Dr. Cristina Gianina Anghel este medic primar Psihiatria Copilului si Adolescentului, doctor în medicină, cu competență în somnologie și cadru medical la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”. Are o experiență de aproape 20 de ani în promovarea sănătății mintale a copiilor. Inspirată de mentorul său, dr. Mihaela Oros, a început să studieze somnologia, un domeniu relativ nou.
Deși perioada în care dormim pare una în care nu se întâmplă nimic, atunci este momentul în care organismul se reface. Fără aceasta, apar o mulțime de probleme. Dr. Cristina Gianina Anghel spune că somnul este un proces neurofiziologic activ, iar o durată suficient de mare de somn calitativ, la timpul potrivit, reprezintă un factor de protecție pentru sănătatea fizică și cea psihică. Mai mult, odihna sănătoasă e factor important de creștere a calității vieții.
Copiii au mare nevoie de somn de calitate. Dr. Anghel explică într-un interviu pentru Totul Despre Mame care este impactul pe care îl are lipsa acestuia, cum este influențat sistemul imunitar și care este efectul tehnologiei asupra odihnei. Un prim pas pentru a înțelege de unde apar problemele legate de somn este să înțelegi ce se întâmplă cu organismul atunci când dormi, care sunt stadiile de somn și cum se manifestă acestea.
Totul Despre Mame: Cum ațoi ajuns să studiați la un nivel atât de înalt problemele de somn ale copiilor?
Dr. Cristina Gianina Anghel: Interesul meu pentru somnologie il datorez mentorului meu, șef-lucrări dr. Mihaela Oros, care mi-a insuflat entuziasmul și m-a inițiat în acest domeniu. Ulterior, cu ajutorul și sub îndrumarea dânsei, mi-am obținut competența în somnologie. Cel mai adesea ne concentrăm pe evenimentele, semnele sau acuzele din timpul zilei și putem să omitem intervalul de noapte, atât de important pentru dezvoltarea fizică și psihică. Somnul este un proces neurofiziologic activ și principala activitate a creierului aflat în dezvoltare. Să nu uităm că o treime din viață o petrecem dormind și că, în acest timp, în organism au loc o serie de procese vitale pentru sănătate.
- CITEȘTE ȘI: Cum îţi dai seama că bebeluşul este obosit
Totul Despre Mame: Cât de important este somnul pentru copii și pentru adulți?
Dr. Cristina Gianina Anghel: Somnul are rol în stimularea imunitătii, în repararea țesuturilor, în secreția hormonilor implicați în creștere, apetit și controlul greutății, în funcționarea aparatului circulator, în echilibrul emoțional, în plasticitatea cerebrală și consolidarea memoriei. În mica copilărie, care reprezintă o perioadă critică pentru dezvoltarea fizică și neurocognitivă, somnul adecvat reprezintă elementul cheie pentru a facilita această dezvoltare.
Totul Despre Mame: Contează unde doarme copilul și cum – cu părinții, singur, doar cu unul dintre părinți, cu lumina aprinsă, cu multe plușuri sau este important să doarmă oricum o face?
Dr. Cristina Gianina Anghel: Sigur că obiectivul principal este să doarmă. Importantă este nu doar durata optimă de somn, ci și calitatea somnului. Mediul sau felul în care adoarme copilul își pun adesea amprenta asupra cantității și calității somnului.
Totul Despre Mame: Cum pot părinții să identifice dacă cei mici ai nevoie de ajutor suplimentar în ceea ce privește somnul?
Dr. Cristina Gianina Anghel: Copiii care au limbaj achiziționat pot să atragă verbal atenția asupra dificultăților pe care le au la ora de culcare (de exemplu „Nu pot/nu vreau să adorm”, „Mi-e frică”, „Văd monștri” etc). Un marker important al unei dificultăți de somn și, secundar, al unui somn neodihnitor, îl reprezintă comportamentul copiilor din timpul zilei. Un copil care nu se odihnește bine va fi iritabil, hiperactiv, opoziționist și mai rar va prezenta somnolență diurnă.
Totul Despre Mame: Care sunt metodele recomandate pentru a învăța un copil să adoarmă singur și să readoarmă dacă se trezește noaptea?
Dr. Cristina Gianina Anghel: Este important ca un copil să învețe să adoarmă singur, în asociere cu obiecte/obiceiuri care nu țin de adult. Fiecare copil este diferit și somnul depinde de mulți factori importanți care influențează decisiv modul în care doarme cel mic: temperamentul, mediul de viață, factorii emoționali, boli asociate. De aceea, este nevoie de o intervenție personalizată pentru fiecare familie, care să țină cont de toate aceste caracteristici.
Totul Despre Mame: Există diferențe semnificative în abordarea somnului între sugari, copii mici și preșcolari?
Dr. Cristina Gianina Anghel: Fiecare etapă de vârstă vine cu noi provocări, inclusiv în obiceiul de somn. Există anumite reguli de bază pentru rutina de somn care trebuie menținute de-a lungul dezvoltării. Ritualul de somn are la bază o succesiune de comportamente menite să pregătească organismul pentru somn. Aceste comportamente se adaptează însă vârstei copilului și depind de starea de sănătate, temperamentul copilului și consecvența părinților. Astfel că nu vorbim de diferențe semnificative, ci mai degrabă de etape diferite, care trebuie cunoscute și înțelese de adulții din familie. De asemenea, familiarizarea cu tulburările de somn caracteristice pentru fiecare etapă de dezvoltare poate ajuta în identificarea și intervenția precoce pentru orice problemă de somn apărută.
Totul Despre Mame: Cum pot rămâne părinții consecvenți în stabilirea și menținerea programului de somn? u copii?
Dr. Cristina Gianina Anghel: Consecvența este cheia succesului pentru orice schimbare comportamentală pe care urmărim să o obținem și să o consolidăm. Din practica de zi cu zi, înțelegem că uneori este greu pentru părinți să persevereze și, de aceea, aceștia au nevoie de înțelegere, sprijin și consiliere. Important este să înțeleagă că o schimbare poate să se producă dacă există dorință și răbdare.
Totul Despre Mame: Există vreun mit comun legat de somnul copiilor pe care doriți să-l clarificați sau să-l demontați?
Dr. Cristina Gianina Anghel: „Dacă este obosit, o să doarmă mai bine”. Cu cât un copil este mai obosit, cu atât riscul ca ora de culcare să fie întârziată este mai mare. În plus, copilul va avea un comportament dificil, iritabil, va fi mai agitat. În mod ideal, copilul trebuie sa fie dus la somn atunci când apar primele semne de oboseală (de exemplu cască, se freacă la ochi, se împiedică mai des etc).
„Plânsul îl afectează pe copil”. Principala formă de comunicare pentru copilul mic este plânsul. Există momente și etape în care plânsul copilului trebuie abordat diferit. Atâta timp cât adultul este în preajma copilului, este calm, oferă sprijin emoțional, dar fără a se da peste cap pentru a a opri această manifestare, plânsul (inclusiv cel care poate să apară la ora de somn) nu are efecte negative.