Ministrul Educației: Școlile vor primi bani pentru excursiile din „Săptămâna verde”

Daniela Șerb, redactor
scris pe
copii în natură
Foto: Shutterstock

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat joi, 4 aprilie, că începând din anul școlar 2024-2025 școlile vor putea fi finanțate pentru activități din Programul Național „Săptămâna verde”.

„Astăzi a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care, de anul școlar viitor, școlile pot beneficia de sprijin financiar pentru activități organizate în cadrul acestui program”, se arată în postarea de pe Facebook a Ligiei Deca.

Astfel, vor putea fi finanțate excursii având ca tematică educația pentru mediu, activități de amenajare a spațiului verde care aparține școlilor, acțiuni de ecologizare sau achiziția de materiale didactice pentru organizarea de lecții demonstrative.

Potrivit oficialului de la Educație, soluția a fost decisă de comun acord cu Ministerul Mediului.

„După ce Hotărârea de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial, Ministerul Educației va lansa în dezbatere publică Metodologia de implementare a activităților școlare locale din cadrul Programului „Săptămâna verde”, pentru anii 2024 și 2025. Aceasta va cuprinde detalii privind repartizarea sumei totale de 100 de milioane de lei pe județe, calendarul de implementare, rolul instituțiilor implicate și tipurile de activități și cheltuieli eligibile”, potrivit aceleiași postări.

Ce înseamnă programul Săptămâna verde

Reamintim că „Săptămâna verde” este un program prin care elevii și cadrele didactice sunt implicați în activități de conștientizare a schimbărilor climatice și de protecție a mediului.

Programul a fost introdus pentru prima oară în anul școlar 2022-2023. Potrivit Metodologiei, programul are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar. Fiecare școală poate decide când are loc „Săptămâna verde”, în baza unei planificări prealabile.

În acest an școlar, derularea Programului „Saptamana Verde” are loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024.

Pentru a ajuta cadrele didactice în derularea acestor activități Ministerul Educației a lansat platforma dedicată educației privind schimbările climatice – Platforma de resurse pentru Săptămâna verde . Aceasta cuprinde, printre altele, o bibliotecă digitală cu resurse educaționale pe teme de climă și de medicu, exemple și oferte de activități, precum și o hartă interactivă a disponibilităților de cazare gratuită din ariile naturale protejate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa