OFICIAL: Școlile/ grădinițele/creșele se închid în perioada 11- 22 martie

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
școlile se închid
Această măsura este una dintre metodele de a reduce răspândirea coronavirusului.

UPDATE: Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a anunțat în seara de 09.03.2020 că instituțiile de învățământ se vor închide în perioada 11- 22 martie. În cazul în care situația o va impune, perioada de suspendare a cursurilor se va prelungi.

Premierul Ludovic Orban spune că există un risc crescut de răspândire a virusului în acest moment, dat fiind faptul că multe persoane din  Italia au decis să revină în România. ”Este vorba de 8 zile de curs, vrem să vedem evoluția în ceea ce privește numărul de diagnostice. Grija noastră principală este de a-i feri pe elevi de orice risc de contaminare”, a spus Ludovic Orban.

After school-urile din școli se închid, cele private, nu

”Această măsură se referă la toate unitățile de învățământ preuniversitar, fie de stat, fie privat”, a precizat ministrul Educației Monica Anisie. Nu sunt vizate însă instituțiile private de tip after school, care nu se află în subordinea Ministerului Educației. ”Sunt închise doar after school-urile care se desfășoară în universitățile de învățământ, cele private nu se află în subordinea Ministerului Educației”.

”Recuperarea cursurilor va fi hotărâtă după ce vedem evoluția lucrurilor”, a mai spus ministrul.

În privința înscrierilor la Clasa Pregătitoare, ministrul a precizat că acestea continuă, dar se fac online în această perioadă. ”Vom lua măsurile în așa fel încât să prelungim calendarul de înscriere dacă este nevoie”.

Companiile sunt încurajate să permită angajaților munca de acasă, în măsura în care este posibil, așa că unii dintre părinți ar putea rămâne acasă în perioada următoare. ”Măsura se aplică de poimâine, pentru ca părinții să găsească o soluție să aibă grijă de copii, fie să găsească pe cineva, fie să aranjeze să lucreze de acasă”.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, spune că este o decizie bună, care îi protejează pe elevi și nu afectează prea mult programa, mai ales dacă măsura se limitează la o săptămână. El recomandă părinților să se asigure că elevii chiar stau acasă în această perioadă și că nu merg în centrele comerciale.

3 elevi infectați cu coronavirus acum

Secretarul de stat Raed Arafat a propus încă de dimineață închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020.

ACESTA este documentul prin care Grupul de suport tehnico-știintific, condus de Raed Arafat, propune azi măsura închiderii școlii în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Premierul Ludovic Orban a spus, în prima parte a zile, că măsura închiderii școlilor nu este una ușor de luat. „O măsură de închidere a școlilor perturbă și privează elevii în ceea ce privește derularea serviciului educațional. Este o măsură care trebuie pregătită. Puneți-vă întrebarea ce fac copiii care rămân acasă. Există în fiecare familie un membru care să îi supravegheze, dacă nu îi mai ducem la școală? Astfel de măsuri trebuie luate după o analiză serioasă. Avem ca punct de analiză din nou acest punct la discuția de astăzi. Dar nu se pot lua măsuri fără analize serioase. Avem doar 15 cazuri din care 5 s-au vindecat”, a declarat Ludovic Orban.

În cursul zilei de azi, primarul Capitalei și reprezentanți ai elevilor au solicitat suspendarea cursurilor și găsirea unor modalități de predare online. Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că totuși nu se impune măsura suspendării cursurilor, dat fiind faptul că au existat până acum doar 4 cazuri de coronavirus la elevii din România, iar una dintre fetele infectate a scăpat deja de boală. Totuși, decizia finală aparține Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

”Elevii nu trebuie să meargă în mall-uri”

”La momentul acesta, dacă se decide închiderea școlilor mesajul nostru pentru elevi este ca ei să stea acasă. Mesajul este ca elevii să nu iasă în locurile aglomerate unde să nu fie protejați, precum mall-urile”, a spus ministrul Educației. Astăzi, ea le-a cerut inspectorilor să se asigure că în toate școlile există săpun.
O decizie luată azi de ministerul Educației este aceea de a suspenda desfășurarea tuturor olimpidelor și de a cere elevilor, studenților și profesorilor care se întorc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud să se izoleze la domiciliu. Inspectoratele școlare vor monitoriza situația și o vor raporta zilnic Ministerului Educației.

Trei universități din România au anunțat până luni, 09.03, suspndarea cursurilor: Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și SNSPA București.

Coronavirus în școlile din România

Primele cazuri de COVID 19 la copii în România au fost săptămâna trecută la Timișoara. Un băiat de 16 ani și doi colegi de-ai de la o altă clasă a Liceului Alimentar au fost depistați ca fiind purtători ai virusului. De asemenea, mai a mai fost cazul unei fete din Hunedoara. În urma acestei situații, școala din Timișoara au fost închise în perioada 9-11 martie 2020.

Epidemia cu noul coronavirus s-a extins în cel puțin 104 de țări și teritorii din afara Chinei, boala fiind letală în circa 3,4 % dintre cazurile raportate. Riscul de deces este mai mare la pacienții în vârstă care au și comorbidități și sunt consemnate relativ puține cazuri la copii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătații.

Potrivit UNESCO, 300 de milioane de copii din întreaga lume nu mai merg la școală din cauza epidemiei de coronavirus, un număr record, susțin specialiștii. În China, Italia, Japonia toate unitățile de învățământ sunt închise pentru o perioadă de timp mai lungă, în timp ce în alte state doar anumite școli și-au suspendat cursurile. Până acum, 27 de țări de pe trei continente au suspendat cursurile. Marți, 10 martie, reprezentații UNESCO se vor întâlni de urgență pentru a găsi o soluție pentru ca noul coronavirus să nu distrugă șansa la educație a copiilor.

Coronavirusul în școli. Cum îi ferim pe copii de COVID 19?

Noul coronavirus este un virus nou, pentru care populația globală nu este pregătită imunologic. „Cea mai eficientă cale prin care reușim să ne protejăm în general de boli este să creăm mai mulți anticorpi, astfel încât apărarea proprie să fie mai bună. În cazul coronavirusului, nu avem vaccin încă, deci nu putem crea anticorpi. În cazul gripei, vaccinul ne ajută foarte mult, pentru că, având anticorpi gata formați, când vine virusul se lovește de un zid, de acel scut ridicat de anticorpi”, explică dr. Sandra Alexiu pentru SmartLiving.ro

În lipsa unui vaccin, singurele noastre soluții de protecție rămân igiena, dar și menținerea unei stări bune de sănătate generală. Ce înseamnă aceasta: „În primul rând, trebuie să dărâmăm mitul conform căruia ne putem crește imunitatea cu pastile, cu suplimente alimentare. Imunitatea noastră este ca un ceas fin elvețian la care nu poți umbla cu cleștele. Ea se face în primul rând din moștenirea genetică a fiecăruia, apoi din hrană sănătoasă, aer curat, mișcare și dintr-un program bun de somn. Nu luăm vitamina C sub formă de pastile, ci o luăm din lămâi și portocale. Din păcate, aerul poluat din marile orașe nu ne ajută din punct de vedere al imunității. Ceea ce am putea face în această privință este să mergem la munte în weekend, dacă ne permitem. Imunitatea este o muncă de lungă durată”, mai spune dr. Alexiu.

Ce trebuie să faceți dacă suspectați că sunteți infectat cu noul coronavirus?

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358. Numărul unic de urgență 112 va rămâne doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Dacă acest articol despre coronavirusul în școli ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa