„Profu´ de Geogra” a ales să-și predea materia și pe TikTok, platforma unde copiii petrec mult timp. În clipurile sale, Răzvan Vișan publică răspunsuri scurte la întrebări ce se regăsesc în testele de examen, dar are și live-uri de până la 30 de minute. Care sunt secretele lecțiilor on-line ale profesorului?
Răzvan Vișan este profesor din 2019, predă geografie la Liceul Teoretic Atlas din București și este extrem de activ pe TikTok. Nu crede că elevilor nu le mai place să învețe, ci doar că modul tradițional de predare nu mai este potrivit acestora. „Nu am subestimat niciodată capacitatea lor de a învăța, pentru că altfel mi-ar fi fost foarte dificil să mă adaptez. Da, într-adevăr, este greu să le captăm atenția în modul tradițional, dacă ne raportăm la cum se proceda acum câteva decenii. În cei 5 ani de învățământ, mie nu mi se pare că au survenit multe schimbări în comportamentul lor”, spune profesorul.
- CITEȘTE ȘI: Opt studenți din Cluj au transformat materia de Bac în lecții pe Tik Tok și manuale cool pt gen Z
Ce predă profu´ de Geogra pe TikTok
Se folosește de programa școlară, dar nu o urmează cu exactitate, recunoaște cadrul didactic. Publică răspunsuri scurte la întrebări din teste, exact cum sunt cele de la examene. „Din 5 minute de conținut, măcar un minut trebuie să fie educațional. Generațiile actuale sunt extrem de receptive, iar noi, profesorii, ar trebui să ne adaptăm la cerințele lor. Așa am introdus această metodă de învățare, care captează atenția exact așa cum au ei nevoie, fără să tocească acasă.”, spune Răzvan Vișan. Clipurile sunt scurte, de maximum 1 minut, iar atunci când face live-uri, acestea durează până la 30 de minute. De asemenea, rezolvă exemple de teste pentru a-i ajuta mai mult pe copii.
- CITEȘTE ȘI: Liceu de stat versus liceu privat. Experiența unei mame cu un copil la stat și altul la privat
Care sunt „secretele” lecțiilor profesorului
Predarea Geografiei într-un mod logic și ușor de reținut implică folosirea unor strategii pedagogice care să facă informația accesibilă și interesantă pentru elevi.
Folosește logica, învățarea prin descoperire și analogiile
Primul secret al lecțiilor profesorului este că, prin ceea ce publică, face apel la logica elevilor. Iar pentru a-i ajuta să gândească logic, profesorul folosește învățarea prin descoperire și analogiile: „Îi învăț logic, pentru ca ei să nu fie nevoiți să tocească. Folosesc foarte mult învățarea prin descoperire și încerc să fac cât mai multe analogii. Le predau pe scurt, doar ceea ce este esențial. Spre exemplu, la râurile Argeș, Dâmbovița, Ialomița – îi învăț să le rețină mai ușor folosind numele ADI. Orașele de pe Mureș, de la stânga la dreapta, formează cuvântul ADAM (Arad, Deva, Alba, Mureș)”, spune profesorul.
Leagă geografia de alte materii din școală sau chiar de locurile unde ajung elevii în vacanțe
Profesorul își predă materia folosindu-se de resurse din alte arii, nu doar din alte materii predate în școală. El analizează împreună cu elevii exemple specifice de țări sau regiuni pentru a demonstra conceptele geografice ori leagă lecțiile de geografie de locurile unde pleacă elevii în vacanțe pentru a le explica noțiuni despre clima, relieful ori flora acelei regiuni.
Folosește inteligența emoțională a elevilor
„Un alt secret constă în faptul că trebuie să îi asculți pe elevi, să identifici ce probleme au pentru a ști cum să abordezi procesul învățării. Ei trebuie să te perceapă, dincolo de toate, ca pe o persoană de încredere. Modul în care te îmbraci, cum le vorbești, cum gesticulezi, toate acestea conduc către succes”, crede profesorul.
Promovabilitate 100% la Bacalaureat
Elevii pregătiți de profesorul Răzvan Vișan la geografie au promovat examenul din cadrul Bacalaureatului cu note foarte mari. „Au fost note foarte mari, cu o rată de promovare de 100%. Am lucrat fizic, la școală, și am făcut pregătiri atât în clasă, cât și online cu cei de pe TikTok. Am avut zeci de note de 10 și foarte multe note de peste 9. De obicei, pregătirile pentru examen încep în septembrie, dar nu există un model standard. Am avut un elev care a început pregătirile în iunie și a luat nota 8,3. Venise de la un nivel de 5”, spune profesorul.
Premiul „Excelență în Educație”
Profesorul Răzvan Vișan este inițiatorul unui proiect care se numește „Citește și Dăruiește”. Ideea acestui proiect s-a născut din dorința de a schimba ceva în sistemul educațional, oferind elevilor oportunitatea de a se informa și de a dărui cunoștințe și resurse mai departe. Proiectul se desfășoară în mai multe locuri din România și are ca scop promovarea lecturii și a culturii prin organizarea de conferințe și evenimente educative.
Prima ediție a proiectului a avut loc în anul 2022, iar în doi ani a ajuns să fie cunoscut la nivel național. În cadrul acestor evenimente, elevii au ocazia să participe la sesiuni interactive, să asculte discursuri motivaționale și să participe la concursuri de cultură generală. De asemenea, sunt promovate talentele tinere, fie că este vorba de scriitori, muzicieni sau alți artiști. Inițiativa a primit premiul pentru cel mai mare proiect de voluntariat în educație la Gala Premiilor Radar de Media. „La primirea premiului, am declarat că nu voi înceta să lupt pentru educație până când afirmații precum <școala nu te ajută> sau <nu am ce să fac cu BAC-ul> nu vor dispărea.”