Când Ethan Askew, în vârstă de 15 ani, a început că se simtă rău, la ora de sport, a mers la profesor, a căzut în brațele lui și nu a mai respirat. Cel care a intervenit pentru a-i salva viața a fost chiar tatăl lui, care a folosit un defibrilator adus în școală cu puțin timp în urmă.
Înainte de acest episod, Ethan era un adolescent sănătos, care făcea sport extrem. Tatăl lui, Stuart, lucra la școala unde băiatul învăța. „Terminasem o întâlnire în momentul în care trei fete au venit la mine alergând ca să-mi spună că Ethan leșinase. Când am ajuns la el, mi-am dat seamă că cineva îi făcea compresii pe piept. Mi-a luat câteva secunde să îmi dau seama cât de grav era”, a povestit tatăl, potrivit bbc.com
Școala solicitase din partea unei fundații un defibrilator, care să fie instalat în incinta unității școlare, iar acesta fusese adus recent. „Cu doar două zile în urmă, îi pusesem bateriile – iar ideea că prima persoană pentru care urma să îl folosesc era fiul meu ……e uluitoare. Nu doar persoanele în vârstă sau cele cu boli preexistente pot avea nevoie de astfel de aparate, se poate întâmpla oricui, așa că dotarea cât mai multor locuri cu astfel de defibrilatoare este o idee foarte bună!”
O arteră prea îngustă
Ambulanța a ajuns în 5 minute iar băiatul a fost dus la spital și i s-a indus coma. Testele au arătat că una dintre arterele lui coronariene era prea mică din cauza unei probleme genetice. Pentru că făcuse prea multă mișcare, nu a mai ajuns suficient oxigen la inimă. A urmat o intervenție chirurgicală prin care artera cu pricina a fost înlocuită. Băiatul are acum 16 ani și este complet recuperat.
”Încă nu pot crede ce s-a întâmplat. Sincer, nu îmi amintesc nimic din acea zi. Îmi amintesc ziua dinainte și cea de după, când m-am trezit din coma indusă. Am aflat ce s-a întâmplat la două zile după ce am părăsit spitalul, așa că a fost o mare surpriză”.
Unde se găsesc în România astfel de aparate
Stuard spune că defibilatorul este foarte ușor de folosit și admite că e un lucru ciudat să spui așa ceva ținând cont de circumstanțele stresante care au presupus folosirea aparatului pe propriul fiu.
Tatăl este conștientă că lucrurile ar fi putut fi complet diferite. „Oamenii nu ar trebui să se teamă să folosească aceste aparate în caz de urgență, chiar dacă nu au făcut training-uri de prim ajutor. Aveți încredere că acel dispozitiv e acolo să vă ajute”.
În România exista astfel de defibrilatoare în stațiile de metrou, dar și în alte locuri publice. Aceste aparate sunt momentant amplasate în statiile de metrou Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate si Piata Victoriei, la aeroportul Henri Coanda, la muzeul Antipa, în magazinul IKEA, la Palatul Copiilor și la Tribunalul Bucuresti.
Aparatele au o tastatură specială care apelează un dispecerat care dă codul de deschidere a cutiei în care se află defribrilatorul. Acesta are instructiuni sonore în limba romana și oferă indicații pas cu pas pentru recuperarea unei persoane aflate în soc cardio-respirator. Șansele de supraviețuire ale unei persoane în stop cardiac cresc cu 90% dacă se folosește extrem de repede defibrilatorul.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.