Îți place la cumpărături, dar, de când ai devenit mamă timpul tău este din ce în ce mai limitat, iar pandemia te-a făcut să eviți ieșirile prin marile magazine. Ce e de făcut? Simplu! Cumpărături online! Despre cum să le faci în deplină siguranță, vom detalia în articolul următor!
Acum poți găsi totul online: scutece, lapte formulă, biberoane, haine, mobilier, cărți pentru părinți și lista poate continua la nesfârșit. Criteriile de cumpărare sunt și ele variate: prețul, brandul, ineditul, recomandările prietenilor, reclamele agresive de pe internet. Este clar că ai nevoie de un ghid de siguranță online, cu sfaturi simple, dar extrem de folositoare!
10 sfaturi utile de siguranță online la cumpărături
Indiferent dacă aceasta este prima ta incursiune în cumpărăturile cibernetice sau dacă ești „veterană” în shoppingul online, aceste 10 sfaturi îți pot garanta o experiență sigură și pozitivă:
Actualizează-ți constant dispozitivele
Fie că este vorba de telefon, computer, tabletă sau laptop, asigură-te că verifici frecvent actualizările de software. Patch-urile de securitate sunt adesea incluse în actualizări, iar amânarea îți poate pune informațiile personale în pericol.
Asigură-te că ai parole puternice
Folosirea aceleiași parole pentru toate dispozitivele și site-urile îți este la îndemână, dar te face și vulnerabilă. Managerii de parole precum Dashlane, LastPass sau StickyPassword te pot ajuta să ai mai multe parole și să rămâi în siguranță.
Evită utilizarea computerelor publice ori de câte ori este posibil
Introducerea parolelor sau a informațiilor cărții de credit pe un computer de la bibliotecă sau într-o altă locație publică te expune la un risc mai mare de furt de identitate. De asemenea, utilizează o rețea celulară sau un VPN mai degrabă decât Wi-Fi pentru un nivel suplimentar de securitate.
Fă-ți temele
Dacă este un comerciant cu amănuntul cu care nu ești familiarizată, fă puțină cercetare și verifică recenziile anterioare ale clienților. Dar fă asta cu mare atenție, deoarece pot fi făcute recenzii exclusiv pozitive sau excesiv de entuziaste, dar nu de la clienți reali.
Fă-ți toate calculele înainte
Fă-ți timp pentru a calcula taxa și livrarea în plus față de prețul de achiziție cotat. Este posibil să nu fie în avantajul tău dacă taxele de transport se dovedesc a fi excesive. De asemenea, ar trebui să iei în considerare costul potențial în cazul în care articolul trebuie returnat, în special dacă faci cumpărături în străinătate.
Caută „https://” în browser
„S” este cheia ce indică un browser securizat. Site-urile pot include, de asemenea, o imagine a unui lacăt sau pot folosi o pictogramă numită indicator de încredere sau sigiliu de securitate pentru a arăta că există o verificare independentă de la terți.
Nu stoca informațiile cardului tău pe site-ul web al comerciantului!
Deși este cu siguranță mai convenabil să permiteți marilor comercianți online să păstreze numărul cardului tău în dreptul contului tău, îți reduci riscul de furt de identitate introducându-l de fiecare dată când faci o achiziție.
Completează doar câmpurile obligatorii
Adesea, comercianții cu amănuntul vor cere informații suplimentare pentru propriile lor scopuri de marketing. Completează doar câmpurile obligatorii – nu este nevoie să oferi informații inutile.
Fii deosebit de vigilentă când utilizezi dispozitive mobile
Oprește Bluetooth-ul; utilizează date mobile în loc de Wi-Fi; asigură-te că setezi o parolă, un model sau o blocare PIN pe smartphone; și asigură-te că ecranul se blochează după o scurtă perioadă de inactivitate pentru a proteja acele informații personale.
Urmează-ți instinctul
Lasă instinctul tău de mamă, de femeie, sa îți fie ghid: dacă o înțelegere pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este.
