Un elev de 16 ani de la Colegiul „Ion Creangă” din Capitală a scos cuțitul din ghiozdan și și-a atacat profesoara de limba japoneză după ce cadrul didactic a anunțat că urmează să le dea un test.
Miercuri, 5 aprilie 2023, în jurul orei 12.40, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 14 au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că o femeie, cadru didactic la o unitate de învățământ din sectorul 4, ar fi fost agresată de un elev, cu un obiect tăietor-înțepător, în timp ce se afla în timpul orei de curs. La fața locului s-au deplasat de urgență polițiștii și au identificat persoanele implicate, se arată în anunțul Poliției Capitalei după incidentul șocant de la Colegiul „Ion Creangă“.
Potrivit ultimelor informații ajunse în presă, starea profesoarei este stabilă. Femeia, în vârstă de 26 de ani, a fost rănită cu un cuțit de bucătărie pe care unul dintre elevii de la clasă îl avea la el. Elevul, în vârstă de 16 ani, a scos cuțitul din ghiozdan și l-a pus la gâtul profesoarei după ce aceasta i-a anunțat că vrea să le dea un test.
Conform declarațiilor elevilor din clasă, profesoara s-ar fi speriat de gestul elevului și, încercând să se ferească, a fost rănită în zona gâtului. Ea a ajuns la Spitalul Universitar și a avut nevoie de cusături, însă se află în afară oricărui pericol acum. Tânărul de 16 ani a fost preluat de polițiștii care au început ancheta. Surse judiciare, citate de HotNews.ro spun că atacatorul, un elev liniștit, n-a mai creat până acum probleme. Întrebat cum își explică gestul, băiatul a declarat că „așa a simțit“.
COD ROȘU – infracțiuni în creștere în școli
La începutul anului școlar 2022-2023, Poliția Română a transmis un comunicat de presă în care atrăgea atenția asupra creșterii numărului de infracțiuni. Conform acestuia, în prima lună a acestui an școlar, septembrie 2022, au fost sesizate 373 de infracțiuni (294 în mediul urban și 79 în mediul rural), dintre care 340 săvârșite în incinta unităților de învățământ și 33 în apropierea acestora. Dintre acestea, cele mai multe au fost de lovire sau alte violențe (232), dar și 43 de furturi (37 în urban și 6 în rural), dintre care 39 în incinta școlilor și 4 în apropierea acestora și 20 de infracțiuni de port sau folosire de obiecte periculoase (18 în urban și 2 în rural), toate în incinta unităților de învățământ.
Septembrie 2023, în cifre: din 321 de autori ai infracțiunilor, 285 au fost elevi
Raportul poliției mai arăta și alte tipuri de infracțiuni comise tot în luna septembrie a anului trecut: din alte 29 de infracțiuni constatate, 23 au fost de purtare abuzivă (22 în incinta unităților de învățământ și una în apropierea acestora), 2 de neglijență în serviciu (ambele în incinta unităților de învățământ), una de abuz în serviciu și 3 alte infracțiuni, toate în incinta unităților de învățământ.
În ceea ce privește victimele infracțiunilor sesizate, din totalul de 330 de persoane, 290 au fost elevi, 14 cadre didactice și 4 aparținători ai elevilor, iar ca posibili autori ai infracțiunilor, din totalul de 321, 285 au fost elevi, 5 cadre didactice și 21 de aparținători.
Din totalul de 94 de apeluri la 112 în aceeași lună septembrie 2022, 83 de apeluri au fost confirmate (68 în mediul urban și 26 în mediul urban). Dintre acestea, 82 au avut loc în incinta unităților de învățământ și 12 în apropierea acestora.
În raportul poliției se arată și că Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și Direcția Siguranță Școlară, precum și structurile similare de la nivel teritorial au desfășurat activități preventive atât în școli, cât și în afara acestora. În urma activităților desfășurate, polițiștii au depistat 1.084 de elevi în situații de risc, dintre care 771 absenteism, 38 abandon școlar, 132 de bănuiți de infracțiuni și 143 de victime ale infracțiunilor.
- CITEȘTE ȘI: 10 expresii traumatizante despre bătaie. Renunță la ”unde dă mama crește” și educa-ți copilul cu iubire!
Colegiul Național „Ion Creangă“ ocupă locul 11 în clasamentul alcătuit după mediile de admitere din 2021
După mediile de admitere obținute pentru anul școlar 2021-2022, Colegiul Național „Ion Creangă“ se afla pe locul 11 în topul primelor 20 de licee din București. Diferența mediilor de admitere între anul 2020 și 2021 este colosală – 9,33 a fost ultima medie de admitere pentru anul 2020, 8,96 ultima medie de admitere pentru anul 2021. De altfel, este și primul liceu din acest top a cărui medie de admitere a scăzut sub 9.