Școala ar putea continua online și din toamnă. „Aşteptăm pentru octombrie-decembrie un al doilea val de îmbolnăviri”

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

    În condițiile în care școlile și grădinițele rămân închise în acest școlar, autoritățile fac pregătiri pentru anul școlar viitor și se pregătesc pentru scenariul foarte probabil un nou val de îmbolnăviri va împiedica elevii să ajungă în școli. Potrivit experților, acesta este varianta foarte probabilă a evoluției noului coronavirus, care s-a manifestat în acest fel și la pandemia din 1918. 

    Astfel, ministrul Educației Monica Anisie a declarat sâmbătă, la Digi 24, că săptămâna viitoare va prezenta un plan privind anul școlar următor și că este luat în considerare și scenariul în care cursurile noului an scolar vor începe online. În acest scop, profesorii vor începe cursuri de pregătire pentru a învăța cum să predea online, iar accesul la tehnologie va fi asigurat și pentru elevi din medii defavorizate.

    „​Dacă cumva, Doamne Fereşte, ne vom întâlni cu aceeaşi situaţie pe care o avem astăzi în septembrie, atunci trebuie să fim pregătiţi. Să nu mai existe ceea ce este astăzi. Pentru că haideţi să fim sinceri, am fost puşi într-o situaţie cu care România nu s-a mai întâlnit şi nimeni în lume nu s-a mai întâlnit. Prin urmare, a trebuit să luăm măsuri într-un moment de criză”, a declarat Anisie.

    Tabelete sau calculatoare pentru elevii care au nevoie, asigurate de Ministerul Educației

    Anisie spune că ministerul pe care-l conduce va lucra cu toate scenariile posibile, iar în cazul deschiderii anului școlar cu predare online, va asigura tablete sau calculatoare la toți elevii fără posibilități.

    Vorbind despre Bacalaureat și examenul de Capacitate, Anisie a reiterat măsurile luate:
    – teste online puse la dispoziția elevilor
    – maximum 10 elevi într-o sala de curs care va fi in prealabil dezinfectata
    – elevii vor purta măști si vor parcurge un traseu definit pana in sala
    – pentru probele orale sau de competenta se iau in calcul si alte variante de examen care vor fi anuntate ulterior

    Învățământul privat:

    Ministrul a vorbit și despre situația in care se află sistemul privat de învățământ spunând ca luni va discuta cu sindicatul acestora, iar unitățile închise vor beneficia de compensări financiare per elev.

    Ministerul Educației anunță că a înființat un grup de lucru la nivelul ministerului din care vor face parte și reprezentanți ai învățământului particular, grup ce are drept scop identificarea soluțiilor pentru sprijinirea acestui tip de învățământ

    În prezent, în România există aproximativ 1.500 de unități particulare de învățământ autorizate și acreditate. Statul român asigură, conform L1/2011, finanțare de bază/elev/preșcolar pentru unitățile de învățământ particulare acreditate, reprezentând costuri pentru plata salariilor cadrelor didactice și pentru cheltuieli cu bunurile și serviciile.

    Bursele de studiu:

    Bursele date de minister se vor acorda normal

    • Bursele acordate de primării nu intra în sfera de competență a ministerului Educație
    • Referitor la deschiderea unor creșe sau afther school-uri, Anisie spune că nu intră în atribuțiile ministerului său ci ale ministerului Muncii.
    • Înscrierile la grădiniță se amână din cauza epidemiei

    Ea a adăugat că ministerul Educatiei va pregăti și lecții filmate.„Cine le-ar putea face? Profesori voluntari avem și acum. Sperăm ca în toamnă să avem puse la punct toate lecțiile. Înregistrăm pentru toate clasele și la acele materii la care putem face lucruri interesante pentru elevi. Foarte greu am putut identifica și spații în care să filmăm. Sperăm ca din momentul în care nu vom mai avea stare de urgență să putem să ne întâlnim și să facem filmările”, a spus Anisie.Cursurile nu vor mai fi reluate în acest an școlar pentru majoritatea elevilor și studenților, a anunțat pe 27 aprilie președintele României, Klaus Iohannis. Vor reveni la școală doar elevii din anii terminali (a VIII-a și a XII-a) în vederea pregătirii evaluării naționale, respectiv bacalaureatul, însă în anumite condiții.

    Monica Anisie a declarat că elevii din anii terminali vor reveni la cursuri pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni de pregătire. Toate situațiile școlare vor fi încheiate cu două note, iar tezele nu se vor mai susține. Evaluarea Natională va începe pe 15 iunie, iar Bacalureatul va începe pe 22 iunie cu probele scrise și va continua cu probele de competență.

    Ministrul Sănătății Nelu Tătaru: „Ne aşteptăm pentru octombrie-decembrie un al doilea val, dar ţine foarte mult de cum trecem acest val”

    Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a vizitat, sâmbătă, spitale din judeţele Vaslui şi Iaşi și a explicat că a vrut să vadă care este starea personalului medical, a echipamentelor şi cum se face evaluarea pacientului la intrarea în UPU, al doilea val al epidemiei putând să vină în toamnă, potrivit Mediafax.
    „Suntem într-un scenariu patru, suntem la peste 12.000 de pacienţi infectaţi COVID, suntem în momentul în care avem focare în personalul medical, suntem în momentul în care avem focare la persoane instituţionalizate şi la cei care îngrijesc aceste persoane. Mă repet, suntem la momentul în care trebuie să avem precauţie, iar faptul că avem echipamente, medicamente, avem materiale sanitare nu trebuie să ducă la o relaxare în care putem greşi. Rămâne de bază un personal medical care trebuie să rămână valid, acest personal trebuie să acorde asistenţa medicală pentru pacienţii COVID, dar şi non-COVID”, a declarat Nelu Tătaru.
    Potrivit acestuia, al doilea val al acestei epidemii ar putea veni în toamnă, însă totul depinde foarte mult de ce se întâmplă în aceste zile.
    „Ne aşteptăm pentru octombrie-decembrie un al doilea val, dar ţine foarte mult de cum trecem acest val. Suntem în trei zile care erau altădată erau o minivacanţă, suntem după două luni în care toată lumea percepe ca o zi frumoasă, ca o răbdare pusă la încercare, dar trebuie să înţeleagă că răbdarea fiecăruia dintre ei este tocmai pentru ei. Un moment al sărbătorilor pascale gestionat bine, un moment al perioadei 1-3 mai gestionat bine va însemna şi o speranţă la relaxare şi o speranţă la celelalte valuri de mult mai mică amploare”, a explicat ministrul Sănătăţii.
    Acesta susţine că atâta timp cât avem personal medical valid, „putem da şi o activitate medicală de calitate”. În acest moment, în România sunt 1.300 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus.

    Îți recomandăm și

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa