articol sponsorizat de

S-a lansat programul care îți spune de ce analize de prevenție are nevoie copilul tău în funcție de vârstă, sex și greutate

Senzorul de sănătate este un program care îți spune de ce analize de prevenție are nevoie copilul în funcție de vârstă, sex și greutate.

Oana Antonescu, redactor
scris pe
analize de sânge copii
Analizele de prevenție de care au nevoie copiii și adolescenții pot fi personalizate cu ajutorul Senzorului de sănătate. Foto: Shutterstock

În doar câțiva pași simpli poți afla care sunt analizele periodice de care are nevoie copilul tău, în funcție de vârstă, sex și indicele de masă corporală. Trebuie să răspunzi la câteva întrebări, iar Senzorul de sănătate, dezvoltat de Synevo România, îți va genera pachete personalizate de analize gândite special de către medicii de laborator pentru micuțul tău.

Primul set de analize de sânge este recomandat copiilor la vârsta de doi ani dacă nu au probleme care să necesite efectuarea lor mai devreme. Până atunci, dacă nu există suspiciuni de boli și copilul se dezvoltă armonios, mănâncă bine și are o greutate normală, analizele de sânge nu sunt necesare. 

După vârsta de doi ani, testele de sânge sunt recomandate copiilor o dată la doi ani, dar frecvența recoltărilor depinde de existența unor afecțiuni acute sau cronice și se efectuează la recomandarea medicului pediatru. 

Algoritmul care îți sugerează analizele potrivite copilului tău

Medicul de familie sau pediatrul ar trebui să recomande un profil de analize personalizat, în funcție de vârsta, sexul și stadiul de dezvoltare al copilului. 

„Nu întotdeauna pacienții au timp sau acces ușor la medicul lor și preferă să aleagă singuri, în fiecare an, un pachet de analize de prevenție. Pentru că mulți dintre ei nu știu ce teste ar trebui să efectueze, venim în întâmpinarea lor cu un algoritm de selecție a analizelor, dedicat atât copiilor, cât și adulților, pe care l-am denumit «Senzorul de sănătate»”, a declarat pentru Totuldespremame.ro asistent universitar dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România.

„Peste 40% dintre pacienții Synevo vin la analize fără recomandarea specialistului, iar Senzorul de sănătate poate fi un prim pas, un ghid spre o evaluare personalizată.”

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator, directorul medical Synevo România

Dacă vrei să verifici starea de sănătate a copilului sau adolescentului tău și nu știi ce analize sunt potrivite pentru el, Senzorul de sănătate îți sugerează analizele de care are nevoie. Acestea sunt personalizate în funcție de trei criterii foarte importante pentru o evaluare corectă și completă a sănătății copilului: vârsta, sexul și indicele de masă corporală (IMC). 

Teste de bază pentru copiii de orice vârstă și sex

Analizele recomandate copiilor și adolescenților trebuie să ofere informații despre toate problemele care pot apărea în perioada de creștere, de la anemii, carențe de vitamine sau minerale care afectează dezvoltarea sistemului osos și până la dereglări hormonale și boli precum diabetul de tip 1 (juvenil) sau diabetul zaharat de tip 2. 

„De obicei, până la vârsta de 2 ani, sănătatea copilului este foarte bine monitorizată de către pediatru sau medicul de familie. Până atunci, i se efectuează mai frecvent controale periodice. Doi ani reprezintă pragul de la care începe să fie monitorizat mai rar. Ulterior, se întâmplă adesea ca părinții să ajungă cu copilul la medic doar în situațiile în care se confruntă cu o problemă de sănătate. Prevenția este importantă, însă, și pentru copii. Afecțiunile depistate în stadiu incipient, prin analize de rutină, pot fi tratate mai eficient și, foarte important, înainte ca ele să afecteze creșterea sau dezvoltarea copilului”, potrivit dr. Antoanela Curici (foto).

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator, directorul medical Synevo România Foto: Totuldespremame.ro

Indiferent de vârsta, sexul sau raportul dintre greutate și înălțime al copilului tău, profilul său de analize ar trebui să cuprindă câteva teste de bază, care oferă informații foarte importante despre sănătate. Iată care sunt acestea:

  • 25-OH-vitamina D este un test important pentru depistarea unui posibil deficit de vitamina D care poate provoca rahitism la copii;
  • Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT) este o analiză care verifică sănătatea ficatului și este importantă la orice vârstă;
  • Feritina este un test care măsoară nivelul fierului din organism; deficitul de fier poate cauza anemie;
  • Glucoza serică (glicemia) se recomandă pentru depistarea diabetului;
  • Hemograma este un test de bază necesar tuturor, copii și adulți deopotrivă. Ea evaluează celulele care circulă în sânge și ajută la depistarea unui număr mare de boli – de la infecții, anemie, tulburări de coagulare și până la maladii grave, cum sunt leucemiile;
  • Rata filtrării glomerulare (eGFR) este un test care evaluează funcția rinichilor, și el important la orice vârstă.

Cum diferă analizele în funcție de vârsta și sexul copilului

În prima parte a copilăriei, analizele de sânge periodice nu sunt diferite la fete și băieți. De la vârsta adolescenței, apar diferențe între testele recomandate unora și altora. 

Odată cu apariția menstruației, fetelor le este indicată determinarea fierului, calciului și a magneziului, minerale importante în perioada adolescenței, care este marcată de un ritm de creștere accelerat. Magneziul ajută absorbția calciului, fiind important și el pentru creșterea osoasă. „În perioada adolescenței, fetele au uneori un deficit al acestor minerale, iar el trebuie depistat pentru a le asigura o dezvoltare optimă a oaselor”, recomandă dr. Antoanela Curici. 

Anemia prin deficit de fier este, de asemenea, o problemă întâlnită frecvent printre adolescente. Determinarea fierului, recomandată de altfel la orice vârstă și indiferent de sex, devine cu atât mai importantă în cazul lor și nu trebuie să lipsească din pachetul de analize de bază. 

Tiroida se verifică din adolescență

Adolescența este o perioadă marcată de o „furtună” hormonală, iar glanda tiroidă poate fi afectată de acestea. Când nu funcționează la parametri normali, dezvoltarea fizică și cognitivă a adolescentului este afectată. De aceea, verificarea funcției tiroidei este recomandată de la această vârstă prin testarea TSH – un hormon de stimulare tiroidiană cu rol în reglarea cantității de hormoni tiroidieni din sânge. 

Dozarea TSH este cel mai bun test care poate stabili dacă există o boală tiroidiană. Un nivel TSH crescut semnalează faptul că tiroida nu produce suficienți hormoni – hipotiroidism. Dacă nivelul este sub cel normal, tiroida produce hormoni în exces – hipertiroidie. 

„În perioada adolescenței, putem verifica și nivelul hormonilor feminini și masculini pentru depistarea unor dereglări hormonale. Aceștia nu sunt specificați de Senzorul de sănătate, fiindcă sunt analizele speciale, recomandate de specialistul endocrinolog.”

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator, directorul medical Synevo România

Nivelul colesterolului, important de la vârste tot mai mici

Specialiștii Academiei Americane de Pediatrie recomandă ca prima testare a colesterolului să fie efectuată copiilor între 9 și 11 ani. Aceștia atrag atenția, însă, că nivelul grăsimilor din sânge (denumit profil lipidic) ar trebui verificat chiar începând cu vârsta de 2 ani dacă suferă de obezitate, dacă părinții, respectiv bunicii au fost diagnosticați cu boli cardiovasculare de la vârste tinere sau dacă aceștia au un nivel al colesterolului mai mare de 240 mg/dL. 

Profilul lipidic evaluează nivelul grăsimilor din sânge: trigliceride, colesterol total, colesterol HDL („bun”) și colesterol LDL („rău”). 

„Deși profilul lipidic este un test recomandat, de regulă, copiilor cu vârsta peste 9 ani, este bine să verificăm chiar de la primele analize de sânge ale copilului dacă acesta are un nivel crescut al lipidelor. Din păcate, plăcile de aterom care duc la îngustarea vaselor de sânge și provoacă boli cardiovasculare încep să se formeze chiar din copilărie. Prin depistarea precoce a unei tulburări lipidice se poate preveni sau, cel puțin, amâna apariția unor boli cardiace și vasculare”, recomandă dr. Antoanela Curici. 

Cum diferă analizele în funcție de greutatea copilului

Indiferent de vârsta și de sexul copilului, indicele de masă corporală poate completa profilul de analize cu alte câteva teste. Raportul dintre greutatea exprimată în kilograme și înălțimea exprimată în centimetri, este un indicator recunoscut științific prin care se poate evalua riscul de apariție al unor probleme de sănătate. El este un instrument util nu doar pentru adulți, ci și pentru cei mici. „Algoritmul prin care se calculează IMC este diferit la copii, față de adulți”, precizează medicul Antoanela Curici.

Indiferent de vârsta și de sexul copilului, când acesta are un indice de masă corporală peste valoarea considerată normală, Senzorul de sănătate va sugera, în plus față de analizele uzuale, testarea: TSH, insulina, indice HOMA și/sau cortizol salivar. Aceasta ajută la depistarea unei posibile dereglări hormonale, la estimarea rezistenţei la insulină şi a riscului de diabet zaharat tip 2, care ar fi putut cauza creșterea în greutate.  

Hipotiroidismul este boala tiroidiană care favorizează excesul ponderal, iar hipertiroidismul duce la o scădere în greutate și poate fi cauza unui IMC subponderal. 

Pentru copiii de orice vârstă și sex încadrați în categoria celor supraponderali sau obezi, se recomandă și efectuarea unui profil lipidic. Excesul ponderal poate duce la instalarea diabetului zaharat de tip 2 de la vârste mici, iar bolile cardiovasculare pot avea debut precoce în astfel de cazuri.

Stilul de viață dictează riscurile adulților

De la vârsta de 18 ani, alimentația, fumatul, consumul de alcool și gradul de activitate fizică capătă o pondere importantă în evaluarea riscurilor pentru sănătate. Valoarea tensiunii arteriale, antecedentele medicale din familie și stresul de la locul de muncă sunt alte criterii importante pentru monitorizarea sănătății. Senzorul de sănătate configurează pachetele de analizele în funcție de toate aceste obiceiuri și comportamente. Acolo unde este cazul, la pachetul de bază care ține cont de vârstă și sex se adaugă şi analize recomandate în funcţie de stilul de viaţă.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa