„Profu’ crede că învăț”: scandalul din online a scos cartea din librărie. Cum au reușit părinții din România să o elimine

Părinții s-au unit în mediul online și au reușit să forțeze o editură care scoată pe piață o carte care-i îndemna la acțiuni bizare în timpul orelor de curs.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
Profu' crede ca învăț
Profu’ crede ca învăț- cartea care a pus pe jar părinții din România. SURSĂ FOTO: Totul despre mame

„Profu’ crede că învăț” este o carte dedicată copiilor care a aprins spiritele pe grupurile părinților săptămânile trecute. Motivul? Deși editura o avea trecută la categoria „educațional”,  copiii sunt încurajați să „pupe în fund” profesorii pentru a le intra în grații, sunt sfătuiți să practice „Voodoo” pentru a se răzbuna că n-au primit nota de trecere, să se dea cu capul de bancă ori să aprindă o pagină pentru a declanșa sezonul de fum în clasă. Educațional….100%, nu?!

Poate că părinții nu ar fi luat atitudine dacă nu s-ar fi viralizat postarea Alinei Gheorghiță, din 12 august 2022, care atrăgea atenția că ceea ce editura „Litera” susținea că este un pamflet, îndeamnă de fapt copiii la lipsă de respect față de profesori și la acțiuni mai puțin ortodoxe atunci când se plictisesc în clasă.

Sora mai mare a lui „Profu’ crede că învăț” este „75 de sfaturi ca să supraviețuiești la școală”

„Profu’ crede că învăț” nu e prima carte de acest gen din România. Până nu de mult „75 de sfaturi ca să supraviețuiești la școală” făcea furori printre elevii de la noi din țară. Și la apariția acestei cărți lumea a comentat, dar nu s-a făcut o mare presiune pe editură ca să fie retrasă de pe piață.

„Când vrei să-ți cumpere ceva, spune-le că-ți trebuie pentru școală. Părinții sunt destul de proști când vine vorba de asta și cred orice dacă ai o scuză bună” este unul dintre cele 75 de sfaturi „utile”. Un altul, tot legat de relația cu părinții, sună și mai și:

„Uneori trebuie să te porți frumos cu ei, ca să pară că, de fapt, îi iubești mult și că ești un copil bun. Nu știu de ce, dar asta-i face să creadă că te-au educat bine și altele de genu și asta-i liniștește!”

Lista poate continua așa….de la 1 la 75, cu tot felul de sfaturi pentru copiii și tinerii zilelor noastre care au nevoie, mai mult ca niciodată, de educație cu blândețe, de sfaturi bune, de modele comportamentale. Să nu uităm cât de vulnerabili sunt la acestă vârstă a marilor schimbări, cât de „cool” li se poate părea o carte de genul, pe care în niciun caz nu o vor privi ca pe un pamflet.

„Școala e loc de tortură și scapă doar cine poate? Supraviețuiește cel mai puternic?”, spune Andreea, o mămică foarte implicată din comunitatea Totul despre mame. „Cum poți induce unui copil ideea că părinții lui sunt proști? Unde e respectul pentru părinți? Poate sunt eu mai „de modă veche” și nu înteleg noul concept de respect pentru părinți…”

„Ai grijă!!! Află dacă frații tăi nu sunt copiii diavolului.” Adică părinții sunt… diavoli? „Nu merită să le ajuți la treburile casei în schimbul iubirii lor”. Eu înțeleg că se încurajează lenea. Fiecare copil, indiferent de vârstă, ar trebui să aibă responsabilitățile lui. 

„Mesajele transmise în această carte încurajează minciuna și prefăcătoria. Părintele ar trebui să fie primul om căruia să i te poți destăinui și care ar trebui să te înțeleagă cel mai bine. E o carte care îndeamnă la violență și care nu ar trebui citita de niciun copil. Ne dorim copiii sănătoși psihic, copii educați cu blândețe, copii buni care să știe ce e empatia, respectul și bunul simț dar dăm peste astfel de cărți care ne compromit munca”.

Andreea I., mama din comunitatea www.totuldespremame.ro despre cartea”75 de sfaturi pentru a supraviețui la școală”

„Profu’ crede că învăț” s-a vrut un mare succes

Cartea este scrisă de către Elise de Rijck și a fost publicată la Editura Litera. Autorul a mai scris și alte cărți asemănătoare, un exemplu ar fi: „Șefu’ crede că muncesc – Caiet plin de idei ca să supraviețuiești săptămânii de lucru”, cărți care au fost traduse și publicate în mai multe state europene și s-au bucurat de succes.

Deși reprezentanții editurii vorbeau despre „Profu’ crede că învăț” că ar fi un pamflet, pe majoritatea site-urilor de specialitate o aveau încadrată la „educațional” și „motivațional”.

Cum era prezentată cartea la vânzare

„Această carte este pentru toți elevii care se plictisesc în clasă, pentru aceia care se joacă pe ascuns pe telefonul mobil în timpul orelor și pentru cei nu foarte studioși care se uită pierduți la tablă fără să înțeleagă mare lucru.

 Exersează-ți talentul de a ascuți creioane, visează cu ochii deschisi la locul unde ai prefera să fii, dându-l pe mâna unui tatuator pe cel mai enervant prof când e beat pulbere, și joacă bingo în secret cu colegii!

 Acestea și alte idei îți vor ocupa timpul cât să pari extrem de atent în clasă:

  • Plină de idei despre cum să supraviețuiesti anului școlar.
  • Cu pagini albe la care să sari imediat ce profu’ se uită peste umărul tău.
  • Cu spații pentru #schoolfie și un anuar personal!
  • ATENȚIE! Această carte te face pasibil de exmatriculare!

Într-o lume în care copiii din targetul acestei cărți acceptă orice provocare de pe TiKToK, chiar și cele care le pun viața în pericol, ne vine greu să credem că elevii români vor primi această carte ca pe un pamflet.

Ce a stârnit revolta părinților împotriva cărții „Profu’ crede că învăț”

Pe data de 12 august 2022, Alina Gheorgiță, o învățătoare din județul Argeș, a făcut o postare, ce ulterior a devenit virală, în care atrăgea atenția asupra conținutului controversat al cărții:

„Am fost printre puținele din cancelaria mea care au susținut îndârjit că e perfect în regulă să îi lăsăm pe copii să citească „Jurnalul unui puști”, „Cum să faci să nu citești” și alte asemenea pentru că, la finalul zilei, copilul, totuși, a citit și, mai mult decât atât, a făcut-o cu drag!

A devenit obișnuință să fiu numită „nonconformistă” de către colege doar pentru că sunt conștientă că ce a fost conformism pentru generația mea, nu ar trebui să fie pentru generația actuală.

Dar astăzi am suferit un șoc, în sensul cel mai exact al cuvântului (și poate de aceea textul pe care îl scriu este oarecum incoerent, oricât aș încerca, furia mă împiedică să îmi organizez gândurile).

Editura Litera, pe care eu o apreciez în mod deosebit, a publicat o carte pentru copii. Acum cât timp nu cunosc, până astăzi eu nu am avut idee de existența unei astfel de publicații, poate cei care mă urmăresc mă pot ajuta cu informații.

Cartea se numește „Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar” și, repet, este o carte pentru copii. Pe site-ul celor de la Cărturești este înscrisă în categoria „Materiale educaționale”, Vârstă Recomandată: 6-8 ani, 8-10 ani. Nimic scandalos până aici. Autorul a mai scris și alte cărți asemănătoare, un exemplu ar fi: „Șefu’ crede că muncesc – Caiet plin de idei ca să supraviețuiești săptămânii de lucru”. Ce simpatic!

Ne întoarcem, însă, la cartea pentru copii, aceea ne interesează. Răsfoind câteva pagini observ că are aspectul unui jurnal, cu desene atractive, captează ușor atenția, bravo! Și apoi, începând să citesc mai atent, a început să îmi crească, la propriu, tensiunea.

Nu mă interesează modernismul, neo-modernismul, epoca informației! Nu mă interesează libertatea de exprimare! Nu mă interesează libertatea de alegere! Nu mă interesează vremurile actuale! Vă rog să nu îmi aduceți astfel de argumente, nu aveți dreptul! În acest moment nu mă interesează nici măcar că sunt cadru didactic și că îmi dedic viața modelării copiilor!

Vreau răspuns la o singură întrebare: Ce mesaj despre viață primește un copil împreună cu un astfel de dar din partea părinților? Ce mesaj primesc părinții care găsesc un astfel de material, publicat de o editură de renume, pe site-ul unei librării de renume la categoria „Materiale educaționale”?

Dacă asta înseamnă să fii deschis la minte și să îmbrățișezi modernismul, NU, mulțumesc! Azi vreau să fiu cât se poate de înapoiată! Sunt cumplit de furioasă! P.S. Mă întreb dacă următorul titlu din serie va fi „Mama crede că o iubesc”.

Așa încheia Alina Ghiorghiu postarea sa care a fost ulerior distribuită de foarte mulți părinți și profesori și a dat naștere la numeroase dispute în mediul online.

Mamele din comunitatea noastră au luat atitudine

Și eu fac parte din aceste grupuri, și eu am comentat și, evident m-am apucat să caut cartea cu pricina, să o comand, ca să mă conving cu ochii mei că e adevărat ce se spune.

În timp ce studiam „fenomenul” pe mesageria site-ului nostru a venit un mesaj de la Andreea, o mămică ce ne ruga să tragem un semnal de alarmă, pentru că ne citesc zilnic multe mame și trebuie să le vorbim despre cartea care ar putea schimba comportamentul copiilor lor la școala care stă să înceapă.

Am rugat-o pe Andreea să ne spună în primul rând ce crede ea despre cartea cu princina și mesajul ei suna cam așa:

Această carte aduce o ofensă gravă profesorilor și muncii depuse de aceștia. A fi profesor nu e o meserie ușoară având în vedere câte provocări aduce cu sine munca aceasta. Copiii sunt încurajați să „pupe în fund” profesorii pentru a le intra în grații și pentru a obține beneficii. Sunt încurajați să practice „Voodoo” pentru a se razbuna că n-au primit notă de trecere. Copilul este încurajat să se razbune în loc să fie încurajat să învețe pentru a obține rezultatele dorite. Mesajul acestei cărți e acela că profesorii sunt niste persoane oribile care nu merită respect. În plus, conține mesaje agresive.

Andreea I., mama din comunitatea www.totuldespremame.ro despre cartea „Profu’ crede că învăț”

Răspunsul Editurii Litera către Angelica Neacșu, profesor

Revoltată de cele văzute și citite, Angelica Neacșu a scris direct editurii Litera, nedumerită de faptul că, pe multe site-uri „Profu crede că învăț” este trecută la categoria „carte educațională”

„Stimată doamnă profesor!

Vă mulțumim pentru sesizare, vă asigurăm că părerea dumneavoastră contează pentru noi. Situația a fost una surprinzătoare și pentru noi, tocmai de aceea, vă mulțumim pentru oportunitatea de a lămuri lucrurile.

​Cartea „Profu’ crede că învăț” nu a fost sub nicio formă catalogată drept carte educațională de către departamentul nostru editorial. De aici și surprinderea să o vedem listată de partenerii nostri sub acest domeniu. O să îi contactăm cu rugămintea să o încadreze de urgență în categoria căreia îi aparține.

Cartea într-adevăr face parte din portofoliul editurii, este un bestseller internațional, se clasifică în categoria hobby și divertisment și încă de la apariția ei pe piață am recomandat cititorilor să o primească și să o parcurgă în cheie de amuzament și atât. Vă asigurăm că această eroare este doar o scăpare tehnică care va fi remediată imediat.

​Categoria de carte educațională este extrem de importantă pentru noi, titlurile din această colecție sunt selectate cu responsabilitate și prudență, trecând printr-un filtru riguros înainte de apariția pe piață.

Vă mulțumim! Suntem mereu deschiși la dialog.”

Scandalul din online a scos cartea „Profu’ crede că învăț” din librărie

Angelica nu este singura mamă care a scris editurii Litera, mesajele, comentariile și recenziile dezaprobatoare au tot curs în online în ultimele zile, până când, editura, respectabilă de altfel pe piața de carte de la noi din țară, a făcut anunțul mult așteptat de părinții din România: au retras cartea pe de piață, anunțul a fost făcut public sâmbătă, 20 august 2022.

Am hotărât să retragem tirajul de pe piață, având în vedere valul de revoltă creat pe marginea cărții și faptul că publicul din România a înțeles în altă cheie mesajul satiric al ei am vrea să adăugăm că această decizie este luată pentru că respectăm opiniile publicului cititor pe care nu dorim să îl lezăm în nicio formă.

Editura Litera

Reprezentanții „Litera” spun pentru Educație Privată că volumul „Profu’ crede că învăț” „este un pamflet, în stilul deja consacrat autoarei Elise de Rijck. Este o carte bine primită în toată lumea, iar alegerea de editare în România s-a datorat tocmai succesului de care seria de cărți-pamflet ale autoarei s-a bucurat la nivel internațional. Faptul ca a fost încadrată de anumite librării la domeniul educație și că nu a fost receptată încă de la început drept ceea ce este – 100% un pamflet – a fost un cumul de factori care au produs această situație. Pe site-ul editurii, ca și pe alte site-uri care preiau informațiile direct de la sursă, lucrurile sunt puse în poziție corectă: carte de divertisment, pe care niciun părinte nu ar cumpăra-o copilului cu scop educațional, ci doar de amuzament. Această carte se aliniază cu cărțile de glume, bancuri, jurnale amuzante pentru copii și tineri etc.”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa