Și părinții au nevoie să crească! – ”Tribul” powered by Totul despre mame, comunitatea care crește și sustine noile familii

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
Odată cu nou-născutul se nasc și noii părinti. ”Tribul” powered by Totul despre mame este comunitatea care crește și sustine noile familii. Tribul suntem NOI – un grup de specialiști, medici și moașe, dedicati gravidei, mamei, tatălui și copilului.
În contextul în care părintii se lovesc de tot felul de informatii contradictorii și practici alternative, ne dorim să creștem noii părinti cu informatii bazate pe dovezi, validate de specialiști și recomandări actualizate și practice.
În așteptarea primului eveniment care va avea loc pe 15 decembrie, ”Tribul – Sarcina, pas cu pas” am stat de vorbă cu Irina Popescu, moașă licențiantă și președintele Asociatiei pentru Naștere Naturală și Alăptare despre sarcină, naștere, greșelile viitorilor părinți și presiunile pe care le exercită ceilalți asupra lor.

Totul despre mame: Dragă Irina, vorbește-ne puțin despre statutul moașei în România.

Irina Popescu: O moașă în România este absolventă de facultate de medicină, secția ”Moașe”, în urma a patru ani de studii. Mai departe putem accesa programe de masterat și de doctorat.
Putem lucra în cabinete, în spitale și în centre de educație pre și post natală. Din nefericire Casa Națională de Asigurări nu acoperă serviciile moașelor conform competențelor acestora, așadar serviciile de îngrijire bazate pe moașe pot fi valabile în totalitate doar în sistem privat.

Totul despre mame: Cu ce mă poate ajuta o moașă în timpul sarcinii?

Irina Popescu: În sarcină, o moașă poate efectua consultațiile necesare supravegherii sarcinii, ține cursuri de educație prenatală, discută planul de naștere cu gravida și partenerul ei, recomandă analize sau colaborează cu medicul pentru a îndruma gravida către acesta atunci când e necesar.

Totul despre mame: Moașa asistă doar nașterile naturale, este un mit sau un adevăr?

Irina Popescu: Moașa are un rol bine definit la nașterile naturale, așa este. În cazul cezarienei, moașa se poate ocupa cu consilierea gravidei în privința acestei operații, iar imediat după, cu sprijin privind inițierea alăptării cât mai repede, în timpul primei ore după naștere. Împreună cu medicul obstetrician, moașa va supraveghea lăuza post-cezariană. De asemenea, moașa poate lucra împreună cu lăuza la un plan de recuperare post operație și la identificarea persoanelor de sprijin pentru primele zile după întoarcerea acasă.

Totul despre mame: În România în 2018 au murit două mame încercând NVDC (naștere vaginală după cezariană). Este NVDC-ul o modă?

Irina Popescu: Cel puțin două mame, nu avem o statistică exactă. Nu știu exact dacă este o modă, e clar că sunt tot mai multe mame care își doresc asta, posibil să fie un trend în creștere, ceea ce e perfect normal și sănătos, dar nu în orice condiții. Singura modă pe care o văd este ca după o cezariană să facem o altă cezariană. Asta pare că e recomandarea în majoritatea cazurilor și este una greșită. Sunt sarcini, chiar și după o cezariană, care se încadrează perfect în criteriile necesare pentru o încercare de naștere naturală, riscurile NVDC fiind mai mici decât ale repetării cezarienei.
Adevărata problemă a sistemului nostru de îngrijire a nașterii este lipsa unor reguli clare: care spital poate să gestioneze NVDC, care sunt regulile de monitorizare a unui astfel de travaliu, care sunt criteriile de selecție.
Practic, într-o țară care e pe locul 1 la cezariene in Europa, unde o mare parte dintre medici caută un motiv pentru a programa o cezariană, sunt tot mai puțini cei care știu, pot și vor să gestioneze nașteri după cezariană, sau nașteri vaginale în general.
În aceste momente, asistăm la mai multe extreme, toate nesănătoase: unele spitale și majoritatea medicilor nu recomandă încercarea de naștere pe uter cicatricial, alte spitale își asumă asta, dar sunt complet nepregătite, unele femei aleg să stea acasă tot travaliul cu orice risc, neștiind de fapt ce riscuri își asumă. Excepția este îngrijirea normală, preventivă și asta e valabilă în câteva, foarte puține, spitale din țară.

