Avertisment de la pediatri: Nu mai lăsați copiii să doarmă în scaun auto în casă!

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
scaunul de masina

    Scaunul de mașină este conceput pentru a fi folosit doar în autoturisme. Totuși, în ultima perioadă părinții le utilizează, din comoditate, peste tot. De cele mai multe ori, atunci când ajung la destinație și copilul doarme, îl iau cu tot cu scaun și îl lasă pe cel mic să își continue somnul.

    Academia Americană de Pediatrie a făcut recent câteva recomandări în urma unui studiu publicat în lucrarea de specialitate Pediatrics. Potrivit acestuia, au fost destul de multe cazuri de copii care au murit atunci când au fost lăsați în scaunul de mașină în casă sau în alte locuri ca înlocuitor al pătuțului. În majoritatea cazurilor, bebelușii au fost lăsați să doarmă mai mult de 140 de minute în scaunele de mașină aduse în casă. Decesul a survenit în cele mai multe dintre cazuri pentru că cei mici s-au strangulat cu centurile de siguranță ale dispozitivului. Acestea erau desfăcute sau parțial desfăcute tocmai ca bebelușul să doarmă comod.

    Au fost investigate cazurile în care copiii au murit în somn, inclusiv în scaune auto

    Cercetătorii au investigat 11.779 de cazuri în care copiii au murit în somn în ultimii 10 ani și au descoperit că 348 (aproape 3%) dintre ei au murit în scaune de mașină folosite în afara autoturismului. Toate aceste decese au survenit atunci când micuții erau lăsați în grija unei bone sau la o creșă sau grădiniță.

    Studiul menționează cazul unui băiețel de doar 11 săptămâni, Shepard, care în 2015 a murit la creșă, în timp ce dormea în scaunul de mașină. Mama lui, Ali Dodd, luptă acum ca bebelușii să doarmă în locuri potrivite, dar și pentru concediu plătit de creștere a copilului (SUA fiind una dintre țările în care mamele nu beneficiează de așa ceva). ”Cu cât mai multă lume vorbește despre asta, cu atât vor conștientiza mai multe familii că bebelușii trebuie să doarmă doar în pătuțul lor, fără nimic altceva alături. Dacă Shepard ar fi pus la somn într-un loc sigur aș fi putut să îl privesc și eu acum cum crește”, a declarat Dodd.

    Scaunul de mașină nu este pat!

    Părinții, educatorii, îngrijitorii de la creșă, bunicii și orice altă persoană are grijă de un bebeluș trebuie să fie pe deplin conștientă că locul de somn trebuie să fie unul sigur.

    Dacă se întâmplă ca bebelușul să adoarmă în scaunul de mașină nu trebuie să vă panicați. Așa cum se precizează în studiu, atunci când scaunele de mașină sunt utilizate așa cum este indicat de către producători în ghidul de folosire, riscul de asfixiere sau de sufocare este extrem de mic.

    Pericolul mare apare atunci când sunt folosite pe podea, masă sau pat. Bebelușii trebuie să doarmă pe suprafețe tari, drepte, fără pilote, perne și jucării în jur. Scaunul de mașină salvează viața când este folosit în mașină. Altfel, pune bebelușii în pericol.

     

    Îți recomandăm și

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa