Atacurile din Fâșia Gaza, oprite 7 ore pentru vaccinarea copiilor, după îmbolnăvirea unui bebeluș de poliomielită. Cum sunt protejați copiii din România

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
campanie vaccinare poliomielita Fâșia Gaza
Campania antipoliomielită va avea ca scop vaccinarea a aproximativ 640.000 de copii din Gaza. FOTO: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății a declarat încă din luna iunie a anului curent că există un risc ridicat ca virusul poliomielitei să se răspândească în Fâșia Gaza și dincolo de granițele acesteia, din cauza situației îngrozitoare din enclava palestiniană devastată de război, conform Reuters. Duminică a început o campanie anti-poliomielită, care va avea ca scop vaccinarea a aproximativ 640.000 de copii din Gaza, vine după ce virusul extrem de infecțios a fost găsit în probele de canalizare din Fâșie în iunie. Un bebeluș de 11 luni a fost diagbosticat cu această boală, care afectează mai ales copiii sub cinci ani și poate provoca paralizii ireversibile și chiar moartea. Virusul este extrem de infecțios, nu există leac și poate fi prevenit doar prin imunizare.

Armata israeliană a anunțat în luna iulie că va începe să ofere vaccinul împotriva poliomielitei soldaților care servesc în Fâșia Gaza, după ce rămășițe ale virusului poliomielitei contagios au fost găsite în probele de testare din zonele enclavei de coastă. De duminică, 1 septembrie, a început vaccinarea copiilor.

Poliomielita afectează în principal copiii sub 5 ani

Ayadil Saparbekov, șeful echipei pentru urgențe de sănătate la OMS din Gaza și Cisiordania, a declarat că poliovirusul a fost izolat din probe de mediu din canalizarea din Gaza, în luna iulie 2024. „Există un risc mare de răspândire a virusului poliomielitei în circulație derivat din vaccin în Gaza, nu numai din cauza detectării, ci și din cauza situației îngrozitoare cu canalizarea”, a spus el reporterilor la Geneva, prin intermediul unei conferințe video de la Ierusalim.

Poliomielita, care se răspândește în principal pe cale fecal-orală, este un virus extrem de infecțios care poate invada sistemul nervos și poate provoca paralizie. Afectează în principal copiii sub 5 ani.

Armata israeliană a mai spus că, odată cu cooperarea grupurilor internaționale, au fost aduse suficiente vaccinuri pentru a acoperi mai mult de un milion de oameni din Gaza, care are o populație totală de aproximativ 2,3 milioane. Fără servicii de sănătate adecvate, locuitorii acestei regiuni sunt deosebit de vulnerabili la focare de boli, spun oficialii din sănătatea publică și grupurile de ajutor.

Vaccinare în regim de urgență

Israelul a fost de acord cu o serie de pauze în luptele din Gaza în septembrie pentru a permite copiilor mici din enclavă să fie vaccinați împotriva poliomielitei, potrivit Națiunilor Unite și oficialilor israelieni. Rik Peeperkorn, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Cisiordania și Gaza, a declarat că pauza, care a început în 1 septembrie, va fi împărțită în trei etape de 3 zile. „Avem un angajament preliminar pentru pauze umanitare specifice zonei în timpul campaniei”, a spus el, adăugând că pauzele se vor desfășura mai întâi în „centrul Gazei timp de trei zile, urmate de sudul Gazei și apoi urmate de nordul Gazei”.

Motivarea începerii campaniei de vaccinare vine în timp ce agențiile de ajutor au raportat atacuri israeliene asupra convoaielor lor. O organizație caritabilă a declarat că o lovitură israeliană asupra unui vehicul umanitar în Gaza a ucis câțiva angajați ai unei companii de transport. Armata israeliană a spus că a vizat „bărbați înarmați” care au preluat convoiul.

Revenirea poliomielitei în Gaza este o consecință a distrugerii cauzate de peste 10 luni de bombardament israelian. Acoperirea vaccinului antipoliomielită în enclavă a fost estimată la 99% în 2022, dar a scăzut la sub 90% la începutul acestui an, potrivit datelor OMS. Peeperkorn a avertizat că este nevoie de o acoperire de peste 90% pentru a opri focarul.

Peste 2.000 de angajați din domeniul sănătății au fost recrutați în Gaza pentru a lua parte la campania de vaccinare. Până în prezent, 1,26 milioane de doze de vaccinuri au fost livrate în Fâșie, cu încă 400.000 în drum. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că două doze de vaccin vor fi administrate în două reprize, la intervale de patru săptămâni, sugerând că mai târziu pot fi stabilite pauze suplimentare.

Primul caz: un băiețel de 11 luni

La începutul acestei luni, Abdul Rahman, un băiețel de 11 luni, a fost diagnosticat cu boala – primul caz înregistrat de poliomielita în Gaza în 25 de ani. Mama lui, Niveen Abu al-Jidyan, a povestit pentru CNN cum copilul ei a trecut de la febră și vărsături la parțial paralizat.

Copilul meu a început să se miște și să se târască de la o vârstă fragedă. Dar, deodată, a început să regreseze. Brusc, el nu se mai târa, nu se mai mișca sau nu mai putea să stea în picioare sau chiar în fund”, a spus ea. „Luna viitoare împlinește 1 an. Ar trebui să meargă până acum, dar s-a oprit brusc din mișcare.”

Vaccinul antipoliomielitic

Poliomielita, cunoscută și sub numele de „boala copilului paralizat”, a fost una dintre cele mai temute boli ale secolului XX. Cauzată de virusul poliomielitic, această boală virală poate provoca paralizie ireversibilă și chiar deces, în special la copii. Însă, datorită descoperirii și utilizării pe scară largă a vaccinului antipoliomielitic, lumea a făcut pași uriași spre eradicarea acestei boli devastatoare.

Tipurile de vaccinuri antipoliomielitice

Există două tipuri principale de vaccinuri utilizate în lupta împotriva poliomielitei:

  • Vaccinul inactivat (IPV): Acesta este administrat prin injecție și conține virus poliomielitic inactivat. Fiind mai sigur pentru persoanele imunocompromise, este utilizat în multe țări dezvoltate unde poliomielita a fost aproape eradicată.
  • Vaccinul oral (OPV): Acesta este administrat pe cale orală și conține o formă atenuată a virusului. Deși este foarte eficient, în cazuri rare, poate reveni la o formă virulentă și provoca poliomielită vaccino-derivată. Cu toate acestea, OPV a fost esențial în reducerea drastică a cazurilor de poliomielită în întreaga lume, în special în regiunile cu acces limitat la servicii medicale.

Importanța Vaccinării

Vaccinul antipoliomielitic este considerat unul dintre cele mai mari succese ale sănătății publice. Înainte de introducerea sa, poliomielita provoca zeci de mii de cazuri de paralizie anual. Campaniile globale de vaccinare, conduse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și alte organizații internaționale, au redus incidența poliomielitei cu peste 99%.

Când se face vaccinul antipoliomielitic în România

În România, vaccinul antipoliomielitic face parte din schema națională de vaccinare și se administrează sub forma vaccinului inactivat (IPV). Acesta este combinat cu alte vaccinuri, într-o formulă hexavalentă, care protejează împotriva mai multor boli. Schema de vaccinare pentru vaccinul antipoliomielitic este următoarea:

  • La vârsta de 2 luni: Prima doză de vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-HepB), care include protecție împotriva poliomielitei.
  • La vârsta de 4 luni: A doua doză de vaccin hexavalent.
  • La vârsta de 11 luni: A treia doză de vaccin hexavalent.
  • La vârsta de 6 ani: Rapel cu vaccinul tetravalent (DTPa-VPI), care include și componenta antipoliomielitică.

Această schemă de vaccinare este recomandată tuturor copiilor și este oferită gratuit în cadrul Programului Național de Vaccinare. Scopul este de a asigura o protecție completă împotriva poliomielitei încă din primii ani de viață și de a menține această protecție pe termen lung.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa