Parlamentul a adoptat creșterea alocațiilor copiilor din 1 martie 2019

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

Parlamentul a votat astăzi, 14 februarie 2019, propunerea ca alocațiile copiilor mai mici de 2 ani să se majoreze la 300 de lei, de la 200 de lei, cât sunt acum, iar ale celor mai mari să crească de la 84 la 150 de lei.

Amendamentul la Legea bugetului de stat a fost adoptat cu 123 de voturi pentru și 119 împotrivă, însă ulterior s-a cerut rediscutarea lui după o pauză de 10 minute. Votul a fost unul cu scandal, dat fiind faptul că inițiativa a aparținut PNL, iar PSD a votat împotrivă. În cele din urmă, amendamentul PNL a trecut în plenul Parlamentului datorită voturilor a 5 parlamentari PSD-ALDE. Amendamentul privind creșterea valorii alocațiilor a fost depus de deputatul Robert Sighiartău, secretar general al PNL.

Propunerea a fost susținută și în comisia de buget-finanțe, dar a fost respinsă. De asemenea, și senatorii respinseseră majorarea în data de 4 februarie.

Amendamentul a trecut astăzi, în cele din urmă, ceea ce înseamnă că majorarea ar avea loc chiar de luna viitoare, din 1 martie 2019. Sumele vor fi incluse în bugetul Ministerului Muncii.
Mai jos, filmarea din Parlament cu propunerea amendamentului și votarea lui. 

„Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 “Asistenţă socială” cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu data de 1 martie 2019, majorarea alocaţiei de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani de la 200 de lei la 300 de lei, a declarat iniţiatorul amendamentului, liberalul Robert Sighiartău.

Potrivit votului electronic, cei 5 parlamentari PSD-ALDE care au votat amendamentul PNL de creștere a alocațiilor sunt Emanoil Savin, Liviu Ioan Balint, Andrei Pop (PSD), Ion Cupă și Ion Hadârcă (ALDE). Mai jos, amenadamentul prin care s-a propus această majorare.

Mărirea, confirmată și de social democrați

Ulterior votării, social democrații s-au reunit în ședință la grup și au stabilit să mențină amendamentul PNL. Potrivit surselor participante la discuție pentru menținerea majorării alocațiilor este nevoie de modificarea legii palfoanelor și creșterea deficitului bugetar de la 2,55 la 2,76.

În Parlament, la finalul zilei s-a discutat din nou subiectul.

Disputa PSD și PNL

Liviu Dragnea, președinte Camera Deputaților: „Sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite în chetuieli ale bugetului de stat. Alocațiile reprezintă cheltuială de la bugetul de stat, în consecință amendamentul rămâne același (…) Sursa de finanțare o constituie majorarea deficitului bugetului de stat astfel deficitul estimat va deveni 2,76 din PIB urmând a e face corelările necesare in bugetul de stat„.
Robert Sigartău, deputat PNL: „Domnule Dragnea, viitorul copiilor nu se negociază. Tăiați din pensiile speciale și dați copiilor alocații. Amendamentul înseamnă demagogie pentru dvs? Pentru clientela pesedistă aveți bani, pntru pensiile speciale aveți bani…Pentru amante și nepotism distrugeți țara. Dați-vă demisia”
Liviu Dragnea: „Dacă ar fi să dau drept la replică aș sta numai la microfon având în vedere câți oameni obsedați sunt în această sală. Un amendament demagogic este un amendament care nu poate fi pus în aplicare și care habar nu au de regulile și legislația financiar bancară și l-au făcut fără să se gândească că va fi adoptat. Astă a fost dreptul la replică”.
Mărirea alocațiilor depinde acum de votul pe Legea Bugetului, care se va da astăzi, 15 februarie, în Plenul Parlamentului.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa