Stimulentul de inserție s-a majorat la 1500 lei. Ce condiții trebuie să îndeplinească părinții pentru a primi acești bani

Cristina Călin, redactor
scris pe
stimulentul de inserție
Mai puțin de un sfert dintre părinți au ales să revină mai repede la job.

Stimulentul de inserție a crescut de la 650 lei la 1500 de lei pentru părinții care se întorc la serviciu înainte de 6 luni, a anunțat Ministrul Muncii Raluca Turcan.

Guvernul a aprobat astăzi 7 aprilie 2021 majorarea stimulentului de inserție acordat după terminarea concediului de creștere și îngrijire a copilului. Practic părinții care aleg să se întoarcă la job înainte de a face bebelușul 6 luni vor primi 1500 de lei.

“Părinții aflați în concediu de creștere a copilului primesc un stimulent de 1.500 de lei, dacă aleg să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului. Măsura încurajează întoarcerea la muncă, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării. Practic, se acord stimulent de 1.500 în locul celui de 650 de lei”.

Raluca Turcan, ministrul Muncii

CITEȘTE ȘI: Stimulent de inserție în 2021. Ce trebuie să faci pentru a obține bani dacă te întorci mai repede la serviciu

Puțini părinți au ales să se reîntoarcă la serviciu mai devreme

”Până acum, foarte, foarte puțini părinți au optat să revină la muncă mai repede. Noi mizăm ca prin această măsură, cel puțin un sfert dintre părinți să revină mai repede la muncă”, a spus Raluca Turcan.

Art. 7 – (1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează :

a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

OUG propus de Ministerul Muncii

Cine are dreptul la stimulent de inserție?

Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară până la 2 ani, sau până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, și obţin venituri supuse impozitului pe venit cu cel puțin 60 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserție se prelungește până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, sau până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap.

În momentul în care îți reiei activitătatea trebuie să anunţi acest lucru la sediul Direcției Generale pentru Protecția Copilului și Asistență Socială de pe raza localității de domiciliu în maximum 15 zile lucrătoare de la acea dată, printr-o declaraţie scrisă, însoţită de copii ale actului de identitate și ale certificatul de naștere al copilului.

În momentul în care depui dosarul pentru acordarea stimulentului de inserție ți se va suspenda dosarul de indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului și nu vei mai primi acești bani din luna următoare. Banii pentru stimulentul de inserție îți vor veni după 2-3 luni de la depunerea dosarului.

Angajații care vor să revină la muncă trebuie să anunțe angajatorii cu o lună înainte.

Stimulent de inserție în 2021. Acte necesare pentru acordare

Stimulentul de inserție nu se acordă automat, ci numai în urma unei solicitări. Astfel, dacă face o cerere în acest sens la ieșirea din concediul de creștere, oricare dintre părinții copilului poate beneficia de acest stimulent.

CITEȘTE ȘI: Drepturile și obligațiile părinților de școlari. Ce amenzi riscă părinții

  • Actele de identitate ale părinților- copie și original
  • Certificatul de naștere al copilului  –copie și original
  • Certificat căsătorie –copie și original
  • Adeverință eliberată de angajator din care să reiasă data reluării activității și perioada în care ai fost în concediu de creștere și îngrijire copil,
  • Dovada reluării activității (decizie, ordin, act adițional)
  • Cerere tip (se ia de la sediul DGSAPC de pe raza localității de domiciliu)
  • Extras de cont în original cu ștampila și semnătura băncii ( după caz)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa