Starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu a mai fost prelungită din data de 8 martie, astfel încât din 9 martie se vor ridica toate restricțiile. Masca nu va mai fi obligatorie nici la interior, iar COVID19 rămâne o boală infecțioasă ca oricare alta.
Prima dată starea de alertă a fost instituită în data de 15 mai 2020, după terminarea stării de urgență. De atunci, starea de alertă a fost prelungită lunar, pe parcursul celor cinci valuri ale pandemiei de coronavirus.
- CITEȘTE ȘI: Bebelușii născuți din mame infectate cu COVID-19 pot suferi toată viața. Care sunt cei mai afectați
Care sunt restricțiile care dispar din 9 martie 2022?
- Nu vom mai purta mască în spațiul liber;
- Nicio activitate nu va mai fi influențată de rata de infectare din localități;
- Certificatul verde nu va mai fi necesar pentru nicio activitate;
- Magazinele și localurile vor putea rămâne deschise și după ora 22.00;
- Elevii nu vor mai face cursuri on-line, indiferent de gradul de infectare din localități sau de gradul de ocupare a paturilor de la ATI;
- Angajații nu mai pot fi trimiși în telemuncă și angajatorii nu vor mai fi obligați să decaleze programul de muncă
- Certificatul PLF nu va mai fi solicitat la revenirea în țară;
- Sălile de cinematograf, de teatru și de spectacole vor funcționa la capacitate maximă;
Se ridică restricțiile, dar este recomandat să respectăm regulile sanitare
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus într-o conferință de presă că, deși aceste restricții sunt ridicate, numărul de cazuri de COVID19 este destul de mare, iar oamenii trebuie să fie în continuare atenți. În acest sens, specialiștii de la Ministerul Sănătății recomandă ca masca să fie purtată în continuare în școli, grădinițe, în mijloacele de transport în comun și în aer liber în locurile aglomerate.
Alexandru Rafila recomandă ca românii care călătoresc în străinătate să verifice condițiile țării în care ajung, pentru că încă mai sunt state unde există restricții. Totuși, la întoarcerea în România nu va mai fi nevoie nici de test negativ, nici de certificat verde.
- CITEȘTE ȘI: Coronavirus la copii. Tot ce trebuie să știi despre simptome și complicații pe termen scurt și lung
Atunci când apar simptome oamenii trebuie să se prezinte la medicul de familie și să se testeze pentru a putea primi tratament imediat astfel încât numărul de cazuri să scadă în continuare. De asemenea, este recomandat ca în cazul în care o persoană este pozitivă să rămână în izolare, nu doar pentru a nu împrăștia virusul, ci și pentru a se vindeca mai repede. Angajații vor primi concediu medical de la medicul de familie, însă nu vor mai fi verificați dacă respectă sau nu izolarea.
Centrele de testare vor rămâne deschise pentru a se putea identifica și izola în timp util cazurile pozitive de COVID.
Ministrul recomandă ca și din 9 martie să se respecte regulile sanitare. Oamenii nu trebuie să renunțe la spălatul pe mâini și nu trebuie să meargă în colectivitate dacă sunt bolnavi. Acesta s-a referit în mod special la copii, care nu trebuie lăsați la grădiniță sau la școală dacă au semne de răceală/ gripă/ COVID.
Liberele de care beneficiază părinții copiilor de până la 12 ani atunci când se suspendă cursurile se mai acordă până la sfârșitul anului școlar 2021-2022 (luna iunie), în cazul în care autoritățile nu modifică până atunci cadrul legal aferent.
Ce a însemnat pandemia în România
După doi ani, bilanţul COVID-19 numără, conform datelor furnizate luni de Grupul de Comunicare Strategică, 63.993 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 care au decedat în România. Până luni, pe teritoriul naţional au fost înregistrate 2.771.449 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 114.557 ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Potrivit GCS, 2.594.194 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.