Managerul spitalului Spitalului Județean Mavromati din Botoșani, Angel Călin, a fost demis de către Consiliul Județean Botoșani, miercuri, 23 august. Demiterea vine la 5 zile după ce Alexandra Ivanov, de 25 de ani, a murit după o noapte de agonie, ea ajungând la spital cu sarcină oprită în evoluție, dureri și sângerări.
Consiliul Județean Botoșani menționează într-un comunicat că demiterea „nu șterge vina cadrelor medicale care nu au intervenit în cazul tragic al Alexandrei, de aceea reiterez solicitare de demisie a medicului curant și a celui care a asigurat garda, care au arătat o totală lipsă de empatie față de o femeie aflată în suferință, precum și carențe uriașe de profesionalism. Este un gest minim de responsabilitate în fața unor asemenea tragedii”. În locul lui Angel Călin a fost numită doamna doctor Monica Adăscăliței, care va fi director interimar, până la organizarea unui concurs pentru ocuparea funcției.
Tot corpul medical trebuie să înțeleagă că este în slujba oamenilor, că cei care le cer ajutorul nu o fac de plăcere. Dacă vor continua să fie indiferenți, atunci vor trebui să părăsească sistemul sanitar. ”#NU_MAI_EXISTĂ_LOC_DE_ÎNTORS!”
Doina-Elena Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani
Alexandru Rafila: ”Nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie”
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila s-a arătat și el indignat de ceea ce s-a întâmplat la Botoșani. „A fost situaţia de la Botoşani care, cel puţin pe mine, m-a afectat foarte serios şi care cred că trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte modul în care abordăm relaţia medicului cu pacientul şi poate că ar trebui să lucrăm mai mult şi la partea de empatie care generează pacientului încredere şi care evită incidentele legate de situaţii cum a fost cea de la Botoşani”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.
Rafila a menționat că în acest caz au fost sesizate mai multe instituții: Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor din Botoșani, dar și Poliția Română. ” Lucrurile care ne-au contrariat extrem de mult şi ne-au afectat au dus şi la o decizie de a sesiza Poliţia judeţului Botoşani, pentru că acest eveniment nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie. (…) Este clar că lipsa de inacţiune a afectat serios siguranţa acestei femei tinere care, din păcate, dincolo de faptul că a murit, a lăsat şi trei copii fără mamă”, a explicat Rafila. Ministrul a spus că principala problemă este că nu s-a acționat mai multe ore.
Ministrul cere implicarea Casei de Asigurări de Sănătate
El a afirmat că trebuie să fie implicată şi Casa de Asigurări de Sănătate, întrucât aceasta plăteşte serviciile medicale. „Trebuie să implicăm neapărat şi Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că, până la urmă, ei plătesc nişte servicii medicale pentru pacienţi. Or, dacă aceste servicii nu sunt prestate, este o problemă legată de modul de funcţionare a sistemului de sănătate. (…) Nu putem să exonerăm proprietarii acestor spitale de modul în care se desfăşoară asistenţa medicală în aceste spitale”, a mai spus Rafila.
O măsură care să prevină astfel de tragedii trebuie să fie luată în primul rând de managementul fiecărei unităţi sanitare, a evidenţiat ministrul. „Trebuie să existe ghiduri şi protocoale pentru chestiunile care sunt importante. (…) Există şi o responsabilitate a conducerii. Nu ştiu, în cazul în speţă înţeleg că era un manager care era numit de puţin timp, dar nu are niciun fel de importanţă.”, a arătat ministrul Sănătăţii.
Mamele protestează la Botoșani
Moartea Alexandrei Ivanov a scos în stradă sute de persoane, în special femei, care au protestat blocând străzile de lângă spitalul din Botoșani în fiecare zi după producerea tragediei. Miercuri, 23 august, protestul aproape a blocat centrul orașului, femeile mărșăluind cu mașinile pe străzi.
Coloana de mașini a plecat din centrul oraşului, apoi a ajuns în faţa blocului unde trăit Alexandra şi s-a oprit în fața cimitirului unde protestatarii au făcut o rugăciune colectivă. Următoarea oprire a fost la maternitate, unde alte câteva sute de botoșăneni au așteptat coloana de mașini și au aplaudat în memoria Alexandrei. „Suntem şi noi mămici şi nu mai vrem să treacă nicio mămică prin ceea ce a trecut Alexandra”, a declarat una dintre mamele participante la protestul din Botoşani.
Filmul tragediei Alexandrei Ivanov
Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani, a murit vineri dimineață la Spitalului Județean Mavromati din Botoșani. Ea a ajuns joi, 17 august, în timpul nopții la Urgență, cu sângerări. Medicii de la Maternitatea din Botoșani i-au făcut investigații, i-au spus că sarcina s-a oprit din evoluție și ca i se va face chiuretaj a doua zi. 10 ore mai târziu, petrecute în dureri severe, femeia a făcut stop cardiorespirator.
Alexandra Ivanov se afla la cea de-a cincea sarcină. Născuse 3 copii natural și suferise în trecut un avort spontan. Când a ajuns cu Ambulanța la maternitatea din Botoșani, în noaptea de 17 august 2023, cu sângerare și dureri abdominale, medicii i-au spus că sarcina ei, de 12- 13 săptămâni, s-a oprit din evoluție. Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al spitalului, la internare, Alexandra a fost consultată și i s-a făcut ecografie, iar medicii nu au considerat că se impune un chiuretaj în regim de urgență și că poate aștepta până a doua zi.
Mesajele Alexandrei au rămas fără răspuns
Pe toată perioada nopții, femeia a ținut legătura cu soțul ei, prin mesaje, s-a interesat de starea copiilor și s-a plâns de dureri. I-a scris partenerului ei că nu se poate odihni deloc din cauza durerilor abdominale, că i s-a făcut un calmant care nu a avut niciun efect și că medicii i-au spus că i se va face chiuretaj a doua zi.
Alexandra Ivanov i-a trimis un mesaj atât medicului care îi urmărea sarcina, și care nu era în spital în noaptea respectivă, cât și medicului de gardă, rugându-i pe ambii să o ajute și să intervină mai repede. „Nu mai rezist, vă rog din suflet!”, i-a scris ea medicului de gardă. Ultimul mesaj scris de Alexandra din spital, dimineața, i-a fost adresat mamei ei, asistentă la secția de Psihiatrie pediatrică în același spital: „Nu am aer!”