S-a stabilit cauza morții Alexandrei Ivanov. Deși tânăra era în stare gravă, timp de 7 ore a primit un medicament pentru durere și ser fiziologic

Trei copii au rămas orfani în urma moții Alexandrei. În noaptea în care a fost internată, ea a trimis sms-uri medicului care îi urmărea sarcina și medicului de gardă, rugându-i să fie ajutată. Sarcina ei a fost „complicată infecțios” și i-a provocat stop cardiorespirator, au stabilit legiștii.

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
moartea Alexandrei Ivanov
Alexandra se pregătea să devină mamă pentru a patra oară. Trei copii minori au rămas acum orfani. FOTO: Facebook

Cauza morții Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani care a și-a pierdut viața în timp ce era internată la maternitatea din Botoșani, a fost stabilită de medicii legiști. Ea a suferit o insuficienţă cardio-respiratorie acută, edem pulmonar acut şi sarcină oprită în evoluţie, complicată infecţios. În ciuda durerilor puternice și a stării de sănătate care se degrada, pe toată perioada nopții femeia a primit doar tratament simptomatic și ser fiziologic.

La o zi după înmormântarea Alexandrei Ivanov, au apărut noi detalii legate de cauza morții ei și de procedurile care i s-au făcut din momentul internării și până la constatarea decesului. După ce medicul care a consultat-o inițial a decis că sarcina este oprită în evoluție, dar că nu se impune intervenția chirurgicală imediată, Alexandra Ivanov a primit tratament minim: un medicament pentru durere și ser fiziologic. Diagnosticul stabilit la internare a fost: sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară.

De ce nu a fost considerat cazul ei o urgență

„A fost adusă cu Ambulanța pentru sângerare genitală redusă și dureri hipogastrice (în zona de sub buric- n.red). Aflată la a cincea sarcină (trei nașteri naturale și un avort spontan în antecedente), cu amenoree de 13 săptămâni și sarcină ecografic corespunzătoare pentru 12 săptămâni, oprită în evoluție recent. S-au efectuat investigații de laborator și paraclinice, examen ecografic, conform protocolului în vigoare. Nu s-a impus evacuarea sarcinii în cursul nopții, deoarece sângerarea genitală externă a fost redusă, colul uterin închis, fără semne de avort în evoluție”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Ioan Asaftei.

În intervalul 23.30-00.45, pacienta a fost consultată, i s-au făcut analize de sânge și ecografie. La ora 00.53, analizele au fost finalizate și predate medicului de gardă, iar din acel moment și până dimineața, la 07.35, în foaia ei de observații nu au mai fost consemnate intervenții terapeutice sau manevre de îngrijire. La 07.35, medicul a constatat că starea ei s-a degradat brusc și a transferat-o la Terapie Intensivă. Medicii au încercat să o resusciteze fără succes timp de 40 de minute, iar la 08.20 au declarat decesul. Raportul medical preliminar a fost dat publicității de Direcția de Sănătate Publică Botoșani.

Ultimul mesaj al Alexandrei a fost trimis mamei ei, la ora 07.05. „Nu am aer”, i-a scris. Pe toată perioada nopții, a ținut legătura cu soțul ei, prin mesaje, căruia i s-a plâns de dureri insuportabile. De asemenea, i-a trimis un mesaj medicului care îi urmărea sarcina, dar care nu era în spital, precum și medicului de gardă, rugându-i să o ajute, pentru că are dureri mari.

„Mai multe nereguli”

Un comunicat al Ministerului Sănătății arată că, în urma verificărilor, au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data morții Alexandrei. „La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică. În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză”, se mai arată în comunicat.

Personalul care a fost de gardă în noaptea respectivă, adică un medic, o asistentă și alte trei cadre medicale au fost suspendate din funcție.

Conducerea Spitalului Județean Botoșani a solicitat un audit medical extern care „să evalueze cu celeritate activitatea şi procedurile medicale aplicate în cadrul Secţiei Exterioare Obstetrică – Ginecologie”. De asemenea, au fost sesizate Comisia de disciplină şi Consiliul etic al spitalului. Toate înscrisurile medicale existente la nivelul secţiei au fost puse la dispoziţia procurorilor care anchetează acest caz, iar un raport cu privire la primele rezultate ale anchetei interne a fost transmis Ministerului Sănătăţii, dar şi Colegiului Medicilor şi Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa