O femeie în vârstă de 30 de ani din Roman a decis să nască acasă, fără asistență medicală. Nu e caz singular. Anul trecut, o altă gravidă de 42 de ani din Târgu Neamț a născut acasă, în luna mai, prin cezariană, asistată de soț și soacră. În cele două cazuri, finalul a fost unul fericit. Însă tot în 2023, o femeie din Piatra Neamț care a născut acasă, asistată de o moașă cunoscută pe rețelele de socializare, a murit două zile mai târziu din cauza complicațiilor. Care sunt riscurile nașterilor acasă, fără asistență medicală, și de ce aleg unele femei să ocolească spitalele?
Poliția din Roman a fost sesizată duminică, 11 februarie 2024, de apelul la 112 al unui bărbat care a chemat o ambulanță cu medic pentru a înregistra o naștere la domiciliu. Nici cordonul ombilical, nici placenta nu fuseseră îndepărtate, dar părinții nu au permis medicului să intre în casă. Medicul a alertat Poliția și a fost nevoie de doi negociatori din poliție, unul la telefon, altul la fața locului, pentru a-l convinge pe proaspătul tată să lase echipajul medical să vadă lăuza și nou-născutul. Negocierea a durat 4 ore. Atât bebelușul, cât și femeia care a născut acasă sunt în stare bună.
Mai multe cazuri de naștere acasă în Neamț
Nașterea din Roman nu e singulară. Anul trecut, tot în județul Neamț s-au mai înregistrat două nașteri la domiciliu. Una dintre ele s-a terminat tragic. Femeia care și-a pierdut viața după naștere a născut acasă, asistată de o moașă cunoscută pe rețelele de socializare. Era la prima naștere și suferea de trombofilie și de scleroză multiplă. A ajuns la spital din cauza complicațiilor apărute în timpul nașterii și a decedat după două zile. „S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-a luptat să o salveze, dar această pacientă a decedat până la urmă”, a declarat prof. univ. dr Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.
Nașterea acasă implică o mulțime de riscuri pentru mamă, dar și pentru copil
Nașterea acasă presupune conștientizarea riscurilor la care se expun atât mama, cât și nou-născutul. Unele dintre aceste riscuri sunt:
- Complicații imprevizibile. Chiar și în cazul unei sarcini sănătoase și al unei nașteri planificate în detaliu, pot apărea complicații imprevizibile, care necesită intervenție medicală urgentă.
- Comunicarea cu personalul medical. În timpul nașterii acasă, există riscul ca legătura cu personalul medical să fie întreruptă sau întârziată, ceea ce poate afecta capacitatea de a primi ajutor medical prompt în caz de urgență.
- Necesitatea transferului de urgență la spital. Dacă apar complicații serioase în timpul nașterii acasă, este posibil să fie necesar transferul de urgență la un spital. Acest lucru poate duce la întârzieri în furnizarea de îngrijiri vitale și poate crește riscul pentru mama și bebeluș.
- Inadecvarea echipamentului și resurselor. Într-un mediu casnic, echipamentul și resursele disponibile pot fi limitate sau inadecvate pentru a face față unor complicații neprevăzute care pot apărea în timpul nașterii.
- Riscul infectării. Există un risc crescut de infecție atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut, într-un mediu care nu este steril.
- Evaluarea și monitorizarea deficiente. Într-un mediu casnic, evaluarea și monitorizarea femeii în timpul travaliului pot fi mai puțin riguroase decât într-un spital, ceea ce poate duce la întârzieri în detectarea complicațiilor.
De ce aleg femeile să nască acasă?
Lipsa încrederii în sistemul medical și dorința a avea parte de intimitate în timpul nașterii sunt două dintre motivele pentru care unele femei iau astfel de decizii radicale. „În România, fiind foarte puține moașe și sistemul medical fiind într-o continuă suprasolicitare, din cauza lipsurilor financiare și de personal, se ajunge la grăbirea sarcinilor, spre exemplu: ori facem cezariană inutil, ori facem intervenții pentru a scădea timpul travaliului, precum punerea perfuziilor cu oxitocină pentru a se contracta uterul mai repede. Astfel, nu lăsăm corpul mamei să se obișnuiască, iar o naștere naturală devine controlată de medic. Dar, ca să evităm asta, avem nevoie de personal medical care să aibă timp, iar la noi nu prea au timp medicii“, explică moașa Adina Păun pentru Adevărul.ro.
- CITEȘTE ȘI: „Din zecile de persoane cu care am interacționat în Maternitatea Galați, doar trei s-au purtat omenește”
Nașterea acasă nu este reglementată în România
În România, nașterile acasă nu sunt reglementate, iar medicii ginecologi nu le recomandă sub nicio formă. „Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar, care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită”, a explicat dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică și ginecologie.
Aceasta a mai specificat că în unele ţări europene nașterea la domiciliu e reglementată şi practicată, dar există o altă infrastructură şi logistică. În țări precum Belgia și Olanda sunt cadre medicale care au un atestat recunoscut de autorități să asiste naşterea la domiciliu. În momentul în care aceste persoane încep să urmărească un travaliu, serviciul de ambulanţă este atenţionat. În orice moment, o salvare dedicată poate asigura transferul gravidei de la domiciliu în cel mai apropiat serviciu sanitar.