Acest articol este realizat cu sprijinul

INTERVIU Prof. dr. Victoria Aramă: „Vaccinarea antigripală anuală este ferm recomandată la sugarii peste 6 luni și la copiii mici”

Copiii au un rol foarte important în răspândirea gripei în comunitate și sunt în pericol de complicații grave. În sezonul gripal 2021-2022, sunt două tipuri de vaccinuri disponibile pentru ei.

Oana Antonescu, redactor
scris pe
sezonul gripal 2021-2022
Vaccinul antigripal injectabil poate fi administrat de la vârsta de 6 luni, iar cel nazal, de la 2 ani Foto: Shutterstock

Copiii au un rol foarte important în răspândirea gripei în comunitate și sunt în pericol de complicații grave, care necesită spitalizare. Cu toate acestea, acoperirea vaccinală antigripală a rămas foarte redusă în ultimii ani în România, inclusiv la copiii mici, mai vulnerabili la complicații. În sezonul gripal 2021-2022, sunt două tipuri de vaccinuri disponibile pentru ei.

România se află pe unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană la vaccinarea populației vulnerabile împotriva gripei. Din această categorie fac parte și sugarii, respectiv copiii cu vârste mai mici de 5 ani. Aceștia sunt în pericol de a dezvolta forme severe de gripă, care dau complicații precum pneumonia, bronșiolita, otita sau chiar encefalita și miocardita. 

„În sezoanele reci ale anilor anteriori pandemiei de COVID-19, secția de ATI pediatrică din Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din București era de obicei plină cu cazuri de copii spitalizați pentru diverse complicații ale gripei”, a declarat pentru Totul despre mame prof. dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, UMF Carol Davila București. 

Ce simptome trebuie să trimită părinții urgent la spital cu copiii, când se impune internarea lor și ce vaccinuri antigripale sunt disponibile pentru ei în România în sezonul gripal 2021-2022 aflăm din interviul acordat de prof. dr. Victoria Aramă pentru Totul despre mame

Totul despre mame: De ce, spre deosebire de COVID-19, copiii fac parte din grupele vulnerabile la complicațiile gripei?

Prof. dr. Victoria Aramă: Printre grupele populaționale la risc pentru a dezvolta forme severe și complicate de gripă se numără și vârstele extreme, respectiv vârstnicii peste 65 de ani, precum și sugarii și copiii mici, sub vârsta de 5 ani, inclusiv cei anterior sănătoși, fără boli cronice. De aceea, vaccinarea antigripală anuală este ferm recomandată la aceste grupe de vârstă.

Din datele acumulate până acum, se pare că infecția cu SARS-CoV-2 îmbracă de obicei forme ușoare sau asimptomatice de COVID-19, cu excepția copiilor cu exces ponderal și a celor cu diverse boli cronice, care pot dezvolta forme severe de boală, motiv pentru care, actualmente, în secțiile de ATI, după cum știți, se află internați și copii intubați și ventilați mecanic.

Aș vrea, însă, să subliniez că, atât în gripă, cât și în COVID-19, copiii reprezintă surse importante de infecție, fiind vectori de infecție către adulți. Ei excretă prin secrețiile respiratorii cantități mai mari de virus decât adulții și pentru o perioadă mai lungă de timp. Din acest motiv, copiii au un rol epidemiologic extrem de important în răspândirea acestor infecții. 

Totul despre mame: Vaccinarea copiilor împotriva gripei ar limita răspândirea virusurilor gripale?

Prof. dr. Victoria Aramă: Se consideră că vaccinarea unui procent cât mai mare de copii dintr-o comunitate poate limita amploarea și gravitatea gripei sezoniere în acea comunitate. Vaccinarea antigripală a copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani este o intervenție de sănătate publică eficientă care îi protejează direct pe copiii vaccinați, dar asigură și o protecție indirectă, care se extinde atât către cei foarte tineri din familie sau din colectivitățile din care fac parte (frați mai mici, colegi de grădiniță sau de clasă), cât și către persoanele în vârstă (părinți, bunici).

Prin simulări matematice, s-a estimat că vaccinarea a 80% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani ar putea reduce cu 95% consultațiile și cu 94% spitalizările și decesele cauzate de gripa A și B”. 

Prof. dr. Victoria Aramă

Totul despre mame: Cum ne situăm la rata de vaccinare antigripală a copiilor, comparativ cu alte state europene?

Prof. dr. Victoria Aramă: Cu toate că Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ferm de mulți ani atingerea unei rate de acoperire vaccinală de peste 75% în rândul populațiilor vulnerabile pentru forme severe de gripă, în țara noastră, rata de acoperire vaccinală a rămas foarte redusă, inclusiv la copii. România se află pe unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană la rata de acoperire vaccinală antigripală în rândul populațiilor vulnerabile.   

Totul despre mame: Cum afectează această acoperire vaccinală redusă circulația virusurilor gripale?

Prof. dr. Victoria Aramă: Rata redusă de acoperire vaccinală antigripală din țara noastră permite circulația intensă a virusurilor gripale în sezonul rece de la un individ la altul, fapt care creează condiții propice pentru apariția unor mutații genetice la nivelul genelor virusurilor gripale. Acest fenomen poate conduce la apariția unor configurații antigenice virale noi, pentru care populația nu are anticorpi protectori, precum și la izbucnirea unei epidemii de gripă.  

Totul despre mame: Cu ce complicații ale gripei ajung copiii cel mai frecvent în spital?

Prof. dr. Victoria Aramă: Cele mai frecvente complicații ale gripei pentru care copiii ajung să fie spitalizați sunt laringitele acute (crupul gripal), bronșiolitele acute (catarul sufocant al sugarului), otitele acute, pneumoniile și bronhopneumoniile bacteriene (pneumococice, stafilococice sau cu H. influenzae), miozitele, encefalitele, mielitele, poliradiculonevritele și miocarditele.

Totul despre mame: În sezoanele anterioare pandemiei de coronavirus, cât de frecvente erau internările cu complicații date de gripă în rândul copiilor?

Prof. dr. Victoria Aramă: Îmi este greu să vă ofer cifre precise, dar vă pot spune că, în sezoanele reci (noiembrie-martie) ale anilor anteriori pandemiei de COVID-19, secția de ATI pediatrică din Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București era de obicei plină cu cazuri de copii spitalizați pentru diverse complicații ale gripei.

Totul despre mame: Anumite grupe de vârstă sunt mai vulnerabile la astfel de complicații?

Prof. dr. Victoria Aramă: Cei mai afectați sunt nou-născuții, sugarii și copiii mici, sub vârsta de 3-5 ani. 

Totul despre mame: Acestea sunt și grupele de vârstă care ar trebui să primească neapărat vaccinul în sezonul gripal 2021-2022?

Prof. dr. Victoria Aramă: Grupele de vârstă menționate anterior trebuie vaccinate antigripal cu prioritate, cu mențiunea că vaccinarea antigripală cu vaccinul antigripal inactivat (injectabil) poate fi efectuată după vârsta de 6 luni a sugarului, iar vaccinul antigripal cu virus viu atenuat cu administrare intranazală poate fi efectuat după vârsta de 2 ani. 

Prin vaccinarea gravidei cu vaccinul antigripal inactivat (injectabil) se asigură atât protecția gravidei (care este la risc pentru a dezvolta forme severe de gripă), cât și a fătului și a nou-născutului, ca urmare a transmiterii transplacentare de la mamă la făt a anticorpilor protectori.  

Totul despre mame: Cum se manifestă pneumonia din gripă și ce evoluție poate avea?

Prof. dr. Victoria Aramă: Pneumonia care apare în timpul evoluției gripei este de două feluri: 

  • pneumonia produsă de virusul gripal, care este o pneumonie interstițială ce poate îmbrăca forme severe până la insuficiență respiratorie acută, care să necesite ventilație mecanică;
  • pneumonia care apare prin suprainfecție bacteriană după pneumonia gripală, cu pneumococ, stafilococ sau H. influenzae

Indiferent de felul ei, pneumonia se manifestă prin febră înaltă, tuse intensă cu expectorație seromucoasă sau mucopurulentă, dificultăți de respirație, respirație frecventă, cianoză (colorarea în albastru-vinețiu a buzelor și extremităților), iar la auscultația plămânului cu stetoscopul, medicul aude raluri crepitante și subcrepitante. 

În absența tratamentului antiviral (pentru pneumonia gripală) sau antibiotic (pentru pneumonia bacteriană), evoluția bolii este severă, cu agravare progresivă, cu apariția de abcese pulmonare, revărsat lichidian pleural, insuficiență respiratorie acută și chiar deces.

Totul despre mame: Ce simptome trebuie să trimită părinții urgent la spital cu copilul?

Prof. dr. Victoria Aramă: Copilul cu gripă trebuie internat atunci când: 

  • febra este înaltă și nu poate fi controlată cu antitermice sau atunci când febra s-a complicat cu convulsii febrile; 
  • starea generală a copilului este mult afectată, iar copilul nu se poate alimenta și hidrata pe cale orală; 
  • au apărut semnele de insuficiență respiratorie acută.

În cazul suspicionării sau confirmării gripei, trebuie recomandată spitalizare pentru nou-născuții prematur, copiii cu malnutriție protein-calorică sau cu diverse boli cronice (diabet zaharat, insuficiență renală cronică, leucemii, etc).

Totul despre mame: Ce tipuri de vaccin antigripal au la dispoziție părinții în sezonul gripal 2021-2022 pentru imunizarea copiilor?

Prof. dr. Victoria Aramă: La copii, pot fi utilizate două tipuri de vaccin antigripal în sezonul gripal 2021-2022: 

  • vaccinul clasic cu virus gripal inactivat tetravalent (care conține două tulpini virale A și două tulpini  virale B de virus gripal), cu administrare injectabilă (intramusculară), începând cu vârsta de 6 luni a sugarului (pentru vaccinul VaxigripTetra);
  • vaccinul cu virus gripal viu atenuat tetravalent (Fluenz-Tetra), cu administrare intranazală, sub formă de spray, care poate fi administrat începând cu vârsta de 2 ani a copilului și până la vârsta de 18 ani. Acest ultim vaccin are marele avantaj că nu presupune o injecție, fapt care-l face mult mai ușor de acceptat de către copii și părinți. Vaccinul intranazal este, însă, contraindicat la gravide și la copiii cu leucemii, limfoame, cancere sau alte boli care presupun existența unei stări de imunodepresie.  

Totul despre mame: Când este cel mai bun moment pentru administrarea vaccinului antigripal?

Prof. dr. Victoria Aramă: Vaccinarea antigripală trebuie efectuată anual, toamna, la începutul sezonului rece, în intervalul octombrie-decembrie. Copiii care primesc vaccin antigripal pentru prima dată în viață trebuie să primească două doze de vaccin, la un interval de cel puțin 4 săptămâni.

Totul despre mame: Cât de eficiente sunt vaccinurile gripale la copii?

Prof. dr. Victoria Aramă: Eficiența vaccinurilor antigripale în prevenția gripei este cuprinsă între 70% și 90%, cu mențiunea că, la copii, eficiența se situează de obicei la limita superioară a acestui interval. La vârstnici și la pacienții cu boli cronice, eficiența în prevenția gripei poate fi mai redusă, dar eficiența în prevenția complicațiilor pulmonare, prevenția spitalizării și a decesului se menține la peste 70%.

Totul despre mame: Cum interferează diferitele tipuri de vaccinuri antigripale cu celelalte vaccinuri din schema de vaccinare?

Prof. dr. Victoria Aramă: Vaccinurile antigripale inactivate pot fi administrate concomitent cu alte vaccinuri (de exemplu, cu cel antipneumococic), cu mențiunea că se vor injecta în locuri anatomice diferite – în brațe diferite. În funcție de vârsta copilului și de calendarul de vaccinare, medicul de familie va stabili schema de vaccinare pentru fiecare copil în parte.

Totul despre mame: Circulația virusului SARS-CoV-2 se suprapune cu sezonul gripal 2021-2022. Interferează vaccinul antigripal cu cele împotriva COVID-19?

Prof. dr. Victoria Aramă: Conform ultimelor recomandări internaționale, vaccinul antigripal poate fi administrat chiar și concomitent cu vaccinul anti-COVID-19, în cadrul aceleiași vizite la medic, dar în brațe diferite. Cele două vaccinuri nu au interferențe negative între ele. În schimb, dacă o persoană se infectează concomitent cu virus gripal și cu SARS-CoV-2, riscul de mortalitate crește cu 50%. De aceea, în timpul pandemiei de COVID-19, este importantă vaccinarea împotriva ambelor infecții.

Mai multe informații despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților poți citi pe www.atlasgripal.ro, o platformă educațională interactivă organizată sub egida Societății Naționale de Medicină de Familie cu susținerea AstraZeneca. 

Campania educațională Atlas Gripal este avizată de Ministerul Sănătății și are ca obiectiv informarea populației și a părinților cu privire la importanța prevenției și imunizării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, complicațiile bolii asupra organismului, precum și opțiunile de vaccin disponibile pe piața din România.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa