„Dry Scooping”, o nouă practică riscantă în rândul adolescenților. Ce înseamnă

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe

Înghițirea pudrei proteice nedizolvate, înainte de antrenament, fără a adăuga lichid: „Dry Scooping”, devine un obicei din ce în ce mai îngrijorător în rândul adolescenților și tinerilor. Pornită inițial ca o provocare pe Tik Tok, această practică a fost asociată de medici cu urmări extrem de grave asupra sănătății, inclusiv riscul de sufocare, anomalii cardiace, pneumonie și probleme digestive.

Un nou studiu, publicat în jurnalul Eating Behaviors, a descoperit că 1 din 5 adolescenți și tineri au practicat așa ceva: ingerarea de pudră proteică înainte de antrenament fără lichid (adică, doza întreagă într-o singură înghițire, fără a fi amestecată cu apă conform indicațiilor producătorilor), pentru a obține un plus de energie.

Ce înseamnă Dry Scooping?

Dry Scooping se referă la luarea unei pulberi înainte de antrenament (care poate conține proteine, cofeină, creatină și alte ingrediente) și înghițirea uscată a acesteia în loc să fie amestecată și diluată în apă așa cum este recomandat. Se presupune că această practică oferă un plus de energie. Cercetătorii spun că înghițirea uscată este periculoasă și chiar potențial mortală.

Dry Scooping oferă așadar un boost de cofeină dintr-o singură înghițitură. Tensiunea arterială și frecvența cardiacă pot crește vertiginos. Alte semnale de alarmă includ riscul crescut de rănire în timpul antrenamentului din cauza efortului excesiv alimentat de stimulente și inhalarea accidentală a pulberii ce poate provoca sufocare.

Medic canadian: „Poate duce la sufocare și anomalii cardiace”

„Dry Scooping poate avea efecte grave asupra sănătății, inclusiv probleme legate de sufocare, anomalii cardiace și probleme digestive”, atenționează dr. Kyle T. Ganson, de la Universitatea din Toronto. „Până în prezent, totuși, nu au existat studii epidemiologice care să investigheze apariția acestei practici în rândul tinerilor, lăsând informații semnificative necunoscute.”

Analizând datele de la peste 2.700 de adolescenți și adulți tineri canadieni, cercetătorii au descoperit că 17% dintre aceștia au raportat că au înghițit pudră uscată cel puțin o dată în anul precedent. Cercetătorii au descoperit că tinerii care au făcut antrenament cu greutăți și au petrecut mai mult timp pe rețelele de socializare au fost mai predispuși să accepte această provocare. e.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa