Comitetul pentru Situații de Urgență (CNSU) a schimbat joi, 13 ianuarie, regulile după care școlile și grădinițele vor trece în on-line. Nu vor mai conta rata de infectare sau gradul de vaccinare al profesorilor, ci cu totul alte criterii.
UPDATE: Alexandru Rafila a explicat vineri, într-o conferință de presă, că s-a ajuns la procentul de 75% în urma unei evaluări a specialiștilor în sănătate publică, iar acest prag a fost stabilit pentru a putea reduce brusc gradul de ocupare din spitale, urmând ca în momentul în care se întâmplă acest lucru școlile să se redeschidă. Tot Rafila a precizat faptul că schimbarea regulii de trecere în online la apariția a trei cazuri, nu unul, cum era până acum, are la bază definiția clasică a focarului epidemiologic pentru orice boala infecțioasă. De asemenea, el a explicat că cele 7 zile stabilite pentru trecerea în online are legătură cu perioada de incubație pentru Omicron.
Iată și alte decizii anunțare de Alexandru Rafila și Sorin Mihai Câmpeanu, ministrul Educației:
- Ziua de joi va fi ziua de referință pentru stabilirea scenariului din săptămâna următoare, iar săptămâna nu se fragmentează. Reanalizarea situației se face la o săptămână.
- Ministrul Educației a declarat că suntem încă departe de trecerea școlilor în online, deocamdată Suceava este județul cu cel mai ridicat grad de ocupare a paturilor destinate Covid-19, cu 34% grad de ocpupare.
- Rata de vaccinare a personalului școlilor, criteriu folosit pentru trecerea la școala online din luna noiembrie până acum, se referea la o situație în care exista atunci o tulpină mai puțin transmisibilă, iar protecția oferită de vaccin împotriva transmiterii era mai mare decât la Omicron, a precizat Rafila.
Hotărârea CNSU prevede că decizia de trecere a școlilor în on-line va fi luată în funcție de numărul de paturi ocupate de bolnavi COVID-19, într-un județ. În cazul în care rata de ocupare va fi mai mare de 75% elevii și copiii de grădiniță vor învăța de acasă.
Măsura a fost propusă de Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, și a fost votată în ședinața CNSU, din 13 ianuarie. Autoritățile nu au ținut cont de niciuna dintre cererile formulate de Consiliul Național al Elevilor care propunea ca fiecare școală să ia decizia cu privire la modul în care se vor desfășura cursurile.
- CITEȘTE ȘI: Elevii din România sunt din nou sacrificați! Cum ar putea fi în siguranță la școală, după modelul altor țări
Unitățile de învățământ din România vor funcționa după două scenarii.
Scenariul 1 de funcționare a școlilor și grădinițelor. Elevii merg fizic în sălile de curs
În cazul în care rata de ocupare a paturilor din spitale cu bolnavi COVID este mai mică de 75% toate unitățile de învățământ vor rămâne deschise. Singura situație în care elevii vor trece în on-line va fi dacă într-o clasă sau grupă sunt 3 cazuri pozitive de COVID-19 în același interval de timp. În acest timp, cursurile se vor face de acasă pentru 10 zile.
Scenariul 2. Când se va învăța de acasă?
Atunci când mai sunt sub 25% dintre paturi libere pentru bolnavii COVID-19 unitățile de învățămât vor trece la cursuri on-line. Se va reveni în clase doar când rata de ocupare scade sub 70%.
HOTĂRÂREA nr. 3 din 13.01.2022:
Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă adoptă prezenta
a) desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;
b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;
c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;
d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.
e) suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.