Doctorii avertizează: siropul de tuse crește riscul de otrăvire și deces la copii

De ce nu mai sunt siropurile de tuse o opțiune pentru tratamentul tusei la copii? Care sunt, totuși, alternativele?

Laura Udrea, redactor
scris pe
sirop pentru tuse
Deși se găsesc la liber online sau în farmacii, siropurile de tuse s-au dovedit a fi extrem de periculoase la copii. Specialiștii avertizează că există un risc de deces. FOTO: Shutterstock

În anii trecuți, părinții ar fi apelat la siropuri de tuse pentru a ameliora o tuse uscată sau productivă apărută la copil. Dar, în prezent, eficacitatea acestora a fost demontată de studii. Dr. Mihai Craiu confirmă efectul mediocru al acestora pe Spitalul Virtual pentru Copii. În plus, tot mai multe cazuri de otrăviri și decese apărute la copiii care au primit siropuri de tuse au determinat mai multe țări să interzică administrarea acestora la copiii sub șase ani.

În urmă cu doi ani, decesul a 40 de copii din SUA a generat o alertă privind tratamentele pentru tuse și răceală la copii. Studiul, publicat în noiembrie 2021, i-a determinat pe producătorii de medicamente să modifice voluntar recomandarea FDA (Food and Drug Administration; n.red.: Administrația Alimentelor  și Medicamentelor) din 2008. Astfel, medicamentele pentru tuse și răceală au fost interzice copiilor nu doar până la 2 ani, ci până la 4 ani. Mai mult, Academia Americană de Pediatrie a emis un comunicat de presă în care le-a cerut furnizorilor de sănătate pentru copii să educe părinții și îngrijitorii pentru a evita medicamentele pentru tuse și răceală, în special cele care conțin antihistaminice și difenhidramină.

Ce conțin, de fapt, siropurile de tuse?

Ingredientele din siropurile de tuse variază în funcție de beneficiul pe care susțin că îl oferă. Astfel, pot conține supresoare ale tusei (care suprimă reflexul de tuse), expectorante și mucolitice (care ajută la eliminarea flegmei). Unele medicamente pentru răceală și gripă conțin adesea descongestionante (care desfundă nasul înfundat ) și antihistaminice care, acționând ca un sedativ, au capacitatea de a reduce strănutul, de a opri secrețiile nazale (abundente în răceală) și de a aduce somnul.

Cele mai periculoase sunt siropurile care conțin sedative

Cele mai periculoase medicamente sunt cele cu acțiune sedativă, arată un studiu. Acestea ar fi antihistaminicele sedative sau supresoarele de tuse pe bază de opioide. Efectul sedării unui copil care tușește de câteva nopți poate fi văzut foarte reconfortant pentru părinții care fac nopți albe lângă copil. Însă pentru copil, această substanță avea efecte grave, uneori chiar soldate cu deces. Sedativele provoacă, de asemenea, agitație și hiperactivitate.

În ceea ce privește siropurile de tuse care nu conțin sedative, există foarte puține studii privind siguranța și eficacitatea acestora la copii. Au fost raportate efecte averse, cum ar fi agitație și psihoză, simptome apărute mai ales când s-a depășit doza. Depășirea dozei poate apărea din citirea greșită a etichetei de către părinți, care tind să creadă că dacă le dau copiilor mai mult decât este recomandat vor grăbi procesul de vindecare. De asemenea, s-a constatat, că depășirea dozei recomandate s-a întâmplat când s-au folosit pentru administrare lingurile de uz casnic și nu dispozitivele de măsurare ale siropului.

Atenție, siropurile de tuse pot fi cumpărate din farmacii fără prescripție!

Copiii mai mici de doi ani sunt cei mai expuși riscului de supradozaj fatal datorat siropurilor de tuse. Deși autoritățile americane interzic siropurile pentru tuse și răceală la copiii sub 4 ani, sute de siropuri de tuse pentru copii, având recomandări de utilizare de la 1 an sau chiar mai devreme, se vând fără prescripție medicală, online sau în farmacii. Australia, care nu recomandă administrarea siropurilor de tuse și a medicamentelor pentru răceli copiilor până la 6 ani, a publicat recent o cercetare complexă care a demonstrat că modificările etichetelor acestor produse (în 2012 și, apoi, în 2020) a dus la o scădere semnificativă a numărului de copii expuși riscului de intoxicare sau deces.

Daunele produse de administrarea acestor siropuri de tuse au fost documentate până acum doar la copiii mici. Deși nu există restricții de administrare după vârsta de 6 ani, se recomandă prudență în folosirea siropurilor de tuse și la acești copii și recomandarea unui medic, farmacist sau asistent medical înainte de a le oferi copiilor.

Siropurile de tuse din plante nu ajută mai mult decât un ceai cu miere

Siropurile de tuse care nu conțin medicamente, ci plante, pot fi comercializate la liber, însă nu există dovezi că ar îmbunătăți semnificativ simptomele tusei. Eficiența diverselor medicamente de tuse administrate la copil ține mai mult de PERCEPȚIA părintelui, decât de boala copilului. Adică acei părinți care au fost extrem de speriați de tusea copilului și care au dorit mai «aprig» o rețetă de sirop de tuse, sunt exact acei părinți care au raportat cea mai mare îmbunătățire a bolii copilului la vizita de control. Indiferent ce au primit copiii la vizita inițială: placebo, antihistaminice sau antitusive.

CIFRA ZILEI – 85%. Aceasta este rata de copiii care se ameliorează cu siropuri de tuse placebo în cursul unei răceli obișnuite. Cum spunea prietenul meu, profesorul Sorin Man – dacă e dulce, se ameliorează tusea orice ar conține, în REST, acel sirop – de la antitusive până la nimic. De ce? Pentru ca «dulcele» eliberează o serie de endorfine în creier, în vecinătatea centrului tusei. MORALA – tusea din bolile respiratorii banale (răceli în nas și gât) trece SINGURĂ. Și cu, și fără tratament!! În 2-3 săptămâni și nu în câteva zile!

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru

Dacă ți-a plăcut acest articol despre tusea la copii, s-ar putea să te intereseze și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa