Reguli de acțiune în caz de cutremur la școală, acasă, pe stradă sau la serviciu. VIDEO

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

    Dacă copiii sunt surprinși de cutremur la școală sau la grădiniță, situația poate fi gravă din mai multe puncte de vedere: ei sunt greu de gestionat de către cadrele didactice în situații de urgență, iar o mare parte dintre clădirile în care învață sunt șubrede și riscă să se prăbușească la un seism mai mare. 

    Cutremurul de 5,8 grade pe scara Richter care a avut loc duminică noaptea a readus în interesul părinților problema clădirilor vechi și neconsolidate în care funcționează școli și grădinițe. Vă prezentăm conduita în caz de cutremur pentru profesori, educatori, precum și pentru părinți, în cazul în care, atunci când se produce seismul, vă aflați la școală, la serviciu, pe stradă, în magazine sau acasă. Recomandările aparțin Inspectoratului pentru Situații de Urgență București- Ilfov.

    Pentru a ști ce trebuie să faci pas cu pas în caz de cutremur, în situația în care te afli acasă, pe stradă, ești rănit sau prins sub dărâmături, accesează acest set de REGULI DE_COMPORTAMENT_LA_DEZASTRU. Tot aici vei afla și măsurile pe care trebuie să le iei din timp, acasă, pentru a face față unei astfel de situații.

    Reguli generale de conduită în caz de cutremur

    • Păstrați-vă calmul. Panica poate produce victime. Încercați să liniștiți copiii și persoanele în vârstă
    • Rămâneți în interior. De obicei, după primele mişcări seismice pot urma replici ale cutremurului, suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. În astfel de cazuri, oamenii se rănesc cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.
    • Așezați-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Dacă nu există o masă sau un birou în apropierea dumneavoastră, acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ interior al încăperii.
    • Nu fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.
    • Nu săriţi pe fereastră.
    • Nu folosiţi liftul. Dacă rămâneţi blocat în lift, încercaţi să ieşiţi cât mai repede, apăsând butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj.
    • Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe, mobilier înalt. Nu vă aşezaţi sub lustre sau alte obiecte grele suspendate.

    Reguli de comportament la școală în caz de cutremur

    Reguli de comportament acasă în caz de cutremur

    Reguli de comportament pe stradă în caz de cutremur

    Reguli de comportament la serviciu în caz de cutremur

    Reguli de comportament într-un spațiu comercial în caz de cutremur

    Care sunt școlile și grădinițe în pericol de prăbușire în caz de cutremur din București

    Datele disponibile până acum sunt prezentate în tabelul de mai jos și includ sectoarele 1, 3 și 5. În tabel, apar clădiri încadrate la clasele RSI, RSII, RSIII, RSIV, care înseamnă:

    • Clasa RSI: construcții cu risc ridicat de prăbușire la cutremure
    • Clasa RSII: construcții cu probabilitate redusă de prăbușire, dar cu risc de degradări majore
    • Clasa RSIII: construcții cu risc de degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar cu degradări ale elementelor nestructurale semnificative
    • Clasa RSIV: construcții la care răspunsul seismic așteptat este similar celui corespunzător construcțiilor noi, proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare.

    Lista grădinițelor, școlilor, liceelor și a facultăților cu risc seismic din sectorul 1

    Lista grădinițelor, școlilor, liceelor și a facultăților cu risc seismic din sectorul 3

    Lista grădinițelor, școlilor, liceelor și a facultăților cu risc seismic din sectorul 5

    Îți recomandăm să te uiți și la acest video

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa