Chiar dacă statul român este deficitar când vine vorba de îngrijirea celor mici în creşe şi grădiniţe, oferă mamelor şansa unui concediu de creştere a copilului de maximum doi ani (chiar trei în cazul copiilor cu probleme). În alte ţări, mama trebuie să se întoarcă la serviciu după trei, patru luni. În schimb, statul pune la dispoziţia mamelor creşe sau echivalente ale acestora, în care sistemul de îngrijire este destul de bine pus la punct. Evident, este vorba despre statele dezvoltate.
În mod intuitiv, putem spune că prezenţa mamei este extrem de importantă pentru dezvoltarea fizică şi psihică a celui mic, însă studiile nu sunt foarte concludente.
6 soluții pentru a fi o mamă eficientă, nu doar ocupată
Unul dintre ele a arătat că atunci când mama se întoarce la serviciu înainte ca cel mic să împlinească 9 luni, acesta va avea probleme cognitive și de comportament. Pe de altă parte, o altă cercetare a avut rezultate total opuse: copiii ai căror mame și-au reluat activitatea repede au avut succese academice remarcabile. Totuși, trebuie luat în calcul faptul că aceste studii au fost realizate în urmă cu câteva decenii, iar de atunci lumea s-a schimbat. Femeile sunt din ce în ce mai active profesional, iar multe dintre ele asigură stabilitatea financiară a familiei. Mai mult, s-au îmbunătățit și condițiile de îngrijire a copiilor în creșe, iar dezvoltarea bebelușilor a devenit un domeniu din ce în ce mai atent studiat. Nu trebuie uitat că și rolul taților a devenit altul, aceștia devenind mult mai activi în viața de familie.
9 metode legate de naștere din lumea întreagă – de la gimnastică la mâncare după pofta inimii
Bebelușii nu au nicio problemă dacă mama lucrează
Întrebarea rămâne: sunt copiii ai căror mame reîncep serviciul în primele luni de la naștere afectați emoțional și cognitiv? O echipă de cercetători de la Universitatea din Connecticut și de la Boston College a luat date de la copiii născuți începând cu 2000 în SUA, Marea Britanie și Australia. Răspunsul a fost unul fără echivoc: nu. Totuși, au existat niște nuanțe de care trebuie să ținem cont. De exemplu, pentru copiii din familiile sărace a fost clar că un venit în plus a fost o șansă la o educație mai bună, pe când cei din medii stabile economic au avut de suferit, însă nu iremediabil și nu cu consecințe pe termen lung.
Stai acasă cu copilul? Iată cum îți poți menține mintea activă!
Concluziile echipei de cercetători au fost că lungimea concediului de creștere a copilului nu contează atât de mult în dezvoltarea lui. În SUA, există doar concediu neplătit timp de 12 săptămâni în marea majoritate a cazurilor, în Marea Britanie femeile au jobul protejat 39 de săptămâni după naștere și 6 săptămâni în care sunt plătite cu salariul întreg, iar în Australia mamele sunt plătite timp de 18 săptămâni cu salariul minim pe economie.
În Europa sunt cele mai multe state care protejează mamele după naștere, oferindu-le protecție în fața angajatorilor, dar și sume de bani importante pentru perioade lungi de timp. Danemarca, Norvegia și Serbia sunt țările unde concediul de creștere a copilului este de un an, iar mama primește 100% din salariu. Nici în România situația nu este chiar atât de rea, cu 2 ani de concediu cu 85% din veniturile profesionale. În Suedia, copiii stau 68 de săptămâni lângă mamele lor, iar acestea primesc 80% din salariu pentru primele 390 de zile, iar apoi o sumă fixă.
Concediul paternal. Ce trebuie să știi despre acesta
La polul opus, sunt o mulțime de țări unde mamele nu au nicio protecție. În Papua Noua Guinee femeile au dreptul să stea acasă neplătite timp de 6 săptămâni, dar pot opta pentru concedii medicale lungi. În Tunisia, situația este și mai tristă. Proaspăt mămicile pot sta acasă doar 4 săptămâni. Cele care lucrează în agricultură sunt plătite cu 50% din salariu, angajatele din alte domenii cu 67%, iar funcționarele publice primesc veniturile integrale.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.