Accesează platforma sigurantaonline.ro
Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor a lansat recent un instrument ce îți poate fi de ajutor, campania de informare #siguranțaonline, despre cum să ne protejăm de fraudele online.
Campania de educație digitală îți oferă cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca românii să devină victimele atacurilor cibernetice.
România se clasează în topul țărilor europene cu cele mai bune și rapide conexiuni de internet potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educației digitale.
Astfel, 49% dintre locuințele din România sunt abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză, România situându-se astfel pe locul 5 în UE. Cu toate acestea, mai puțin de o treime dintre cetățeni au competențe digitale cel puțin elementare.
Potrivit statisticilor DNSC, 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorului obișnuit. Factorul predominant ce facilitează aceste atacuri este eroarea umană, lipsa informației sau a pregătirii adecvate.
Campania #SiguranțaOnline a debutat în luna Europeană a Securității Cibernetice cu un experiment online. Prin intermediul campaniei, au fost postate mai multe bannere de test cu mesaje de tip phishing pe diferite site-uri pentru a testa ușurința cu care oamenii dau click pe un banner în momentul în care li se propune un câștig sigur.
comunicat Poliția Română
Astfel, în 6 zile de campanie, peste 6700 de persoane au dat click pe un banner care le promitea un câștig sigur (55%), câștigarea unor aparate de folosință îndelungată (38%), investiții sigure (5%) sau o vacanță de vis (2%). Majoritatea celor care au dat click sunt bărbați (60%) cu vârsta între 35-54 ani.
După accesarea banner-ului de test, cetățenii au fost redirecționați către sigurantaonline.ro unde au fost invitați să completeze un quiz prin care să aprofundeze mai multe sfaturi despre cum să se protejeze online.
Acest quiz online poate fi completat de către toți cei care vor să își măsoare nivelul de educație cybersecurity. Datele introduse de utilizatori nu trebuie sa fie reale, iar site-ul nu colectează date cu caracter personal. Quiz-ul a fost dezvoltat special pentru campania #sigurantaonline și oferă utilizatorilor atât posibilitatea să își testeze rezistența la fraudele online cât și să afle informații utile navigării în siguranță pe Internet.
- COMPLETEAZĂ QUIZ-UL AICI: https://quiz.sigurantaonline.ro/
Pe parcursul quiz-ului, participanții se confruntă cu mostre de atacuri tip phishing și smishing inspirate din diferite incidente întâlnite în online. Pentru fiecare întrebare utilizatorul primește indicii clare despre cum să recunoască o tentativă de fraudă, cum să evite să devină victimă a infractorilor cibernetici și cum trebuie să procedeze dacă a fost fraudat online.
Poate nu știai până acum
După efectuarea unei achiziții, site-urile web te întreabă adesea dacă dorești să stochezi cardul de credit sau informațiile de plată pe serverul lor. Cea mai sigură practică este să nu stochezi detaliile de plată pe site-uri externe. Prin limitarea numărului de locații în care sunt stocate detaliile tale financiare, reduci oportunitățile ca hackerii să îți fure informațiile personale.
Un cod de securitate al cardului de credit – de obicei listat pe spatele cardului dumneavoastră – este deosebit de important pentru achizițiile efectuate atunci când cardul nu este prezent (cum ar fi în cazul cumpărăturilor online). Acest cod cu trei sau patru cifre este o informație suplimentară care ajută la reducerea fraudei cu cardul de credit. Toate site-urile web valide vor solicita acest cod la finalizare.
Dacă un site web nu solicită un cod CVV sau CVC, n-ar trebui să faci achiziția. Deconectează-te și închide browserul când ai terminat.
Pune-ți câteva întrebări, indiferent ce produs vrei să achiziționezi! Care este politica de returnare? Cât de bine se potrivește articolul cu descrierea oferită? Majoritatea oamenilor au fost mulțumiți de calitate? Verificând aceste aspecte înainte de cumpărare, eviți să cumperi ceva de calitate scăzută.