Profesorul care a spus ”dacă un viol se soldează cu o sarcină, poate i-a plăcut” va fi demis. Ministrul Educației: ”nu are ce căuta ca profesor”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
preotul vasile raduca
Declarațiile preotului Vasile Răduca l-au făcut pe rectorul Universității din București să ceară demiterea lui.

Preotul Vasile Răducă, prodecan al Facultății de Teologie din București, a făcut în ultima lună o serie de declarații controversate. Invitat la Radio Trinitas (postul de radio al Patriarhiei), a susținut că sexul cu prezervativ înseamnă ”masturbare” și că o femeie violată rămâne însărcinată ”doar dacă i-a plăcut”. De asemenea, a sfătuit o ascultătoare să se roage ca fiica ei să încheie relația pe care o are cu un musulman. Rectorul Universității din București a cerut demiterea profesorului, iar ministrul Educației a spus că el nu are ce căuta în învățământ. CNA a amendat postul de radio, iar Patriarhia s-a delimitat de replicile preotului.

Cu o lună în urmă, prezent la Radio Trinitas, preotul a răspuns mai multor întrebări  adresate de ascultători. Redăm o parte dintre ele, așa cum au fost preluate de paginademedia.ro:

  • „Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul. Drumul pe care spermatozoizii îl duc spre a întâlni ovocitul este un drum anevoios pentru spermatozoizi, care reușesc să penetreze peretele ovocitului la distanță de câteva ore – chiar 30 de ore – încât o persoană care a fost violată are suficient timp să meargă la medic, dacă vreți, la ginecolog, sau și ea, dacă e o persoană deșteaptă și, pur și simplu, prin măsuri igienice, să facă de așa manieră încât spermatozoidul să nu ajungă să atingă ovocitul și să realizeze fertilizarea.
  • Rugați-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relație (n.red- cu un musulman). Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeți-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve față de anumite forme de intimitate cu anumite persoane. Vă rog să rețineți că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere. În Islam, femeia este gândită ca o ființă fără suflet. Bine ar fi, mi-aș dori din tot sufletul să știu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii.”
  • În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare. În actul sexual, femeia primește ceea ce bărbatul este dator să-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substanțe chimice care neutralizează estrogenii pe care îi are organul femeii. Femeia, spre exemplu, în perioada ciclului, este bombardată cu o cantitate extraordinară de extrogeni care sunt cancerigeni. O relație firească, normală, în limitele normalului între bărbat și femeie, îi aduce femeii sănătate, altfel, ea nu este decât excitată, masturbată, pur și simplu…Mai bine mai rar, dar cumsecade și să-i oferi soției ceea ce organismul ei are nevoie, din punct de vedere biochimic, decât să o masturbezi și să trăiești într-o succesiune de acte de masturbare de care să-ți fie, practic, scârbă și silă și rușine.

”Nu reprezintă în niciun fel un punct de vedere ortodox”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, spune că instituția se delimitează de afirmațiile preotului și că acesta nu va mai fi invitat niciodată la postul de radio Trinitas.  „Nu pot decât să exprim foarte clar că ne aflăm într-o situație deplorabilă. Părintele profesor Răducă, pe care și eu l-am avut profesor, este un om care, atunci când se implică într-o discuție, devine destul de pătimaș. N-am venit să-l scuz, chiar mă detașez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta. El a fost invitat rarisim la posturile noastre de televiziune și radio, iar după un acest context în care a făcut afirmații absolut discutabile, criticabile și autoincriminante pentru el, nici nu va mai putea fi invitat în emisiuni. Nu reprezintă în niciun fel un punct de vedere ortodox și instituțional, poate fi cel mult un punct de vedere personal. Din păcate, în cadrul emisiunii, a ignorat faptul că se află în fața unor mii de ascultători. Formulele sale jignitoare punctual, folosind un termen pe care îmi e și jenă să-l reproduc, legat de o persoană care aparține cultului islamic și cele legate de viol sau sexualitate, reprezintă puncte de vedere private ale părintelui. Instituția pe care o reprezentăm nu are nicio legătură cu asemenea viziune. Relațiile Patriarhiei Române cu Cultul musulman sunt riguros impecabile, bazate pe respect reciproc”.

”Nu are ce căuta într-o universitate”

Imediat după apariția informațiilor în spațiul public, conducerea Universității din București a cerut demiterea profesorului din funcția de prodecan. ”Universitatea din București se delimitează public de declarațiile profesorului Vasile Răducă, pe care le consideră inacceptabile”, se precizează într-un comunicat semnat de decanul Mircea Dumitru.

În cadrul unei emisiuni la Realitatea TV, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat că explicațiile profesorului i se par “extrem de nepotrivite și de neacceptat din punctul unui profesor. Și mai surprinzătoare din partea unui preot, și mai surprinzătoare din partea unui profesor care predă morală. Nu are ce căuta ca profesor într-o universitate, cu atât mai mult într-o Facultate de Teologie“.

Cum se apără preotul

Surprins de tevatura făcută în jurul afirmațiilor sale, preotul a transmis către Hotnews.ro un comunicat în care își explică declarațiile.

Redăm parțial punctul de vedere transmis de preotul Vasile Răducă, prodecan al Facultății de Teologie din București:

  • „Constat cu regret faptul că vorbele mele, adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creştin ortodox pentru situaţiile delicate de viaţă în care se aflau, au avut un ecou nedorit. Revin, aşadar cu explicaţii pe care le găsesc necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi <rezolvate> la telefon şi la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic:
  • Din punctul de vedere al moralei creștine, relațiile sexuale sunt permise exclusiv în cadrul căsătoriei, altfel omul își poate duce viaţa şi fără să întrețină relații sexuale. Morala creștină nu este de acord cu utilizarea prezervativului. Cea mai bună metodă contraceptivă și acceptată de Biserică este abstinența. Orice act sexual are urmări mult mai profunde decât simpla jubilare sexuală individuală a ambelor sexe şi are o finalitate. Spre exemplu, în timpului ciclului menstrual organismul femeii produce o serie de estrogeni. Unii sunt folositori organismului. Alții sunt și cancerigeni. Excesul de estrogeni poate fi nociv organismului femeii. Testosteronul din lichidul seminal masculin are menirea să neutralizeze efectul nociv al acestor estrogeni. De aici necesitatea unor relații sexuale normale, firești, fără bariere fizice, precum prezervativul. Bineînțeles că sunt și cazuri speciale despre care nu am fost întrebat în emisiune.
  • Din nefericire, în România ne moare femeia tânără, lovită de boli necruțătoare. De multe ori nu știm etiologia acestor situații. Poate că necunoașterea semnificației profunde a actului sexual, aceea de fuziune în cadrul căsătoriei binecuvântate (De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa. Şi vor fi amândoi un trup; aşa că nu mai sunt doi, ci un trup. Mc., 10,7-8), este una din cauze. Nu strică să vorbim despre ea persoanelor active din punct de vedere sexual și să o cunoaștem.
  • Dacă minunea conceperii unui prunc s-a produs, acel prunc nu trebuie avortat, indiferent de condițiile în care pruncul a fost conceput. Se știe că unirea celor două celule germinale nu se produce în momentul săvârșirii actului sexual, ci după mai multe ore. Din punct de vedere științific însă, eu nefiind medic ginecolog sau obstetrician, dar prin prisma activității didactice fiind nevoit să parcurg literatura specializată ale cărei puncte de vedere le preiau, știu că cercetătorii în domeniul medical consideră că, în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat și cu rămânerea gravidă a acesteia. În cazul unui viol care ar presupune o eventuală stare de graviditate, în ciuda traumei suferite, victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină. Aceste aspecte însă țin și de educația primită.
  • Punctul de vedere al specialiștilor, pe care acum regret că mi l-am însușit și l-am expus, este că, dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa