Simulare Bac 2025. Elevii au aflat că Iarna nu-i ca lama și nici „Ion” nu e roman psihologic. Marile confuzii de la examen

Laura Udrea, redactor
scris pe
elevi la examen
Romanul psihologic revine! Și dă bătăi de cap elevilor la simularea Bacalaureatului la Limba și literatura română. Și în 2016 a creat controverse. Nici în prezent elevii nu sunt lămuriți… FOTO: Shutterstock

Luni, 24 martie, elevii din clasele a XII-a au susținut simularea examenului de Bacalaureat la Limba și literatura română. Puși să aleagă între un roman psihologic sau unul al experienței, elevii s-au lovit de clasificarea romanelor din literatura română. În 2016, tot romanul psihologic le-a dat bătăi de cap la examenul de Bacalaureat. O altă problemă cu care s-au confruntat unii dintre ei a fost aceea că nu au reușit să citească în mod corect titlul poeziei „Iarna”, așa că au comentat relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice ale poeziei…„Lama”.

Prima dilemă a venit la subiectul al III-lea, unde tinerilor li s-a cerut să analizeze într-un eseu particularitățile unui „roman psihologic sau al experienței” (pentru profilul real și tehnologic) și particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic sau al experienței studiat (pentru profilul uman). Nu toți elevii au știu clar cum să încadreze romanele, iar unii au ales chiar opere considerate tradițional realiste, cum ar fi „Ion”, crezând că ar putea fi interpretat drept psihologic.

”Eu am ales «Ion», dar profesoara mi-a spus că ar fi trebuit să aleg «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război». Mulți dintre colegii mei au făcut această confuzie. M-am ofticat puțin, pentru că aș fi știut și «Ultima noapte…» Dar asta e, e doar o simulare”, ne-a spus o elevă care a susțint proba la un colegiu din Capitală.

Analizând subiectele de la simulare Bac 2025, profesoara Adelina Beldugan a încercat să facă lumină: „La subiectul al III-lea sunt convinsă că vor exista confuzii pentru că mulți elevi s-au îndreptat și spre nuvela psihologică Moara cu noroc. De faptromanele vizate spre analiză erau, printre altele, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, de Camil Petrescu; Patul lui Procust, de același autor, Maitreyi și Nuntă în cer de Mircea Eliade, Ioana sau O moarte care nu dovedește nimic de Anton Holban etc.”, a declarat aceasta pentru edupedu.ro.

Romanul psihologic dă bătăi de cap

În 2016, proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat a generat controverse semnificative legate de definirea și identificarea romanului psihologic. Elevii de la profilul umanist au primit cerința de a caracteriza relația dintre două personaje dintr-un roman psihologic studiat.

Problema principală a constat în ambiguitatea și lipsa de claritate a programei școlare, care menționa, printre exemplele de romane psihologice, titluri precum „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război! de Camil Petrescu și altele, urmate de expresia „etc.”, lăsând loc de interpretări.​ Situația de astăzi, de la simulare Bac 2025, seamănă izbitor cu controversa din 2016, când programa școlară oferea exemple de romane psihologice și adăuga vag „etc.” la final, lăsând loc interpretărilor și confuziei. Confuzie care trenează și astăzi.

Când Iarna nu-i ca lama…

Și cum o problemă nu vine niciodată singură, a apărut și a doua confuzie la simulare Bac 2025. De data aceasta, la subiectul al doilea. Elevii aveau de analizat o poezie intitulată simplu și frumos „Iarna”. Numai că, din cauza unei mici erori de tipar pe unele teste– literele „r” și „n” din titlul poeziei era foarte apropiate, aproape lipite – unii candidați au înțeles „Iama”.

„Pe subiectele multor copii, inclusiv al meu, se vedea clar «Lamă», în loc de «Iarnă». Eu mi-am dat seama că e ceva greșit, dar mulți colegi ai mei, când au răspuns la cerința de a evidenția ideea poetică și mijloacele artistice au scris: « În poezia Lama…», ne-a mai spus eleva.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa