Cum să abordezi cu blândețe somnul celor mici. Sfaturi de la un expert de top în parenting: Sarah Ockwell-Smith

Cristina Călin, redactor
scris pe
sarah ockwell-smith
Sarah Ockwell-Smith recomandă abordarea cu blândețe a problemelor de somn/ Shutterstock

Viața de părinte este o călătorie plină de bucurie, dragoste și provocări. Una dintre cele mai mari încercări o reprezintă educația copiilor astfel încât ei să devină adulți împliniți, să fie în siguranță și să  se dezvolte sănătos. În această căutare, Sarah Ockwell-Smith a devenit un punct de referință în ceea ce privește ghidarea și susținerea părinților. Autor, expert în parenting, psiholog și promotoare a parentingului blând, ea și-a dedicat cariera pentru a ajuta părinții să navigheze în lumea adesea tumultoasă a creșterii copiilor cu empatie, înțelegere și o bogată cunoaștere.

Sarah Ockwell-Smith și-a descoperit pasiunea în urma experiențelor sale personale ca mamă, după cum a mărturisit în nenumărate rânduri. După nașterea primului ei copil, a realizat că este important ca părinții să aibă informații bazate pe dovezi și că au nevoie de sfaturi practice care să-i ajute să-și crească copiii cu dragoste și respect. A constatat că la acea vreme nu existau oportunități de consiliere și nici suficiente titluri în literatura de parenting. A început astfel călătoria sa academică, obținând o diplomă în Psihologie și un master în dezvoltarea copilului. Această bază educațională a constituit fundația muncii sale viitoare.

Sarah Ockwell-Smith a scris numeroase cărți de parenting, unele traduse și în limba română. Pe cele traduse la noi, le găsiți AICI

Prima sa carte, „The Gentle Sleep Book” („Somn ușor. Soluții practice pentru copii care dorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani”), publicată în 2015, a fost o lucrare revoluționară. În această carte, încurajează părinții să abordeze problemele de somn cu empatie. Pornește de la premiza că fiecare copil este unic și că modelele lor de somn nu se conformează întotdeauna așteptărilor tradiționale. Această carte a devenit un bestseller și a poziționat-o pe autoare ca avocată a metodelor de parenting blând.

Cartea „Somn ușor. Soluții practice pentru copii care dorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani” a apărut și în România la editura ZYX Books și este disponibilă aici.

Pe Sarah Ockwell-Smith o poți asculta vorbind despre somnul copiilor la Atelierul ”Soluții pentru noapte bună” organizat de Totul Despre Mame care are loc sâmbătă, 21 octombrie 2023, la Ghica House (București, zona Universitate). Biletele sunt disponibile AICI.

Filozofia parentingului blând

În centrul filozofiei pe care o urmează Sarah Ockwell-Smith se află conceptul de „parenting blând”. Această abordare pune accent pe îngrijire, conexiune și respect în relațiile dintre părinți și copii. Parentingul blând încurajează părinții să satisfacă nevoile copiilor lor cu empatie și înțelegere, valorizând comunicarea și construirea încrederii ca instrumente esențiale în parenting.

Unul dintre principalele aspecte ale parentingului blând este credința că cei mici merită să fie tratați cu respect și demnitate, indiferent de vârsta lor. Această filozofie promovează disciplina fără pedepse și creează un mediu în care copiii pot crește și învăța într-o atmosferă sigură și plină de iubire.

Sarah Ockwell-Smith, autoare de cărți de parenting

Pe lângă „Somn ușor. Soluții practice pentru copii care dorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani”, Sarah Ockwell-Smith a scris multe alte cărți, fiecare oferind informații și sfaturi practice cu privire la diferite aspecte ale parentingului. Unele dintre lucrările sale remarcabile includ „The Gentle Parenting Book”, „The Gentle Discipline Book” și „The Second Baby Book”. Acestea oferă părinților un ghid cuprinzător pentru a-și crește copiii cu dragoste, respect și înțelegere.

Influența autoarei Sarah Ockwell-Smith se extinde dincolo de paginile cărților sale. Ea a devenit un specialist căutat pentru ateliere și conferințe de parenting. În cadrul acestor evenimente împărtășește expertiza sa cu părinții, educatori și profesioniști din domeniul dezvoltării copiilor. Blogul ei este o resursă online valoroasă, oferind articole, sfaturi și suport pentru părinți care doresc să îmbrățișeze principiile parentingului blând.

„Somn ușor. Soluții practice pentru copii care dorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani”, o carte care te învață cum să abordezi cu blândețe somnul copiilor

„Somn ușor. Soluții practice pentru copii care dorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani” („The Gentle Sleep Book: For Calm Babies, Toddlers, and Pre-Schoolers”) carte este o resursă valoroasă pentru părinții care se confruntă cu dificultăți legate de somnul copiilor lor. Într-o lume în care există o mulțime de cărți și metode care promit să rezolve rapid problemele de somn ale copiilor, Ockwell-Smith oferă o abordare diferită, concentrându-se pe conectarea cu copiii și înțelegerea nevoilor lor individuale.

Autoarea pledează pentru o abordare gentilă a somnului, în care părinții sunt încurajați să își asculte și să își respecte copiii, să răspundă nevoilor lor și să creeze un mediu sigur și reconfortant pentru somn. Sarah Ockwell-Smith subliniază importanța empatiei și a dezvoltării unei relații de încredere cu copiii în procesul de învățare a obiceiurilor de somn sănătoase.

Informații practice pentru părinții în dificultate

În cartea ”Somn ușor. Soluții practice pentru copii care dorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani” vei găsi o mulțime de informații practice, inclusiv sfaturi despre rutinele de somn, alăptare, hrănirea copiilor și crearea unui mediu de somn adecvat. Abordează subiecte precum trezirile nocturne și visele copiilor. De asemenea, oferă soluții blânde pentru părinți care se simt copleșiți de lipsa somnului folosind un ton empatic, fără să judece.

Două idei esențiale se desprind din cartea ”Somn ușor”. Una este că trezirile pe timpul nopții sunt biologic normale și sănătoase, pentru bebeluși și copii mici. Somnul neîntrerupt pe durata întregii nopți este un deziderat al părinților, dar și un mit creat de societatea în care trăim.

Cea de-a doua este că dieta, locul în care doarme, alergiile sau rutinele de culcare pot influența masiv calitatea somnului copiilor. Metoda BEDTIME oferă numeroase soluții pentru identificarea și rezolvarea fiecărei probleme în parte.

Atelier ”Soluții pentru noapte bună”

Sarah Ockwell-Smith va avea o sesiune de quick-talk, pentru prima dată în România, prin videoconferință live, sâmbăta, 21 octombrie, de la ora 11:00. Va aborda problematica somnului din perspectiva întregii familii și cum își pot regla părinții propriile dificultăți de odihnă în contextul conviețuirii cu un copil certat cu somnul.

În sală, vor fi prezente Oana Vlah, psiholog și consultant în somnul copiilor și al adulților, și dr. Cristina Gianina Anghel, psihiatru cu competențe în somnologie, care pe parcursul a două sesiuni de 90 de minute fiecare vor răspunde întrebărilor participanților cu privire la problemele de somn ale copiilor.

De asemenea, participanții vor avea parte de surprize de la partenerii evenimentului și o tombolă cu premii de ajutor familiilor cu copii.

  • Biletele la eveniment pot fi achiziționate de AICI. Preț bilet: 40 de lei.
  • Locație: Ghica House, str. Ion Ghica, nr. 13, sector 1, București

Agendă eveniment

  • 11.00-11.30 –Welcome coffee
  • 11.30-13.00— Tehnici de somn bun pentru întreaga familie, Oana Vlah
  • 13.00-13.30— Sarah Ockwell-Smith, psiholog și autor de cărți de parenting prin videoconferință
  • 13.30-14.00— Brunch
  • 14.00-15.30— Semnele pe care un copil le transmite pentru a-ți arăta că nu doarme bine și ce soluții ai în acest caz, dr. Cristina Gianina Anghel
  • 15.30 –Tombolă

Parteneri

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa