Propunere: concediu simultan de îngrijire a copilului pentru ambii părinți

O astfel de schimbare ar ajuta în principal mamele care nu au sprijin de la bunici sau bone.

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
modificare lege concediu îngrijire copil
Legea ar urma să fie mai flexibilă, permițând părinților să-și împartă mai ușor sarcinile legate de copil.

O deputată REPER a depus o inițiativă legislativă care, dacă va fi aprobată și pusă în aplicare, va permite ambilor părinți să stea simultan acasă cu copilul în primele luni de viață. Durata concediului de îngrijire a copilului nu se schimbă, conform proiectului menționat.

Deputata Cristina Rizea consideră că legea privind concediul pentru creșterea copilului ar trebui modificată, în așa fel încât părinții să aibă opțiuni mai flexibile privind timpul petrecut cu copilul în primul sau în primii doi ani de viață.

Concediu împreună sau separat

„În anumite cazuri, necesitatea prezenței ambilor părinți în etapa incipientă a vieții unui copil este imperativă. De la educația timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea și dezvoltarea competențelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinți, în cazul în care aceștia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur. Concret, propunerea este ca statul să susțină ambii părinți pentru a sta în concediul pentru creșterea copilului atât simultan, cât și în perioade separate, așa cum este în prezent. Spre exemplu, ambii părinți pot opta pentru concediu de creștere a copilului în primele 6 luni de la naștere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinți,” se arată în comunicatul de presă al REPER.

Evitarea suprasolicitării

În prezent, tații beneficiază de 5 zile libere la nașterea copilului, iar dacă urmează un curs de puericultură pot să mai stea acasă încă 10 zile, simultan cu mama. Deputata REPER este însă de părere că zilele libere pentru tați nu sunt suficiente. „Prin modificările propuse, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând, putând astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creștere a copilului. Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinți nu este suprasolicitat de responsabilitățile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a declarat deputata.

Dacă tatăl nu solicită concediu, luna alocată lui se pierde

În prezent, legea privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor prevede ca cel puțin o lună din perioada de concediu de creștere a copilului să fie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept. Altfel spus, din totalul de 24 de luni, respectiv din totalul de 36 de luni în cazul nașterii unui copil cu handicap, cel puțin o lună se alocă de drept părintelui care nu a solicitat concediul inițial. În ipoteza în care părintele care nu a solicitat inițial concediul refuză dreptul la concediul care îi revine, perioada respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat concediul.

Inițiativa legislativă REPER încurajează ambii părinți să opteze pentru concediu, permițându-le să beneficieze concomitent de zilele libere, fără modificarea duratei concediului de creștere a copilului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa