Sorin Cîmpeanu: ”Vor fi asigurate condiții de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece!”

Cristina Călin, redactor
scris pe
școlile în sezonul rece
Copiii nu vor intra în on-line din cauza creșterii prețului la energie/ Shutterstock

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, le dă asigurări părinților și profesorilor că școlile nu vor fi închise în sezonul rece din cauza prețurilor tot mai mari la energie electrică.

Ministerul Educației va asigura toate condițiile pentru ca toate școlile din România să funcționeze la parametrii normali în sezonul rece, spune Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook. Aceasta a menționat că ”a convocat, la București, toți inspectorii școlari generali din toate județele României pentru a comunica instrucțiuni clare în legătură cu condițiile asigurate în toate școlile din țară pe perioada sezonului rece.”

Potrivit oficialului în cazul în care unitățile de învățământ nu își vor putea plăti utilitățile Guvernul va asigura ”plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie.”

În aceste condiții nu se justifică sub nicio formă demersuri precum inițiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în școli sau chiar trecerea în online a sistemului de învățământ. Toate inspectoratele școlare județene vor lua legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educație. Aceste demersuri vor fi realizate în coordonare cu prefecturile.

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației

”Proiectul Legii educaţiei “România Educată ” prevede creșterea de 4 ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă cheltuielile cu energia. Alături de asigurarea transportului elevilor, de sistemul de burse școlare și de extinderea programului Masa Caldă, asigurarea funcționării școlilor este o preocupare majoră a Guvernului României.”, a mai spus Cîmpeanu.

În țară se propun ore mai scurte sau temperaturi mai scăzute în clase

În același context al prețurilor la energie electrică care tot cresc, primarul din Bârlad, Dumitru Boroș, a trimis la începutul anului școlar, o adresă către toate unitățile de învățământ prin care le cere fie să treacă ore online, fie să reducă durata orele de curs. Edilul considera că primăria nu poate suporta costul facturilor ce vor veni în perioada iernii.

Sibiu: ”Nu știu când decide școala X, Y sau Z să dea drumul la căldură, să fie cald”

Capacitatea de plată a școlilor se pune în discuție și în județul Sibiu. Potrivit publicației Turnul Sfatului mai mulți părinți au scris redacției explicând că li s-a spus că vor intra în online dacă nu se vor mai putea plăti facturile. ”Plata pentru utilități, în întreaga țară, nu numai în Sibiu, se face din costul standard per elev, bani pe care îl primim de la bugetul de stat. Bugetul de stat acordă acești bani în funcție de o grilă. Banii pentru aceste costuri standard se împart unităților de învățământ, pe trimestre, de către administrația financiară, în cazul nostru administrația financiară a județului Sibiu. Nu ține de primărie.

Noi primim banii care sunt alocați instituțiilor. Eu nu știu dacă ajung, pentru că nu știu cum va fi vremea săptămâna viitoare și nici peste o lună. Nu știu când decide școala X, Y sau Z să dea drumul la căldură, să fie cald. Iarăși intră în responsabilitatea lor.”, a explicat Simona Pop, directoarea Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat din cadrul Primăriei Sibiu.

Alba: ”20 de grade sunt suficiente, pentru că, copilul oricum vine cu haina la școală”

În județul Alba temperaturile din clase vor fi mai mici, dar nu se va trece în online. ”Cu siguranță, sumele vor fi mai mari și cu siguranță că, acolo unde este necesar se poate face o economie, în sensul că, într-o sală de clasă, 20 de grade sunt suficiente, pentru că, copilul oricum vine cu haina la școală. Cu siguranță, acolo unde se poate stinge un bec se poate face o economie la curent. Asta nu înseamnă că elevii vor îngheța în clase sau că se va face școala online din această cauză. Învățământul online a fost o soluție de compromis, pentru a nu pierde copiii un an, dar calitatea actului didactic a lăsat de dorit.”, a declarat la Radio Unirea FM Cornel Sandu, Inspector Școlar General al IȘJ Alba.

Universitățile deja au luat decizia de a trece în online anumite cursuri pentru a face economie la energie. Universitatea din București va avea maxim un sfert din ore online, iar restul în sălile de curs.

În toată Europa situația școlilor pe timpul iernii este incertă

Prețurile la energie nu îi sperie doar pe oficialii din România. În Letonia se ia în calcul ca toate cursurile din universități, iar în Slovacia din toate unitățile de învățământ, atât universitar, cât și preuniversitar să se desfășoare online în perioada iernii. În Germania și Belgia temperaturile din sălile de clasă nu vor putea depăși 19°C.

În Marea Britanie se discută despre prezența fizică la școală pentru doar trei zile, pentru a limita consumul de energie termică și electrică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa