Sală de detenție în fiecare școală, din toamnă. Profesor: „S-a ajuns aici pentru că li s-a tot cântat elevilor în strună. Li s-a dat dreptul să facă orice: să stea pe telefoane, să jignească…”

Din toamnă, sala de detenție devine oficială și în România. Elevii care nu sunt disciplinați riscă și alte sancțiuni.

Laura Udrea, redactor
scris pe
un băiat nervos în fața tablei din clasă cu un laptop și o tabletă în fiecare mână
Elevii care perturbă orele pot fi trimiși de către profesori să se liniștească în sala de detenție. FOTO: Shutterstock

Ca urmare a plângerilor mai multor directori de școli, Ministerului Educației înăsprește sancțiunile pentru elevii care deranjează orele de curs. Trimiterea în sala de detenție, măsură care urmează să fie implementată în școli din această toamnă, nu e singura sancțiune nouă pentru elevii cu probleme de comportament.

Noul regulament școlar și statul elevului pentru anul școlar 2024-2025 a fost anunțat de Ministerul Educației și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Potrivit modificărilor pe care acestea le vor aduce, din toamnă, profesorul va putea trimite în sala de detenție elevul care îi perturbă ora de curs. Sala de detenție este un loc în cadrul școlii, pe care fiecare școală trebuie să-l amenajeze și unde elevul scos de la oră va fi supravegheat de un alt cadru didactic sau non-didactic. „Cadrele didactice pot decide să le dea «lectură suplimentară«» și «completarea de fișe de lucru»”, se arăta în proiectul statutului elevului. De fiecare dată când un elev este trimis în sala de detenție, profesorul care ia această măsură trebuie să anunțe părinții.

„Trebuie folosită cu măsură”, spun profesorii

„Ar putea fi o metodă eficientă de îndreptare a comportamentelor nepotrivite. Este o idee bună dacă o vom folosi cu bun simț și răspundere”, spune profesoara de Limba română Corina Zorilă, de la Școala Nr. 2 din Videle. „Dar e foarte important și modul cum ne vom folosi de această metodă de îndreptare – să nu stigmatizeze și să nu creeze o imagine negativă”, adaugă profesoara.

„Elevii cred că școala este opțională și fără reguli, fără disciplină. Și s-a ajuns aici pentru că li se cântă în strună. Să nu-i pedepsești, ca nu cumva să-i stresezi. Dar ei pot face ce vor: să stea pe telefoane, să jignească…”, spune un alt cadru didactic.

Ce este și unde se practică detenție în școală?

Detenția este o formă de pedeapsă care se folosește de mult în liceele din Statele Unite, Marea Britanie și Franța. În general, camera de detenție este folosită pentru a sancționa comportamentele inadecvate. Această sancțiune le oferă elevilor un timp pentru a reflecta sau pentru a finaliza sarcini academice sub supraveghere strictă. Este, de asemenea, o alternativă la suspendarea de la cursuri, permițând elevului să rămână în școală, dar într-un mediu controlat.

Ce fac elevii în timpul detenției

Elevii sunt monitorizați de un profesor și li se poate cere să-și facă temele, să stea liniștiți, să îndeplinească o sarcină punitivă sau non-punitivă. Aceste sarcini pot lua forma menajului – să șteargă tabla, să ducă gunoiul – sau academice, cum ar fi să scrie un eseu sau să răspundă la întrebări despre motivul pentru care a primit detenția.

Ce alte sancțiuni riscă elevii indisciplinați

Detenția este considerată a fi una dintre cele mai blânde pedepse de la școală. Se pot acorda detenții multiple pentru nerespectarea regulamentului școlii. Cu toate acestea, dacă detenția nu reușește să schimbe comportamentul elevului (sau acesta are un comportament mai grav), pot fi folosite pedepse mai aspre, cum ar fi suspendarea sau exmatricularea.

Potrivit Ministerului Educației, sancțiunile actualizate (conform Legii 198/2023) în Statutul elevului sunt următoarele:

  • „observație individuală/mustrare scrisă;
  • retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
  • mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
  • suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;
  • preavizul de exmatriculare;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;
  • exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
  • la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct.

Elevii sancționați cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale. A fost menținut dreptul elevilor de a contesta sancțiunile.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa