale numită ”Scala de evaluare a comportamentului Bayley”.
În urma analizării acestor factori, cercetătorii au au descoperit că există o legătură între sprijinul matern și inteligența generală a copilului. Aceasta lucru se traduce simplu: cu cât îți susții mai mult copilul, cu atât acesta va avea o inteligență mai mare. Studiul a arătat că nu contează ce abilități congnitive are mama, contează doar să își sprijine copilul.
Efectele nu se mai văd la vârsta adultă
Studiile anterioare au arătat că la vârsta adultă aceste efecte nu se mai văd. Gradul de inteligența în această perioadă a vieții este dictat mai degrabă de factori genetici. Potrivit cercetătorilor, rămâne un mister de ce aceste efecte timpurii par să dispară complet. Explicația este că pe termen scurt, până la terminarea copilăriei, contează cât de mult un copil a fost susținut de mama lui, dar la maturitate nu mai are nicio relevanță. Cercetările în acest domeniu vor continua, mai ales că actualul studiu nu a mers foarte departe. Copiii au fost urmăriți doar până la vârsta de 10 ani. Cu toate acestea, există alte cercetări care arată că există anumite avantaje pe care copiii sprijiniți de mamă le au până la începutul vieții adulte.
Cercetarea recentă a mai descoperit și faptul că atunci când copiii sunt mai receptivi la eforturile părinților lor de a le stimula gândirea, mamele tind să îi sprijine și mai mult. În acest mod, ne întoarcem la prima concluzie, care spune că acești copii sunt mai inteligenți.