Spitalul pentru copii cu boli grave, construit din donații, a fost inaugurat. Are cinema și loc de joacă

Asociația „Dăruiește viață” a inaugurat prima clădire a spitalului de copii, în care se vor muta o parte dintre secțiile Spitalului Marie Curie.

Laura Udrea, redactor
scris pe
spitalul de copii construit din donații
Proiectul Asociației „Dăruiește Viață” a fost inaugurat prin aprinderea simbolică a luminilor din spital. De la anul, spitalul își va începe activitatea. FOTO: HotNews.ro

Spitalul de copii construit din donații și sponsorizări a fost finalizat. Este și primul spital construit în felul acesta din România. Proiectul Asociației „Dăruiește Viață” a durat aproape 5 ani și jumătate. 350.000 de români au donat și 8.000 de companii au sponsorizat acest proiect. Spitalul Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă a fost inaugurat vineri, 24 noiembrie 2023.

Asociația „Dăruiește Viață” a finalizat proiectul #NoiFacemUnSpital. Construcția și dotarea spitalul de copii construit din donații, ridicat în curtea Spitalul de Copii Marie Curie din Capitală, a costat 53 de milioane de euro. Spitalul are nouă etaje și secții de oncologie pediatrică, radioterapie, chirurgie și neurochirurgie, precum și cinci săli de operații. Un întreg etaj este destinat terapiei intensive. Spitalul, care se întinde pe 12.000 de metri pătrați, are cinematograf și loc de joacă pentru micuții pacienți.

Spitalul Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă. FOTO: Facebook Asociația Dăruiește Viață

Primul spital construit din donații și sponsorizări

Vineri seara, la inaugurare, luminile spitalului de copii construit din donații au fost aprinse în mod simbolic de un tânăr de 19 ani care a supraviețuit cancerului. Și pentru că planurile asociației nu se opresc aici, o mulțime de reflectoare au fost aprinse în curtea spitalului pentru a desemna locul unde va fi construită a doua clădire. În prima clădire se vor putea muta doar o parte din secțiile Spitalului Marie Curie. A doua clădire, a cărei construcție nu a început încă, urmează să primească toate celelalte specializări ale spitalului pentru a oferi copiilor aceleași condiții de tratament. Actuala clădire a Spitalului Marie Curie va fi transformată în spații pentru cazare, învățare și spații tehnice, spun reprezentanții asociației.

FOTO: Facebook Asociația Dăruiește Viață

#NoiFacemUnSpital a devenit Noi Am Făcut Un Spital. Am terminat prima clădire. În această seară, am aprins luminile din spital pentru prima dată în mod simbolic. Dar nu ne oprim aici. Continuăm cu a doua clădire, acolo unde am aprins reflectoarele, pentru a construi un adevărat campus medical în România.

Asociația Dăruiește Viață

Spitalul de copii construit din donații va fi predat la cheie statului român

Aflat pe ultima sută de metri pentru primirea tuturor aprobărilor de funcționare, spitalul pentru copiii bolnavi de cancer va începe să funcționeze, cel mai probabil, de anul viitor. Odată finalizat, Asociația „Dăruiește Viață” va preda spitalul statului român. Carmen Uscatu, președinta și fondatoarea Asociației „Dăruiește viață” a venit și cu o propunere pentru statul român asupra modului în care își dorește să fie condus acest nou spital:

„Dacă spitalele, în România, sunt organizate pe secții, în jurul medicului, noi ne dorim un spital bazat pe centre, care sunt organizate în jurul bolii, deci al pacientului. Pacientul să fie, practic, unicul punct în jurul căruia se adună medicii pentru a-i stabili un diagnostic și un tratament. Astfel, pacientul nu va mai fi o minge de ping pong în sistem, plimbat de la un cabinet la altul și de la o investigație la alta, cu informații care nu se pun la un loc pentru a i se stabili cel mai bun diagnostic și cel mai bun tratament”, a declarat pentru HotNews.ro președinta și fondatoarea asociației.

Sursă foto: hotnews.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa