Salvați Copiii cere Guvernului ca toți elevii să fie testați pentru COVID-19 și să recupereze orele pierdute în vacanța de vară

Cristina Călin, redactor
scris pe
ore remediale
Elevii ar trebui să meargă peste vară la școală la ore remediale pentru a recupera cursurile pierdute în pandemie.

600.000 de copii din România nu au avut acces la educație de când a început pandemia de COVID-19, potrivit organizației Salvați Copiii. Șansele ca ei să poată recupera pierderile sunt foarte mici în contextul în care reluarea cursurilor este impredictibilă. Pe de altă parte, atât elevii, cât și cadrele didactice sunt foarte deschise la revenirea la în sălile de clasă în mod fizic, spune organizația într-un comunicat.

75% dintre educatori, învățători și profesori cer ca orele să se desfășoare în format fizic. În acest context, Salvați Copiii a trimis o scrisoare către Guvernul României în care îi cere prim ministrului Florin Cîțu să declare educația prioritate zero a acestei perioade.

„Suntem la finalul celui de-al doilea an școlar în care constrângerile cauzate de pandemia de COVID-19 au supus procesul de educație unor repetate suspendări, închideri ale școlilor ori alternări ale prezenței fizice cu ore online la cursurile școlare.

Deși nu cunoaștem îndeajuns disfuncționalitățile produse la scara societății românești, persistența în timp a acestor măsurilor a avut și continuă să exercite un impact negativ profund asupra progresului educațional și dezvoltării socio-emoționale a copiilor. Suntem în așteptarea datelor cu privire la neparticiparea școlară și abandonul școlar, având la dispoziție puține elemente care să ne permită vreo urmă de optimism cu privire la aceste aspecte.

3 milioane de copii așteaptă să se întoarcă la școală

Educația este un drept fundamental al copiilor și o responsabilitate națională, iar aproape 3 milioane de copii și 6 milioane de părinți așteaptă ca școala, după vacanța prelungită din luna aprilie, să devină preocuparea majoră a tuturor autorităților, nu doar a Ministerului Educației.

Salvați Copiii consideră că, în această perioadă, atenția trebuie concentrată pe îndeplinirea următoarelor trei obiective:

  • pregătirea școlilor pentru reînceperea anului școlar, continuarea programului național de acțiuni remediale și revenirea elevilor la clasă, în cea mai intensă perioadă a calendarului școlar 2020-2021, marcată de evaluări și examene naționale, sesiunea de bacalaureat, încheierea anului școlar și admiterea în învățământul universitar;
  • prevenirea apariției de focare de COVID-19 în școli prin introducerea testelor salivare rapide, singura cale de asigurare a continuității prezenței fizice la clasă a unui număr cât mai mare de copii și de evitare a închiderii unităților de învățământ și de; 
  • intensificarea programului național de vaccinare a cadrelor didactice și a personalului auxiliar, atât pentru protecția personală, cât și pentru protecția copiilor împotriva noilor mutații ale virusului SARS-Cov-2 care provoacă îmbolnăviri severe chiar și în cazul lor.

Urgența extinderii programelor remediale, inclusiv pe timpul verii

Referindu-ne la programul național de recuperare a pierderilor suferite de elevi de-a lungul pandemiei, considerăm că trebuie consolidată aplicarea Recomandării Ministerului Educației, cuprinsă în Ordinul 3300/2021, prin constituirea de grupe de pregătire remedială, de tip „Școală după școală” în toate unitățile școlare din mediul rural și urban.

Datele statistice și analizele privind performanțele educaționale ale copiilor români:

  • sărăcie educațională: 1.200.000 de copii în risc de sărăcie și excluziune socială
  • abandon școlar: anual, 45.000 de copii din ciclurile primar, gimnazial și liceal
  • neparticipare școlară: în 2020, 275.000 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu, 7-17 ani, nu mergeau la școală 
  • analfabetism funcțional ridicat: 41% dintre copii la literație, 46,6% la matematică și 43,9% la științe 
  • lipsa dispozitivelor digitale și a accesului la Internet de mare viteză: 28% dintre copii și părinți și 43% dintre cadrele didactice în ianuarie 2021

Acesta reprezintă contextul nefast, preexistent pandemiei și intensificat în ultimele 14 luni, care ne determină să solicităm autorităților pregătirea școlilor pentru organizarea de grupe de educație remedială pe timpul verii pentru cel puțin 600.000 de copii și, pentru anul școlar 2021-2022, reanalizarea curriculum-ului școlar și adaptarea acestuia la noua stare de învățământului românesc. 

 „Sunt convinsă de faptul că educația școlară reprezintă în acest moment, când fiecare dintre noi resimte oboseala unui an plin de incertitudini și îngrijorări pentru sănătatea noastră și a celor dragi, cel mai important obiectiv. Ne privește pe toți, fie că suntem părinți sau nu, fie că lucrăm în acest domeniu ori în altul. Doar solidaritatea tuturor pentru ca fiecărui copil să-i fie respectat dreptul la educație de calitate mai poate salva viitorul educațional al acestei țări.”

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În caz contrar, planurile-cadru de învățământ și programele școlare nu vor putea fi implementate corespunzător, existând riscul ca procesul de predare să nu producă, pentru jumătate dintre copii, niciun progres în dobândirea de cunoștințe și experiențe adecvate de învățare, mărind, în schimb, pentru al treilea an consecutiv, disparitățile în dezvoltarea socială și cognitivă a generațiilor noastre de copii.

Prevenirea focarelor de COVID-19 în școli prin introducerea testelor salivare rapide

În ceea ce privește prevenirea apariției de cazuri de copii ori cadre didactice infectate cu COVID-19, considerăm că România trebuie să urmeze exemplul țărilor în care au fost introduse măsuri noi de testare moleculară rapidă, non-invazivă, cu recoltare salivară.

Ținând seama de faptul cu doar unul din 10 părinți și-au exprimat consimțământul pentru testarea antigen rapidă, controlul asupra extinderii noului Coronavirus, prin înlocuirea modalității de testare în spațiile școlare, reprezintă o măsură esențială.

Utilitatea ei, în situația în care ne aflăm – aceea a unui alt vârf pandemic, este evidentă și, din acest motiv, Salvați Copiii solicită Ministerului Sănătății măsuri urgente pentru sprijinirea Ministerului Educației prin validarea acestor teste și asigurarea, în special în unitățile școlare cu număr mare de elevi, a personalului medical care să asigure aplicarea acestor teste specifice ori pregătirea unui reprezentant al școlii ori autorităților locale (asistent medical comunitar).

Interesele copiilor reprezintă obligații pentru toate structurile guvernamentale și, de aceea, considerăm că Ministerul Sănătății trebuie să decidă ținând seama de dreptul fundamental al copiilor la educație și, complementar, de datele științifice ale caracteristicilor de performanță medicală ale testelor moleculare salivare evidențiate de peste 300 de studii de specialitate.

Copiii sunt testați în mai multe țări din lume

Guvernele din Germania, Franța, Marea Britanie, Austria, Japonia, Italia și altele au integrat imediat această soluție medicală în setul lor de măsuri de susținere a participării școlare a copiilor, ca prioritate în asigurarea protecției sanitare în școli.

La redeschiderea școlilor din 26 aprilie, guvernul italian a întărit măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu Noul Coronavirus în sistemul educațional prin introducerea testelor salivare create de Spitalul Maggiore din Trieste, ce se dovedesc a fi ușor de administrat, înregistrând un procent extraordinar al fiabilității rezultatului (98%).

De la începutul pandemiei, Salvați Copiii a derulat activități remediale pentru peste 62.000 de copii din grupuri vulnerabile, cuprinși în programe preșcolare și școlare din 18 județe.

Sprijin pentru campania de vaccinare a profesorilor

Conștientizând faptul că vaccinarea reprezintă cea mai importantă cale de stopare a pandemiei, Salvați Copiii a inițiat, alături de Ministerul Educației și alte structuri din sistemul de educație, campania națională „Vaccinare și testare pentru învățare!”, distribuind, în format fizic și online, către toate inspectoratele școlare, broșuri de informare și afișe privind importanța vaccinării, elaborate împreună cu Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare și Promovare a Sănătății.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa