Reguli pentru a ieși cu copilul din țară în 2019. Documente necesare când copilul călătorește cu un singur părinte

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

Dacă aveți în plan o călătorie cu familia, trebuie să cunoașteți o serie de reguli pentru a ieși cu copilul din țară în 2019 și să pregătiți din timp documentele de care aveți nevoie. Călătoria cu minorii în străinătate se supune unor reguli noi din 2018, când procedura a fost simplificată în cazul copiilor care călătoresc cu un singur părinte. De asemenea, s-a redus birocrația și pentru copiii cu domiciliul sau reședința în țara spre care călătoresc.

În cazul în care minorul iese din țară cu un singur părinte, celălalt părinte trebuie să își exprime acordul, printr-o declarație autentificată. Vestea bună este că declarația este valabilă pentru o perioadă de 3 ani, și nu exclusiv pentru călătoria respectivă, cum se întâmpla până acum. De asemenea, în document nu mai sunt necesare informații privind ruta și scopul călătoriei. În cazul în care părintele care și-a dat acordul pentru călătoria minorului se răzgândește, el poate revoca acordul în orice moment, prin depunerea unei petiții la Poliția de Frontieră, în regim de urgență. În urma acesteia, în baza de date se va introduce o alertă cu privire la minorul respectiv și nu i se va permite ieșirea din țară.

În cazul în care părintele nu dorește să-și exprime acordul pentru călătorii pe perioada de 3 ani, ci pentru fiecare în parte, el poate face acest lucru.

O altă noutate constă în faptul că atunci când minorul călătorește cu un singur părinte spre țara în care are domiciliul sau reședința, acordul celuilalt părinte nu mai este necesar.

Documente necesare la ieșirea din țară a copiilor

Minorii pot ieși din țară în baza unui document de călătorie valabil (pașaport sau carte de identitate) numai dacă sunt însoțiți de unul/ ambii părinți sau de o persoană majoră, caz în care este necesar acordul părinților. Persoana majoră care îi însoțește (alta decât părinții) trebuie să prezinte la controlul de frontieră și extrasul de cazier judiciar.

Documente necesare la ieșirea din țară a unui copil când un părinte este decedat sau dispărut

În cazul copilului care călătorește doar cu unul dintre părinți, este necesară o declarație notarială din partea celuilalt părinte. În cazul în care celălalt părinte este decedat, la frontieră trebuie prezentat un act doveditor: certificatul de deces, hotărâre judecătorească definitivă de declarare a morții, comunicare oficială din partea misiunilor diplomatice sau a oficiilor consulare ale României în străinătate. De asemenea, în cazul dispariției părintelui, se va prezenta hotărâre judecătorească de constatare a dispariției.

Documente necesare la ieșirea din țară a unui copil când părinții sunt divorțați

Dacă părinții sunt divorțați, declarația notarială a celuilalt părinte este necesară doar în cazul custodiei comune. Altfel, părintele însoțitor trebuie să prezinte hotărârea judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă prin care minorul i-a fost încredințat sau, după caz, prin care i-a fost atribuită exercitarea în mod exclusiv a autorități părintești (în cazul divorțurilor pronunțate după intrarea în vigoare a Noului Cod Civil).

În cazul în care un părinte refuză să își dea acordul cu privire la ieșirea din țară a copilului său, doar instanța de judecată poate să pronunțe o hotărâre care să suplinească acordul părintelui.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa