Una dintre problemele cu care se confruntă părinții încă din primele zile de la nașterea bebelușului este cea legată de somn. Nu doarme cel mic, nu mai doarme nimeni din casă. Oboseala cronică a adulților aduce după ea o serie de probleme de sănătate, care nu se vor rezolva dacă nu se găsesc soluții pentru ca bebelușul sau copilul aibă un somn sănătos.
În tăvălugul de schimbări ce apar după naștere, nopțile nedormite vin ca o provocare ce pare greu de depășit și pentru care niciun părinte nu este suficient pregătit, indiferent de cât de jos și-a stabilit așteptările. Oboseala apare indiferent de motivul pentru care copilul se trezește des peste noapte—foame, colici, dureri de dinți sau, pur și simplu, chef de joacă. Proaspăt părinții se întreabă de multe ori dacă nu cumva fac ei ceva greșit.
Cât ar trebui să doarmă un copil
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bebelușii până la 3 luni ar trebui să doarmă între 14-17 ore pe zi. Cei de 4- 11 luni câte 12-16 ore, cei de 1- 2 ani 11-14 ore de somn, iar după 2 ani copilul ar trebui să aibă între 10 și 13 ore de somn. Acestea sunt recomandările, însă realitatea este de multe ori alta.
Lipsa somnului îi face pe părinți să fie irascibili, anxioși, iar efectele pot duce chiar și la depresie. Dacă ai trecut deja prin aceste lucruri, probabil că te-ai trezit punând telefonul în frigider sau ți-ai pus sare în cafea, pentru că nu te mai putea concentra.
Pentru că înțelege foarte bine nevoile părinților, Totul Despre Mame organizează singurul atelier din România despre somnul copiilor, ”Soluții pentru noapte bună”, aducând la masa discuțiilor un medic psihiatru cu specializare în somnologie și un psiholog, consultant în somnul copiilor. Părinții prezenți vor avea șansa nu doar de a primi informații de calitate de la aceștia, ci și de a dialoga cu ei.
Cine sunt specialiștii prezenți
Speakeri în cadrul evenimentului vor fi prof. dr. Cristina Gianina Anghel (Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”), doctor psihiatru specializat în psihiatria copilului și a adolescentului, cu competențe în somnologie psihologul Oana Vlah, consultant certificat în somnul copiilor și fondator ”Somnic de pitic”. Cele două vor detalia părinților preocupați de sănătatea și odihna copiilor, în particular, și a întregii familii, în general, conceptele științifice, teoretice care stau la baza unui somn sănătos și, deopotrivă, vor pune la dispoziția lor și metode practice pe care le pot aplica în propriul cămin în așa fel încât nici copiii și nici părinții să nu mai facă nopți albe.
Prof. dr. Cristina Gianina Anghel, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”
Cristina Gianina Anghel, medic psihiatru, cu o experiență de 20 de ani, va aborda câteva teme care apar recurent în discuțiile cu părinții care vin la consultație. Un prim pas pentru a înțelege de unde apar problemele legate de somn este să înțelegi ce se întâmplă cu organismul atunci când dormi, care sunt stadiile de somn și cum se manifestă acestea. Relația dintre somn și sistemul imunitar este și ea importantă, la fel cum ar trebui să știi ce efecte are tehnologia asupra somnului.
Prof. dr. Cristina Gianina Anghel va răspunde și la întrebarea care macină cel mai des părinții: ce ne facem cu copilul care nu adoarme nicicum, care se trezește de foarte multe ori pe noapte sau care plânge de îndată ce îl așezăm în pătut? O parte semnificativă a atelierului va fi dedicată tulburărilor de somn și soluțiilor pentru ele.
Oana Vlah, de la Somnic de Pitic
Oana Vlah, psiholog, consultant certificat în somnul copiilor, va explica ce înseamnă o igienă de somn sănătoasă și cum se poate construi un mediu pentru somn de calitate. Va aborda și tema rutinei de somn, care e în strânsă legătură cu asocierile de somn. Părinții vor afla de ce se trezesc copiii des și, mai ales, care este programul ideal de somn pentru aceștia.
Invitat special, un psiholog din Marea Britanie
Invitat special va fi Sarah Ockwell-Smith, autor de cărți de parenting ZYX Books, care va intra prin videoconferință în dialog cu participanții. Astfel, părinții vor avea ocazia de a adresa o întrebare uneia dintre cele mai mari specialiste în parenting, cu expertiză în somnul copiilor.
Sarah Ockwell-Smith este licențiată în psihologie și autoare a 14 cărți de parenting, traduse în 30 de limbi. Scrie despre metode blânde de parenting și a lucrat, de-a lungul timpului, cu mii de familii, oferindu-le sfaturi și sprijin. Mamă a patru copii, eeste licențiată în psihologie și a lucrat câțiva ani în industria farmaceutică. După ce i s-a născut primul copil, s-a specializat ca educator antenatal și doula. A mai făcut cursuri de masaj pentru bebeluși, de hipnoterapie și formare în psihoterapie. Sarah e specializată în metoda parentingului cu blândețe și este co-fondatoarea proiectului GentleParenting (www.gentleparenting.co.uk). Mai scrie pe blogul personal de parenting, care e citit de peste 3 milioane de părinți anual, și este autoarea cărților BabyCalm, ToddlerCalm, The Gentle Parenting Book, The Gentle Discipline Book, The Gentle Potty Training Book, The Starting School Book, Between: A Guide for Parents of Eight to Thirteen-year-olds, How to Be a Calm Parent și Beginnings. Articolele ei au fost publicate în numeroase ziare și reviste. De asemenea, Sarah Ockwell-Smith a fost invitată, în calitate de expert în parenting, la BBC și National Radio, printre altele.
Cartea Somn ușor scrisă de Sarah Okwell-Smith poate fi precomandată de AICI. Somn ușor oferă soluții blânde și eficiente pentru cele mai întâlnite dificultăți legate de somn ale copiilor mici, de la 0 la 5 ani. Sarah Ockwell-Smith propune metode blânde de gestionare a problemelor de somn, încercând să păstreze un echilibru între nevoile părinților și cele ale copilului.
Pe lângă partea teoretică, Atelierul ”Soluții pentru noapte bună” oferă și oportunitatea ca părinții să pună întrebări punctuale legate de problemele de somn ale copiilor lor. În limita timpului disponibil, ei vor primi explicații și soluții personalizate pentru situația expusă. Toți participanții vor primi cadouri de la parteneri și vor participa la o tombolă cu premii.
PROGRAM ATELIER
- 11.00-11.30 –Welcome coffee
- 11.30-13.00— Tehnici de somn bun pentru întreaga familie, Oana Vlah, psiholog, consultant certificat în somnul copiilor, fondatoarea proiectului „Somnic de pitic” & Sesiune de întrebări de la participanți
- 13.00-13.30—Sarah Ockwell-Smith, psiholog și autor de cărți de parenting prin videoconferință
- 13.30-14.00—Prânz & Sesiune de networking
- 14.00-15.30— Semnele pe care un copil le transmite pentru a-ți arăta că nu doarme bine și ce soluții ai în acest caz, prof. dr. Cristina Gianina Anghel, medic primar cu specializare Psihiatria Copilului și Adolescentului, doctor în medicină, competență în somnologie, cadru medical la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” & Sesiune de întrebări de la participanți
- 15.30-15.45 –Tombolă
Demersului nostru i s-au alăturat și parteneri care prețuiesc odihna și somnul sănătos. Parteneri principali: Aqua Carpatica, parteneri: Boiron, Hipp. Evenimentul e organizat cu sprijinul: FRM, Mustela, Sano , ESHTE , Nutrivita. Aceștia vor oferi surprize participanților și premii pentru tombola de la final.
Cum ajungi la Atelier
Evenimentul are lor în data de 21 octombrie 2023, la Ghica House din București ( Strada Ion Ghica, nr. 13, sector 3, zona Universitate), în intervalul orar 11.00-15.45. Dacă vrei să participi la acest eveniment poți să cumperi bilete de AICI.