Totul despre mame: De ce ”Tribul”? De unde ai avut această idee? Ce va însemna el? Cine sunt partenerii tăi de ”TRIB”?

Irina Popescu: ”Tribul” pentru că e nevoie de o comunitate în jurul proaspeților părinți, pentru că și părinții au nevoie să se nască și să crească. Și cred că această comunitate trebuie să fie formată atât din părinți cât și din specialiști care să ”conțină” acești părinți și să ofere recomandări bazate pe dovezi.
Tot ”Tribul” acesta dorește să aibă un rol în educația medicilor, asistentelor și moașelor care lucrează pentru gravidă, mamă, copil. E nevoie să schimbăm niște mentalități și niște practici care momentan sunt funcționale pe bază de inerție!
Partenerii sunt medici obstetricieni, pediatri, psihologi, moașe și consilieri în alăptare.

Totul despre mame: Dacă ai putea să dai 5 sfaturi viitorilor părinți care ar fi ele?

Irina Popescu: 1. Comunicați între voi, cât mai mult, cât mai complet. Nu vă bazați pe intuiția celuilalt, spuneți exact ce simțiți, ce aveți nevoie. Ascultați-l pe partener și creșteți empatia, o veți transmite și copilului vostru.
2. Acordați atenția voastră și cuplului, încercați să deveniți părinți rămânând un cuplu.
3. Plecați în vacanțe, introduceți copilul în viața voastră, are nevoie să cunoască lumea, să descopere câte și mai câte, iar voi sunteți momentan ”ochii” lui.
4. Luați-le ușor, relaxat, poate chiar și cu puțin umor pe toate.
5. Străduiți-vă  să fiți conștienți și prezenți în fiecare etapă.

Totul despre mame: Spune-ne cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac gravidele?

Irina Popescu: Nu cred că putem vorbi despre greșeli, dar probabil la presiunea celor din jur avem tendința să ne creăm niște așteptări false de la cum va fi părințeala asta. E important să știm că experiența asta este extrem de personală, de diferită de la părinte la părinte și că ce a trăit X prietenă nu e neaprat valabil și pentru noi. În special, aș elimina proiecțiile legate de genul ăsta de ”încurajări”: ”Nu o să mai dormiți!”, ”O să facă crize de colici!”, ”Pune-l să doarmă în camera lui că se răsfață!”, ”Dă-i și supliment că doarme mai bine!” etc. Aceste mituri nu numai că nu sunt adevărate, dar sunt chiar dăunătoare pentru niște părinți în devenire.

Totul despre mame: Dacă ai putea să dai 5 sfaturi unei femei însărcinate care ar fi ele?

Irina Popescu: 1. Informează-te și alege să îți urmărești sarcina și să îți fie asistată nașterea așa cum ai nevoie.
2. Rămâi activă, fă sport, mănâncă sănătos.
3. Planul de naștere e cel puțin la fel de important ca planul pentru nuntă, nu uita să îl faci cu atenție.
4. Asigură-te că și practicile pentru alăptare și cele de îngrijire a bebelușului corespund cu ce aveți nevoie în maternitatea pe care o alegi.
5. Implică-te împreună cu partenerul în monitorizarea sarcinii, cursuri prenatale E important să vă susțineți unul pe altul și să luați decizii împreună.
Pe 15 decembrie 2018, la Mezanin, în Palatul Universul, puteți face cunoștință cu TRIBUL! Irina Popescu (moașă licențiată), Dr. Ilinca Tranulis (medic pediatru și consultant în lactație certificat internațional), Dr. Marius Romila (medic primar obstetrică-ginecologie și medicină materno-fetală), Dr. Iosif Niculescu (fondatorul Centrului de Excelentă în Sănătatea Femeii Mediplus), Claudia Buneci (health coach certificat de Institute for Integrative Nutrition și tehnician nutriționist) și Ioana Blaj (actriță și mamă a doi băieti) te așteaptă la prima conferință prenatală pentru femeile însărcinate, partenerii și sustinătorii lor: ”Sarcina, pas cu pas”. Detalii și înscrieri AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa