Directivă UE: părinții vor avea dreptul la program flexibil pentru a-și îngriji copiii

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
program flexibil pentru părinți

Program flexibil pentru părinți. Angajații vor putea să solicite un program adaptat nevoile lor, care să le permită să-și îngrijească copilul, potrivit unei directive europene care se aplică din luna august 2019. Măsura va trebui transpusă, până cel mai târziu în 2022 și în legislația din România.

Mai multe schimbări ce vizează drepturile angajaților europeni cu copii mici se regăsesc în Directiva europeană nr. 1.158/2019. Măsurile cuprinse în directiva europeană nu se aplică direct și angajaților din țara noastră. România trebuie ca, până la începutul lunii august 2022, să transpună în legislația locală măsurile din această directivă, prin adoptarea de legi și alte acte administrative care să le reglementeze, altfel riscă declanșarea procedurii de infringement.

Printre altele, directiva prevede și ca lucrătorii ce au copii cu vârsta de până la opt ani să beneficieze de un program de lucru flexibil, ce ar trebui să le permită să-i îngrijească pe cei mici.

Directiva stabilește doar limita minimă de vârstă a copiilor pentru care părinții pot cere formule flexibile de lucru (opt ani), dar fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) poate stabili, atunci când transpune măsura în legislația locală, o limită de vârstă mai mare.

Angajatorii vor trebui să aprobe un program flexibil pentru părinți

Potrivit directivei europene, angajatorii vor fi obligați să răspundă la solicitările de schimbare a programului de lucru într-un termen rezonabil, iar orice refuz sau amânare a unei decizii vor trebui motivate.

Dacă programul de lucru flexibil se va aplica pe o perioadă limitată, salariatul va putea reveni, la finalul acesteia, la programul de muncă inițial. De asemenea, atunci când se schimbă circumstanțele, angajatul va putea solicita revenirea la programul inițial de lucru și înainte de încheierea perioadei convenite.

După cum este prevăzut în directiva europeană, statele UE pot condiționa dreptul de a solicita un program flexibil de lucru de o anumită vechime în muncă.

Concediu pentru urgențe

Pe lângă programul flexibil de lucru pentru cei ce au copii mici, directiva europeană mai prevede introducerea unui nou tip de concediu, respectiv cel de îngrijitor și modificarea duratei concediului de paternitate și a concediului de creștere a copilului.

Concediul de îngrijitor va fi de 5 zile și angajații îl vor putea solicita pentru urgențe sau în cazul în care unul dintre membrii familiei este bolnav. Directiva precizează că recomandă ca aceste zile să fie plătite la valoarea la care este plătită o zi de concediu medical. Concediu de paternitate va avea minimum două săptămâni în statele membre UE, iar concediul de creștere și îngrijire copil va trebui să fie de minimum 4 luni.

Vă recomandăm și următoarele articole legate de drepturile părinților: 

Te-ar mai putea interesa